top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Ten

Naam: Ten

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 1 - 5 spelers

Speeltijd: 15 - 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: AEG

Prijs: €17.19


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 129 speelkaarten

  • 5 referentiekaarten

  • 50 zwarte munten

  • 15 witte munten

Voordat het spel begint vormen de speelkaarten een stapel, het aantal kaarten is afhankelijk van het aantal spelers. Voor een spel met 2 spelers verwijder je alle kaarten met een 3 en 4+ symbool in de rechterbenedenhoek. Voor een spel met 3 spelers verwijder je alle kaarten met een 4+ symbool en voor een spel met 4 of 5 spelers worden er geen kaarten uit het spel verwijderd. Schud vervolgens de stapel en leg deze in het midden van de tafel.

Geef iedere speler 5 zwarten munten en plaats de overige munten, zowel de witte als de zwarte, naast de stapel met kaarten.

Neem het aantal referentiekaarten gelijk aan het aantal spelers en de startspelerkaart. Schud deze kaarten en geef er één aan iedere speler. De speler die de kaart heeft met startspelersymbool begint het spel.


De spelregels

Het doel van TEN is om opeenvolgende numerieke reeksen kaarten in elk van de de vier kleuren te krijgen. Je scoort één punt voor elke kaart in je langste reeks binnen elke kleur aan het einde van het spel. Als het je lukt om een reeks van 1 tot 9 neer te leggen dan scoor je 10 punten in die kleur.


Er zijn drie soorten kaarten in het spel:

  • Cijferkaarten - hebben een wit getal met de waarde van 1 tot 9 in elk van de vier kleuren: blauw, groen, oranje en roze. Cijferkaarten zijn de belangrijkste manier om een reeks te voltooien. Er zijn meer exemplaren van kaarten met een lage waarde en minder exemplaren van de kaarten met een hoge waarde.

  • Jokerkaarten - hebben zwarte getallen met de waarde van 1 tot 9 of een # symbool. Als deze kaart wordt getrokken tijdens de kaarttrekfase van een speler dan wordt deze onmiddellijk gepauzeerd en start je de veilingfase. Genummerde kaarten van dit soort kunnen als elke kleur worden ingezet, maar het cijfer blijft hetzelfde. Kaarten met een # kunnen als elke kleur worden ingezet alleen de kleur blijft hetzelfde. Er is ook een speciale jokerkaart die als elk nummer en elke kleur kan worden ingezet.

  • Valutakaarten - deze kaarten hebben een waarde van 1 tot 5 zwarte munten die op de kaart worden weergegeven. Deze kaarten geven het aantal munten aan die je kan besteden tijdens veilingen of kaarten kopen van de markt.


Als je aan de beurt bent voltooi je altijd de kaarttrekfase die dus kan worden onderbroken als je een jokerkaart trekt. Als je niet af gaat of geen betaalde kaart neemt dan mag je ook een koopfase doen aan het einde van je beurt.


Tijdens de kaarttrekfase trek je één voor één kaarten van de stapel. Als deze kaart een cijfer heeft of een munt dan leg je deze open voor je neer. Als het een jokerkaart is dan pauzeer je tijdelijk en ga je door naar de veilingfase. Nadat je een kaart hebt getrokken moet je beslissen of je wilt stoppen of wilt door gaan met het trekken van kaarten. Je beurt eindigt als je beslist om te stoppen of als je af gaat.


Als je ervoor kiest om te stoppen dan moet je beslissen of je alle cijferkaarten of alle valutakaarten wilt pakken. Als je voor de cijferkaarten kiest dan leg je deze open voor je neer. Alle andere spelers krijgen het aantal munten gelijk aan de valutakaarten, deze kaarten leg je daarna af naast de trekstapel. Je kan daarna nog de koopfase doen, maar dit hoeft niet. Hierna eindigt je beurt en is de volgende speler aan de beurt.

Je kan er ook voor kiezen om de valutakaarten te nemen. Je krijgt dan het aantal munten gelijk aan die kaarten, de kaarten leg je daarna af op de aflegstapel. Alle cijferkaarten verplaats je naar de kant van de speelruimte om hier een markt mee te vormen. Daarna eindigt je beurt en is de volgende speler aan de beurt.


Je kan tijdens je beurt ook af gaan. Elke cijferkaart die je trekt tel je bij elkaar op, deze hebben een waarde van 1 tot 9. Valutakaarten worden afgetrokken van je totaal, met waarde van 1 tot 5. Het is dus ook mogelijk om een negatieve totale waarde te hebben als je veel valutakaarten hebt. Je kan op twee manieren af gaan, dit is als je totale waarde meer dan 10 is of als je valutakaarten een totale waarde hebben van meer dan 10.

Als je af gaat dan verplaats je alle cijferkaarten naar de markt. Je krijgt daarnaast ook een witte munt, ter waarde van 3 uit de voorraad, maar alleen als je af gaat door de cijferkaarten. Alle andere spelers krijgen de munten uit de voorraad gelijk aan de waarde op de valutakaarten. Daarna gaan de valutakaarten naar de aflegstapel en is de volgende speler aan de beurt.


Je kan dus ook nog deelnemen aan de koopfase als je niet af bent gegaan en als je hebt gekozen voor de cijferkaarten.

Je mag je munten besteden aan één kaart die zich in de markt bevindt. Betaal dan het aantal munten gelijk aan het cijfer wat op de kaart staat en plaats deze kaart voor je.

Je mag ook kaarten afleggen bij het kopen van kaarten, iedere kaart telt als één munt. Je kan geen kaart kopen die identiek is aan een kaart die je al hebt.

Elke witte munt heeft een waarde van 3. Deze munten tellen niet mee aan het limiet van 10 munten. Je krijgt deze munten altijd als je af gaat, ook al heb je dus al het limiet van 10.

