top of page
  • Foto van schrijverMirthe

6th Sense

Naam: 6th Sense

Soort spel: kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €15.68


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 70 speelkaarten, verder heb je een pen en papier nodig voor het noteren van de punten.

Afhankelijk van het aantal spelers bestaat het spel uit een aantal rondes en een aantal kaarten wat je aan het begin krijgt. Met 6 spelers speel je 6 rondes en krijg je 11 kaarten. Met 5 spelers 5 rondes en krijg je 13 kaarten. Met 4 spelers 4 rondes en krijg je 14 kaarten. Met 4 spelers 6 rondes en krijg je 14 kaarten en met de spelers 6 rondes en krijg je 15 kaarten. Wanneer je maar met 2 spelers speelt haal je alle kaarten van één willekeurige kleur uit het spel.

De overgebleven kaarten vormen een stapel. De bovenste kaart draai je om dit is de troefkaart van de ronde.


De spelregels

Per ronde moet je bepalen hoeveel slagen je denkt te gaan winnen. Als je bijvoorbeeld denkt 4 slagen te gaan winnen dan haal je een kaart met een 4 uit je hand en leg je deze gesloten op tafel. Als je geen 4 hebt dan kies je een kaart die hierbij dicht in de buurt ligt, zoals een 3 of een 5. De kaart die je hebt gekozen wordt jou doel en bepaalt hoeveel slagen je moet halen om je voorspelling te laten uitkomen. Als het je lukt zijn dit bovendien ook het aantal punten wat je haalt. Als je ervoor kiest om de 6th sense kaart te kiezen dan mag je zowel 6 als 9 slagen halen om je voorspelling te laten uitkomen.


Een speelronde bestaat uit een aantal slagen. Je begint altijd met de speler links van de deler, daarna leggen alle spelers om de beurt met de klok mee één kaart uit de hand open op tafel. Er zijn wel bepaalde regels voor het neerleggen van kaarten:

  • De eerste speler mag elke gewenste kaart neerleggen en bepaalt zo de gevraagde kleur.

  • Iedere daaropvolgende speler moet kleur bekennen. Je bent dan verplicht om een kaart van dezelfde kleur neer te leggen als je deze hebt.

  • Als je geen kaart hebt met dezelfde kleur dan leg je een kaart neer met een andere kleur. Dit mag ook een troefkleur zijn.

  • Als alle spelers één kaart hebben neergelgegd dan eindigt de slag.

Op alle kaarten staat een getal. De 14 is het hoogst en de X/0 is de laagste kaart. De speler die de slag wint is degene die de hoogste kaart van de troefkleur heeft ingezet. Mocht er geen troefkaart neergelegd zijn dan wint de speler met de hoogste kaart van de gevraagde kleur, dus van de eerste speler.

De winnaar van de slag pakt alle kaarten en legt deze gesloten voor zich neer, zo dat iedereen kan zien hoeveel slagen je hebt gewonnen. De speler die de slag heeft gewonnen begint ook de volgende slag.


Sommige kaarten hebben een speciale actie. Bij het neerleggen van deze kaarten gelden wel de eerder beschreven regels. Deze kaarten zijn:

  • X/0 blokkeerkaart - deze kaart kan altijd gelden als een gewone kaart met de waarde 0. Je kan de kaart ook inzetten om een gespeelde kaart te blokkeren. Je legt de kaart dan op de gespeelde kaart van een andere speler. Een eventuele speciale actie wordt dan teniet gedaan. Beide kaarten tellen niet meer mee voor de slag, bij een spel met twee spelers wint er dus niemand. Stel dat het de eerste kaart is die geblokkeerd is dan wordt de kleur van de speler die daarna aan de beurt was de gevraagde kleur. Per slag mag er maar één blokkeerkaart worden ingezet.

  • 4 omkeerkaart - als je de omkeerkaart speelt dan bepaalt niet de hoogste maar de laagste kaart wie de slag wint. Twee omkeerkaarten in dezelfde slag heffen elkaar weer op. Om te bepalen wie de slag wint volg je voor de rest normale regels. Mochten er twee kaarten het laagste zijn dan wint degene die als laatste de laagste kaart heeft gespeeld.

  • 6th sense - bij het neerleggen van de kaart mag je zelf bepalen of de kaart een 6 of een 9 is, dit mag je daarna niet meer veranderen.

  • 8 spiekkaart - nadat de slag is afgelopen dan mag de speler die de 8 heeft gespeeld de voorspellingskaart van de winnaar van de slag bekijken.

  • 12 dubbelslag - als 1 of meer spelers een 12 spelen dan mag de winnaar de gewonnen slag in twee stapeltjes splitsen en behaalt dus twee slagen in één keer.


Nadat alle kaarten zijn gespeeld eindigt de ronde en tellen alle spelers hun gewonnen slagen. Ook wordt de voorspellingskaart omgedraaid. Heb je het goed? Dan ontvang je dat aantal punten, maar heb je het fout dan ontvang je strafpunten voor elke slag die je naast de voorspelling zat. Je hebt bijvoorbeeld voorspelt dat je 6 slagen zou winnen, maar het zijn er maar 4 dan haal je -2 punten.

Na het tellen van de punten start de nieuwe ronde. De speler die uiteindelijk na alle gespeelde rondes de meeste punten heeft wint het spel.


Je kan het spel ook makkelijker maken door bijvoorbeeld zonder troefkleur te spelen. Of juist moeilijker door niet met rondes te spelen, maar vooraf te bepalen hoeveel punten je moet halen. Of nog moeilijker door de troefkaart pas om te draaien nadat alle spelers hun voorspelling hebben gedaan.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Je moet je aantal gewonnen slagen voorspellen.

+ Sommige kaarten hebben een speciale functie.

+ Je kan het spel met z'n tweeën spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Voorspel jij hoeveel slagen je gaat winnen? Bij 6th Sense is het de bedoeling dat je dit van tevoren voorspeld, dit doe je door een kaart uit je hand gesloten op tafel te leggen. Daarop staat een cijfer. Als je het uiteindelijk ook bij het juiste eind hebt is dit ook gelijk je puntenaantal. Je wint een slag door de hoogste kaart in een bepaalde kleur te spelen, de kleur die een speler aan het begin van de ronde kiest. Of als je geen kaart hebt van die kleur dan kan je eventueel ook een kaart van de troefkleur spelen en dan win je ook. Daarnaast zijn er een aantal speciale kaarten die het spel nog net even wat spannender maken. Zo kan je bijvoorbeeld een 4 spelen en dan wint juist de laagste kaart de slag. Of een 8 en dan mag je bij de winnaar van de laatste slag zijn kaart bekijken. Zo weet je dan hoeveel slagen deze speler denkt te gaan winnen en kan je proberen dit te voorkomen.

Ik vind dat deze speciale kaarten het spel net even wat leuker maken. Je kan elkaar behoorlijk dwarsbomen op deze manier en zo ontstaan er grappige situaties. Daarnaast kan je natuurlijk alleen punten scoren als je het juist weet te voorspelen. Dit kan soms nog best lastig zijn. Dan denk je niet zoveel te winnen, maar heeft je tegenstander ook niet echt fantastische kaarten en win je juist wel. Je moet dus echt een zesde zintuig hebben om dit spel te kunnen winnen.

6th Sense is een leuk spel voor met z'n tweeën, maar met meerdere spelers is het ook heel leuk. Het maakt het spel net even wat uitdagender, omdat je dus met meerdere spelers rekening moet houden.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page