top of page
 • Foto van schrijverMirthe

1000 KM

Naam: 1000 KM

Soort spel: Familispel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €24.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • 110 kaarten

 • 4 auto's

 • 17 aanvalsspeelstukken

 • 1 kaarthouder

 • 4 beschermingsspeelstukken

 • 46 kilometerkaarten

 • 18 aanvalskaarten

 • 38 verdedigingskaarten

 • 4 informatiekaarten

 • 4 beschermingskaarten


Voordat het spel begint krijgt iedere speler krijgt een Informatiekaart.

Zet de kaarthouder op de aangegeven plaats op het speelbord. Schud de kaarten en geef iedere speler 6 kaarten met de afbeelding naar beneden. Leg de resterende kaarten op en gedekte stapel in de kaarthouder. De spelers mogen hun kaarten niet aan elkaar laten zien.

Iedere speler kiest en auto en zet deze op het eerste vakje op het speelbord, op het vakje met dezelfde kleur als de auto. Zet de aanvalsspeelstukken en de beschermingsspeelstukken zo op het speelbord dat alle spelers er makkelijk bij kunnen. De spelers zullen ze gebruiken naarmate het spel vordert en zetten ze op het speelbord of op hun auto wanner ze de bijbehorende kaarten spelen.


De spelregels

De jongste speler mag beginnen en het spel verloopt met de klok mee. Een speler die aan de beurt is, pakt eerst en gedekte kaart van de kaarthouder zonder deze aan de anderen te laten zien en voegt deze bij de 6 kaarten in zijn hand. Daarna speelt de speler één kaart door deze aan de anderen te laten zien en legt deze op de aflegstapel in de kaarthouder. De acties van deze kaart worden meteen daarna op het speelbord uitgevoerd:

 • Met en kilometerkaart mogen spelers hun auto het aangegeven aantal vakjes vooruitzetten.

 • Met en aanvalskaart mogen spelers en andere speler ophouden door het bijbehorende aanvalsspeelstuk voor zijn auto te plaatsen.

 • Met en verdedigingskaart mogen spelers en aanval stoppen en het aanvalsspeelstuk dat voor hun auto staat, weghalen.

 • Met een beschermingskaart mogen spelers het bijbehorende beschermingsspeelstuk op hun auto klikken, waarmee ze ervoor zorgen dat gedurende de rest van het spel de tegenstanders en bepaalde aanval niet kunnen uitvoeren.

 • Als en speler niet kan spelen, dan moet deze één kaart op de aflegstapel in de kaarthouder leggen. Kaarten op de aflegstapel don de rest van het spel niet meer mee. Vervolgens is de speler links aan de beurt.

Spelers moeten na elke beurt altijd zes kaarten in hun hand hebben. Heeft een speler er minder, dan moet deze net zoveel kaarten trekken tot het er aan het begin van de volgende beurt weer zes zijn.


Elke Kilometerkaart staat voor een afstand: 25, 50, 75, 100 of 200 km. Het parcours is verdeeld in vakken van 25 km. Als hulpmiddel voor de jongere spelers staan op het speelbord paaltjes met het aantal kilometers waarop door middel van rode blokjes staat aangegeven hoeveel vakjes je vooruit mag; elk paaltje heeft en bijpassend dier. Het 100 kilometerpaaltje heeft bijvoorbeeld en konijn en 4 rode vakjes, wat betekent dat de auto 4 blokjes vooruit mag.


Spelers die een tegenstander willen ophouden kunnen een 'maximumsnelheid'-kaart spelen. Zo'n kaart kan samen met elk van de overige 4 aanvalskaarten worden gespeeld.

Een speler kan een tegenstander ook aanvallen door en aanvalskaart te spelen (anders dan de maximumsnelheid-kaart) en het bijbehorende aanvalsspeelstuk voor de aangevallen auto neer te zetten.

Wanneer een speler aangevallen is en een aanvalsspeelstuk voor zijn auto heeft staan, kan die speler niet nog eens aangevallen worden, behalve met de kaart 'maximumsnelheid', die samen met elke andere aanvalskaart kan worden gespeeld.

Een speler die is aangevallen kan nog wel altijd een tegenstander aanvallen of en Verdedigingskaart spelen om het aanvalsspeelstuk weg te halen.

Als een tegenstander en aanvalskaart speelt en het aanvalsspeelstuk voor je auto neerzet, dan moet je (in je eigen beurt) de bijbehorende verdedigingskaart spelen voordat je weer en kilometerkaart kunt spelen.

Er zijn verschillende soorten aanvalskaarten:

 • Rood licht - met deze aanvalskaart mogen je tegenstanders pas een kilometerkaart spelen als ze eerst een 'groen licht'-verdedigingskaart spelen.

 • Maximumsnelheid - met deze aanvalskaart mogen je tegenstanders geen kilometerkaarten hoger dan 50 km spelen. Deze kaart wordt opgeheven door een "Geen maximumsnelheid" verdedigingskaart.

 • Lege tank - met deze aanvalskaart mogen je tegenstanders pas een kilometerkaart spelen als ze eerst en "benzine'-verdedigingskaart spelen.

 • Lekke band - met deze aanvalskaart mogen je tegenstanders pas een kilometerkaart spelen als ze eerst en "reserveband'-verdedigingskaart spelen.

 • Ongeluk - met deze aanvalskaart mogen je tegenstanders pas een kilometerkaart spelen als ze eerst een 'autoreparatie'- verdedigingskaart spelen.

