top of page
  • Foto van schrijverMirthe

30 Seconds - Pijlsnel partyspel

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: 30 Seconds

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 3 tot 20 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: 999 games

Prijs: €29.95


Het spelmateriaal

30 Seconds is een leuk en simpel partyspel waarbij je in teams speelt en als doel hebt om als eerste de finish te halen. Het spel bestaat uit 240 speelkaarten met op elke kant 5 woorden, een speelbord, een zandloper, vier pionnen en een dobbelsteen. De dobbelsteen heeft twee keer de 0, twee keer de 1 en twee keer de 2.

De spelregels

Aan het begin van het spel worden de teams verdeeld. De teams kiezen een pion en plaatsen deze op het start-vakje. Het beginnende team werpt de dobbelsteen en de beschrijver (dit wordt elke beurt gewisseld) pakt een kaart uit de UIT kant van de doos met kaarten. De kaarten hebben twee verschillende kleuren: geel en blauw. De speler moet de kleur gebruiken van het overeenkomende vakje waarop de pion van het team staat. Daarna roept iemand van een ander team start en draait vervolgens de zandloper om.

De tijd gaat lopen en de speler moet proberen om zoveel mogelijk begrippen aan zijn team te omschrijven die op het kaartje staan. Het beschrijven en het raden van de begrippen stopt zodra de zandloper is leeggelopen.

Het aantal juist geraden begrippen wordt vervolgens geteld en daarna word het cijfer dat met de dobbelsteen werd gegooid hiervan afgetrokken. Heb je bijvoorbeeld vier begrippen met je team goed, maar 2 gedobbeld, dan mag je uiteindelijk maar twee stappen vooruit. Is het uiteindelijke resultaat 0 of lager, dan mag je helaas niet vooruit.

Daarna is het volgende team aan de beurt. Het spel is afgelopen als een van de teams de finish heeft gehaald.


Er zijn ook een aantal regels waar de beschrijver zich aan moet houden. Je mag namelijk niet de namen op het kaartje noemen, afgeleide namen gebruiken, naar letters van het alfabet verwijzen, klinkt als of rijmwoorden gebruiken en de namen op het kaartje aanwijzen.


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het is een vlot spel.

+ Het spel is elke keer weer anders.


minpunten

- Als je geen algemene kennis hebt kan het spel moeilijk zijn.

- De speelkaarten zijn na verloop van tijd op.


beoordeling

Dit spel is een perfect partyspel voor grotere groepen. Bij mij is dit spel al heel wat familieweekenden mee geweest of gespeeld op avondjes met vrienden. Als je dit spel eenmaal gespeeld hebt wil je het veel vaker doen! Het spel is zo leuk, omdat je in teamverband moet werken en het toch elke keer weer anders is. Ook het gooien met de dobbelsteen vind ik leuk bedacht. Zo moet je er soms zelf voor zorgen dat je heel veel begrippen goed hebt om vooruit te kunnen. Wel moet je een algemene kennis hebben over bepaalde personen, anders ga je denk ik niet ver komen. Toch is het soms ook wel weer leuk om een persoon te omschrijven als je hem niet kent, hier komt vaak heel wat hilariteit bij kijken!

Als je het spel vaker gespeeld hebt zul je merken dat sommige begrippen vaker terug zullen komen. De makers van het spel hebben al verschillende uitbreidingen uitgegeven om dit tegen te gaan en ook de kaartjes hebben twee verschillende kanten met begrippen. Als je dit spel telkens met dezelfde groep speelt zul je merken dat mensen het toch eenvoudiger vinden om bepaalde begrippen aan andere te omschrijven.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page