top of page
  • Foto van schrijverMirthe

4Mation

Naam: 4Mation

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Piatnik

Prijs: €14.98


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 24 blauwe blokjes

  • 24 roze blokjes

  • 1 speelbord

Voordat het spel begint kiest iedere speler een kleur. Je haalt vervolgens al jouw blokjes uit het speelbord en plaatst deze in het midden van de tafel.


De spelregels

Het doel van het spel is om vier van jouw blokjes op een rij te krijgen. De speler die het spel start plaatst het blokje in een willekeurig vakje. Belangrijk is dat ieder blokje dat daarna gespeeld wordt, door beide spelers, moet grenzen aan het blokje dat daarvoor gespeeld is. Dit mogen aan de zijkanten van het blokje zijn, maar ook in de hoeken.


Wanneer je geen blokje kan plaatsen tegen het laatst geplaatste blokje, bijvoorbeeld als deze nu ingesloten tegen de rand ligt. Dan mag je jouw blokje op een willekeurige plek neerlegen, deze moet grenzen aan het blokje van je tegenstander.


Als er een speler vier blokjes op een rij weet te krijgen dan heeft hij het spel gewonnen. Je mag zowel horizontaal, verticaal als diagonaal 4 op een rij halen. Als niemand vier op een rij weet te halen dan eindigt het spel in een gelijkspel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Tactischer dan 4 op een rij.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Bij 4Mation moet je proberen als eerste vier blokjes op een rij te krijgen, dit mag zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. Je speelt dit spel met twee personen, om de beurt leg je en blokje in het vakje. Het spel lijkt heel erg op 4 op een rij, maar er zijn wel een aantal verschillen. Bij 4Mation leg je namelijk de blokjes in de vakjes, dat is dus al anders dan bij 4 op een rij, want daarbij gooi je de fiches er vanaf boven in. En het grootste verschil is dat je de blokjes niet willekeurig neerlegd, zoals je wel bij 4 op een rij doet. Je blokje dat je neerlegt moet namelijk aansluiten bij het blokje dat als laatste is neergelegd door je tegenstander. Door deze twist wordt het spel wel een beetje anders. Je moet namelijk meer vooruit denken, want hoe kan je er zelf voor zorgen dat je tegenstander zo niet 4 op een rij krijgt en jijzelf wel?

4Mation is een leuk en snel spel voor tussendoor, maar het is geen spel wat je de hele avond speelt. Het is wel geschikt voor kinderen en dus een echt familiespel. Zeker als je al wat Als je fan bent van 4 op een rij dan is dit spel zeker wat voor jou.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page