top of page
  • Foto van schrijverMirthe

3 2 1 GO Challenge - Eten

Naam: 3 2 1 GO Challenge - Eten

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Just Entertainment

Prijs: €20.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 24 gerechtkaarten

  • 150 ingrediëntkaarten

Voordat het spel begint leg je alle ingrediëntkaarten open in het midden van de tafel, zodat alle spelers erbij kunnen. De gerechtkaarten leg je op een stapeltje aan de kant.


De spelregels

Ben jij de snelste in de keuken? Vind als eerste alle ingrediënten van je gerechten en word de winnende chef.


Je kunt het spel op drie verschillende manieren spelen, zodat koks van alle niveaus plezier kunnen maken:

  • Aan tafel

  • Buffet

  • A la carte

Tijdens aan tafel is de jongste speler de spelleider en geeft aan elke speler een gerechtkaart, met de onderkant naar beneden. De spelleider krijgt de eerste kaart. Vervolgens zegt hij "3, 2, 1... GO!" om de ronde te starten. Alle spelers draaien tegelijkertijd hun kaart om en beginnen in het midden van de tafel de ingrediënten te zoeken die ze nodig hebben om hun gerecht te bereiden.

Wanneer een speler een van de nodige ingrediënten vindt, mag hij de ingrediëntkaart nemen en naast zijn gerechtkaart leggen. Wanneer een speler ale ingrediënten heeft verzameld om zin/haar gerecht te bereiden, zet hij de naam van het gerecht en "Klaar!" (bv. "Sushi, klaar!*).

Als alle ingrediënten kloppen, wint de speler de kaart en wordt hij aangesteld als spelleider voor de volgende ronde. Alle spelers leggen hun ingrediënten terug in het midden van de tafel en krijgen een nieuwe gerechtkaart om verder te spelen. Als niet alle ingrediënten kloppen, wordt de speler uitgeschakeld voor de rest van de ronde en spelen de anderen verder totdat iemand zin/haar gerecht klaar heeft.

Speel op dezelfde manier verder totdat een van de spelers erin slaagt 5 gerechten te bereiden en tot winnaar wordt uitgeroepen.


De variant buffet Je speel je op dezelfde manier als bij de variant 'Aan tafel', maar wanneer een speler zijn gerecht af heeft, neemt hij meteen een nieuwe kaart en blijft hij zoeken zonder de ingrediënten van het vorige gerecht terug te leggen.

Wanneer een speler denkt dat een van de ingrediënten die hij nodig heeft voor zijn gerecht, niet meer in het midden van de tafel ligt, roept hij "Stop!". De spelers controleren samen of dat klopt. Als er inderdaad een ingrediënt ontbreekt, wint de speler die "Stop!" riep de gerechtkaart waarmee hij bezig was. Het spel is afgelopen. Als de speler zich vergist heeft, moet hij een van de gewonnen gerechtkaarten teruggeven en gaat het spel verder. De speler met de meeste kaarten op het einde van het spel, is de winnaar.


De laatste variant is a la carte. Maak voor je begint te spelen drie stapels met de gerechtkaarten, met de onderkant naar beneden. Verdeel ze als volgt.

  • Stapel 1: vissoep, rijst met zeevruchten, rijst met groente, wok van noedels, huzarensalade, couscous met groente, macaroni met bolognesesaus, rijst met kip en curry, pompoensoep, gazpacho en groene salade.

  • Stapel 2: quiche lorraine, gestoofde kip, gevulde aubergines, groenteomelet, sushi, pizza funghi, hamburger en fajitas met kip.

  • Stapel 3: chocoladetaart, pancakes, milkshake, tropisch vruchtensap en fruitsalade.

De jongste speler zegt "3, 2, 1... GO!" om het startschot te geven. Alle spelers nemen een kaart van de eerste stapel en beginnen de ingrediënten te zoeken. Wanneer iemand klaar is met een gerecht van de eerste stapel, legt hij de ingrediënten weer in het midden van de tafel en neemt hij een gerecht van de tweede stapel om verder te spelen. Wanneer dat ook klaar is, neemt hij een gerecht van de derde stapel en vervolgens weer een van de eerste stapel.

Speel zo verder totdat en speler een gerecht afmaakt en geen volgende kaart kan nemen. Het spel is dan afgelopen en alle spelers krijgen een punt voor elk gerecht dat ze hebben bereid en een extra punt voor elke volledige groep van drie gerechten.

De speler met de meeste punten, wint. Als twee spelers evenveel punten hebben, wint de speler die in totaal de meeste ingrediënten heeft moeten verzamelen.


Pluspunten

+ Het artwork ziet er leuk uit.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud.

+ Je reactievermogen wordt op de proef gesteld.

+ Het spel zorgt voor grappige situaties.

+ Er zijn verschillende varianten beschikbaar.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij het snelst de bijbehorende ingrediënten van de gerechten te verzamelen? Er zijn drie verschillende varianten op het spel beschikbaar, maar in de basis is in principe hetzelfde. Iedere speler heeft een aantal kaarten met daarop verschillende gerechten. Op tafel liggen allemaal verschillende ingrediënten op een grote hoop. Zodra het spel start moet je proberen om deze ingrediënten te verzamelen. Word jij de winnende kok?

Na het spelen van 3 2 1 GO Challenge - Eten heb je sowieso trek. Het spel ziet er namelijk uit om op te eten. Er zijn maar liefst 24 gerechten die gemaakt kunnen worden, opgedeeld in verschillende categorieën. Ook de verschillende ingrediënten zien er mooi uit.

Het spel is niet moeilijk, de spelregels zijn kort en bondig opgeschreven. Ik denk dat het al geschikt is om te spelen met jonge kinderen vanaf een jaar of 6. Voor kinderen is het misschien een beetje lastiger om snel alle ingrediënten te pakken, maar misschien is het ook wel goed om zo je reactievermogen op de proef te stellen. Sowieso zorgt het spel voor grappige situaties, want het kan zomaar zo zijn dat jij net een ingredient wilde pakken en een andere speler hem net voor je neus weg jat.

Het is niet een spel wat je de hele avond speelt, maar het is wel leuk om tussendoor te spelen of als een leuke afsluiter van de avond. Ik vind het sowieso wel fijn dat je dus verschillende variaties op het spel kan spelen. Ik zelf vind de variant 'buffet' het leukst, omdat je bij die variant de ingrediënten niet terug mag leggen en er dus steeds minder over blijft om je gerechten compleet te maken. Dat wordt dus nog sneller reageren!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page