Beschermingskaarten heffen de werking van de aanvalskaarten op voor de bijbehorende aanval. Het spelen van deze kaarten (in je eigen beurt) heeft een aantal voordelen: speel een beschermingskaart om gedurende het hele spel te voorkomen dat je tegenstanders en bepaalde aanval tegen je gebruiken.

Als er en aanvalsspeelstuk voor jouw auto is neergezet en je de bijbehorende beschermingskaart speelt, dan maakt de beschermingskaart het effect van de aanval onmiddellijk ongedaan, waardoor je het aanvalsspeelstuk kunt weghalen.

De speler die de beschermingskaart heeft gespeeld, pakt direct een nieuwe kaart en is meteen weer aan de beurt!

Als je en beschermingskaart hebt gespeeld, vergeet dan niet het bijbehorende beschermingsspeelstuk op je auto te klikken. De verschillende soorten beschermingskaarten zijn:

 • Voorrang - als je deze beschermingskaart speelt, mogen je tegenstanders je niet aanvallen met een "rood licht'-aanvalskaart of een 'maximumsnelheid'-aanvalskaart.

 • Tankwagen - als je deze beschermingskaart speelt, mogen je tegenstanders je niet aanvallen met een "lege tank'-aanvalskaart.

 • Lekvrije band als je deze beschermingskaart speelt, mogen je tegenstanders je niet aanvallen met een 'lekke band'-aanvalskaart.

 • Topcoureur als je deze beschermingskaart speelt, mogen je tegenstanders je niet aanvallen met en 'ongeluk'-aanvalskaart.

Als en tegenstander en aanvalskaart gebruikt tegen een speler die de bijbehorende beschermingskaart in de hand heeft, dan roept die speler onmiddellijk "meesterzet" en speelt de beschermingskaart, ook als die speler zelf niet aan de beurt is.

Het roepen van "meesterzet" levert de speler de volgende voordelen op: leg de zojuist opgeheven aanvalskaart op de aflegstapel en haal het aanvalsspeelstuk dat voor je auto staat weg. Pak een kaart uit de kaarthouder om de kaarten in je hand aan te vullen; je hebt immers net een kaart gespeeld zonder dat je eerst en kaart uit de kaarthouder had gepakt. Je bent meteen weer aan de beurt! Pak nog een kaart uit de kaarthouder en speel direct alsof jij aan de beurt was. Daarna is de speler links van je aan de beurt. Zitten er spelers tussen jou en degene die je heeft aangevallen, dan zijn die hun beurt kwijt.


Je kunt het spel op twee manieren winnen: als en speler het hele parcours tot het einde heeft voltooid en daarmee en rit van precies 1000 kilometer heeft afgelegd. De auto van een speler kan nooit meer dan 1000 kilometer afleggen. Of zodra de trekstapel leg is, moeten de spelers proberen om de kaarten die ze nog in hun hand hebben uit te spelen. Wanneer alle speelbare kaarten zijn gespeeld, is de race afgelopen en wordt degene van wie de auto de meeste kilometers heft afgelegd tot winnaar uitgeroepen!


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is vernieuwd.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens het spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij als eerste 1000 kilometer af te leggen? Iedere speler begint met 6 kaarten in zijn hand en pakt aan het begin van iedere beurt een kaart van de gesloten stapel. Daarna moet je een kaart spelen. Dit kan een snelheidskaart, aanvalskaart, verdedigingskaart of beschermingskaart zijn. Speel je een snelheidskaart dan mag je je auto een aantal vakjes verplaatsen. Met een aanvalskaart kan je je tegenstander goed dwarsbomen, deze mag pas weer verder als hij de juiste verdedigingskaart heeft gespeeld. Speel je een beschermingskaart dan ben je tijdelijk beschermd tegen bepaalde aanvallen. De speler die als eerste 1000 km heeft afgelegd of die het verst is gekomen nadat de stapel leeg is wint het spel!

1000 KM is voor het eerst uitgebracht in 1954 en bestaat dus al 68 jaar! Het spel is in een nieuw jasje gestoken. Het speelbord, de kaarten en de speelstukken zien er veel mooier uit. Het spelidee is natuurlijk nog wel hetzelfde, dus daar hoeven de spelers die al bekend zijn met dit spel zich geen zorgen over te maken.

Je kan je tegenspeler dus flink dwarsbomen tijdens dit spel, iets waar ik groot fan van ben. Zo kan je zorgen voor lekke banden of een rood stoplicht. Je kan ook ongelukken veroorzaken of de maximumsnelheid aanpassen. Een speler kan pas weer verder wanneer hij de juiste verdedigingskaart weet te spelen. Dus bij een rood stoplicht hoort bijvoorbeeld een groen stoplicht. En een lekke band wordt vervangen door een reserve band. Maar pas wel op, want andere spelers kunnen jou ook hetzelfde leed bezorgen.

Beschermingskaarten zijn overigens helemaal een leuke toevoeging aan het spel. Het nadeel is wel dat er van elk soort maar één kaart in het spel zit. Als je zo'n kaart speelt dan mag je het bijbehorende speelstuk om je auto klikken en dan ben je gedurende het spel beschermt tegen deze aanval. Super handig dus! 1000 KM is echt een klassiek spel wat leuk blijft om te spelen. De ene ronde ben je zo bij de finish, maar de andere ronde kan het wel even duren, ieder spel is anders. Ik vind het vooral leuk om het spel te spelen met kinderen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page