top of page
 • Foto van schrijverMirthe

7 Rounds

Naam: 7 Rounds

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 77 kaarten

 • 7 ronde kaarten

Voordat het spel begint kies je een startspeler. De startspeler let de 7 rondekaarten in een stapel voor zich neer. Zorg dat rondekaart 1 bovenop ligt en rondekaart 7 onderaan.

Schud de kaarten en geef iedere speler gedekt 4 kaarten. Leg de rest van de kaarten in een gedekte trekstapel in het midden van de tafel.


De spelregels

Probeer aan het einde van de zevende ronde de meeste punten op hand te hebben. In je beurt pak je een kaart van de trekstapel en speel je een kaart uit je hand. Elke kaart in 7 Rounds heeft een uniek effect dat het spel op zijn kop kan zetten. Zo kun je kaarten van je tegenstanders pakken of moet elke speler die meer dan 18 punten op hand heeft, zin 2 kaarten met de hoogste waarden afleggen. De speler die aan het einde van de zevende ronde de meeste punten op hand heeft, wint het spel.


Het spel word gespeeld over zeven rondes. In een ronde is elke speler één keer aan de beurt.

De startspeler begint en daarna zijn de spelers met de wijzers van de klok mee aan de beurt. In je beurt voer je de volgende stappen uit:

 • Pak een kaart van de trekstapel en neem deze op hand.

 • Speel een kaart en activeer het effect.

Aan het einde van je beurt heb je weer 4 kaarten op hand. Zodra alle spelers hun beurt hebben uitgevoerd, legt de startspeler de bovenste rondekaart af en begint een nieuwe ronde. Na het spelen van 7 rondes wint de speler die met zijn handkaarten de meeste punten op hand heeft.


De kaarten hebben de volgende effecten:

 • Ruil één van jouw kaarten blind met een kaart van een tegenstander naar keuze.

 • Pak een nieuwe kaart van de trekstapel en speel nog een kaart naar keuze.

 • Pak blind 2 kaarten van een tegenstander en leg deze af. De speler vult zijn hand weer aan met kaarten tot hij 4 kaarten op hand heeft.

 • Geen effect

 • Alle spelers met 18 punten of meer moeten hun twee hoogste kaarten afleggen. Iedere speler vult zijn hand met de wijzers van de klok mee aan tot hij weer 4 kaarten op hand heeft. Dit effect geld niet voor de speler die deze kaart heeft gespeeld.

 • Je bent beschermd tegen het volgende effect. Deze kaart kan gespeeld worden tijdens je eigen beurt, zodat je beschermd bent tegen het effect van de speler links van je, of in de beurt van een andere speler. Wanneer je deze kaart speelt in de beurt van een andere speler, ben je alleen beschermd tegen het effect van zijn gespeelde kaart. Als je deze kaart niet in je eigen beurt speelt, vul je je hand aan en sla je de volgende beurt over.

 • Alle andere spelers moeten alle kaarten met getal 7 afleggen. Hierna pakken de spelers met de wijzers van de klok mee en beginnend rechts van de speler die de kaart heeft gespeeld een nieuwe kaart van de trekstapel totdat iedere speler weer 4 kaarten op hand heeft.

Het spel eindigt na 7 rondes. Daarna telt elke speler het aantal punten op door de getallen van de vier handkaarten bij elkaar op te tellen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Als er sprake is van een gelijke stand, wint de speler met de meeste zevens. Als er dan nog steeds sprake is van een gelijke stand, wint de speler met de meeste zessen enzovoort. Als de gelijkspelende spelers precies dezelfde kaarten op hand hebben, delen ze de overwinning.


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Een spel duurt niet lang.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens het spel.

+ Je wint door veel punten te verzamelen.


Minpunten

- Het spel is pas leuk met 4 of 5 spelers.

- Het spel is niet heel erg vernieuwend.


Beoordeling

Scoor in 7 rondes de meeste punten! Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 4 kaarten. Als je aan de beurt bent pak je eerst een kaart van de trekstapel en daarna mag je een kaart spelen. De kaarten zijn genummerd van 1 tot en met 7, ieder getal heeft een eigen effect. Zo kan je kaarten van spelers afleggen of spelers kaarten laten afleggen met het getal 7. Met deze speciale effecten kan je elkaar flink dwarsbomen. Na 7 rondes stopt het spel. Iedere speler telt zijn punten door de getallen die hij nog op hand heeft bij elkaar op te tellen. De speler met de meeste punten wint het spel!

7 Rounds is een snel kaartspel. Het is snel, omdat de spelregels super eenvoudig zijn, maar ook omdat het snel speelt. De 7 rondes vliegen voorbij. Je pakt een kaart en speelt een kaart. Daarnaast voer je dus het bijbehorende effect uit. Ik denk dat een potje gemiddeld 10 minuten duurt. 7 Rounds is dus perfect om tussendoor te spelen of om je avond mee af te sluiten.

Wel zou ik het spel met minimaal 4 spelers spelen, ik vind het dan leuker. Je kan dan meerdere personen dwarsbomen en niet alleen maar dezelfde speler(s). Wij hebben het zelf met twee personen gespeeld, maar je bent eigenlijk de speciale effecten bij elkaar aan het uitvoeren en het is natuurlijk juist leuker als je meerdere spelers kan dwarsbomen. En dat dwarsbomen is juist wat het spel zo leuk maakt! Ik hou van spellen waarbij je elkaar lekker kan pesten, maar vind het overig ook wel grappig als het bij mij gebeurt. Zo dacht ik een mooie hand met kaarten te hebben. Toen speelde mijn tegenspeler een 5 in de 6e ronde, waardoor ik maar liefst twee kaarten moest afleggen omdat ik meer dan 18 punten op hand had. Of mijn tegenspeler mocht twee gesloten kaarten van mij pakken en afleggen, toen pakte ze dus precies mijn hoge kaarten!

Ik vind 7Rounds een leuk spel, maar ik vind het weinig vernieuwend. Het lijkt veel op bijvoorbeeld pesten of andere spellen waarbij je elkaar kan dwarsbomen. Het is wel leuk dat je wint door zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dat is dan wel weer een andere manier van winnen in plaats van bijvoorbeeld je hand leeg te spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page