Je moet de totale waarde van de witte munt in een keer uitgeven, je krijgt dus geen wisselgeld als de kaart minder waard is. Nadat je klaar bent met het kopen van kaarten gaat de beurt naar de volgende speler.


Wanneer je een jokerkaart trekt dan wordt je beurt onmiddellijk gepauzeerd en start de veiling. Na de veiling mag je je beurt gewoon weer hervatten.

Je begint bij de speler links van de actieve en daarna ga je verder met de klok mee. Elke speler mag een aantal munten bieden die zij bereid zijn om te betalen voor de jokerkaart. De spelers daarna moeten of meer bieden of passen, elke speler mag dit maar één keer per veiling doen. Naast de munten kan je ook kaarten afleggen, deze tellen mee als één munt per kaart.

Je bent niet verplicht om aan te geven welke munten en kaarten je zult uitgeven, maar je kunt niet meer bieden dan het aantal kaarten en munten dan je op dat moment bezit. De kaart gaat naar de speler die het hoogste biedt, deze speler moet betalen.

Je hoeft niet aan te geven welke waarde de jokerkaart heeft. Deze hoef je pas toe te wijzen aan de kleurenreeks aan het einde van het spel.

Mocht het zo zijn dat niemand een bod doet dan wordt de kaart afgelegd.


Het einde van het spel wordt geactiveerd wanneer de laatste kaart wordt getrokken van de stapel. De speler die aan de beurt is handelt zijn beurt af, maar mag geen kaarten meer trekken. Nadat deze speler zijn beurt heeft beëindigd mag iedere speler nog een keer een kaart uit de markt kopen. Daarna wordt de score van iedere speler berekend.


Iedere speler rangschikt de cijferkaarten en jokerkaarten om reeksen te creëren van elk van de vier kleuren. Je scoort één punt voor elke kaart in de langste opeenvolgende reeks in elke kleur. Als je een reeks van 9 opeenvolgende cijfers hebt dan scoor je 10 punten. De speler met de hoogste score is de winnaar. In het geval van een gelijke stand wint de speler met de meeste overgebleven aantal munten.


Je kan dit spel ook solo spelen. Je volgt de basisregels voor een spel met 2 spelers en je speelt dan tegen 'Jen'. Als je aan de beurt is pak je een aantal kaarten, maar dit aantal bepaal je vooraf. Jen pakt altijd de cijferkaarten en nooit de valutakaarten. Jen kan niet af gaan, tenzij dit gebeurt door valutakaarten.

Tijdens de veilingfase bied Jen altijd 5, je mag ervoor kiezen om meer te bieden. Jen betaalt altijd door munten of dubbele kaarten te gebruiken.

Het spel eindigt op de normale manier. Als je meer punten weet te scoren dan Jen dan win je het spel!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is kleurrijk.

+ Er zijn jokerkaarten in het spel.

+ Als je af gaat dan krijg je alsnog wat.

+ Het is leuk om elkaar een beetje te pushen.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

In TEN moet je proberen kleurrijke rijtjes te vormen in dezelfde kleur van 1 tot en met 9. Voor elke kleur kan je punten verdienen en als het je lukt om een volledige rij te vormen dan verdien je 10 punten. Voor iedere rij die niet compleet is scoor je een punt per kaart in je langste reeks. Er zijn cijfer- en valutakaarten in het spel. Als je aan de beurt bent draai je een kaart om. Je bepaalt zelf wanneer je hiermee stopt, je mag één soort kaart houden. Maar als je te lang doorgaat en je totaal van een soort meer dan 10 is dan ben je af. Met de cijferkaarten maak je rijtjes en met de valutakaarten krijg je het aantal munten gelijk aan het aantal ogen op die kaarten. Met die munten kan je kaarten uit de markt kopen die je aan je rijtjes kan toevoegen. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint het spel.

TEN is een kleurrijk spel, waarbij je zelf bepaalt hoe ver je gaat. Je kan natuurlijk al na één kaart stoppen, maar dat is helemaal niet leuk. Een beetje risico nemen is waar het spel omdraait en als je af gaat door een cijferkaart krijg je alsnog een witte munt die een waarde heeft van 3. De andere spelers krijgen het aantal munten gelijk aan de valutakaarten. Het is dus leuk om de speler die aan de beurt is een beetje te pushen om door te gaan, want gaat deze speler af dan verdien jij de munten! Daarnaast gaan de cijferkaarten naar de markt en deze kan jij dan weer kopen met de verdiende munten. Het kopen van kaarten mag aan het einde van je beurt. Dit kan handig zijn om de rijtjes compleet te maken of om kaarten voor de neus van andere spelers weg te jatten. Je mag alleen kaarten kopen als je niet af bent gegaan en als je voor de cijferkaarten hebt gekozen. Het is dus handig om aan het einde van je beurt afwisselend te kiezen voor valutakaarten of cijferkaarten.

De cijferkaarten zijn heel erg kleurrijk en als je een compleet rijtje hebt en de kaarten laat overlappen krijg je een mooie grote eenheid.

Het leuke aan dit spel zijn de jokerkaarten. Zodra een speler zo'n kaart omdraait stop zijn beurt tijdelijk en mag iedereen eenmaal een bod uitbrengen om deze kaart toe te voegen aan zijn collectie. Deze kaarten kunnen ervoor zorgen dat je een rijtje compleet kan maken, omdat ze je bijvoorbeeld zelf de kleur mag kiezen of zelf het cijfer kan kiezen. Dit kan er dus aan het einde voor zorgen dat je een rijtje toch nog compleet hebt en je dus net die ene bonuspunt scoort die je nodig hebt!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page