top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Daxu

Naam: Daxu

Soort spel: Strategisch spel / kaartspel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • 2 reputatiemarkers

 • 54 winkelkaarten

 • 2 gelijkspelkaart

 • 8 actiekaarten

 • 4 overzichtskaarten

Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel. Iedere speler kiest een kleur en pakt de reputatiemarker en plaatst deze op veld 0 van het reputatiespoor. Ook pakt iedere speler de vier actiekaarten in zijn kleur.

Vervolgens schud je alle winkelkaarten en leg je deze in een gedekte stapel naast het speelbord. Je verwijdert de bovenste twee kaarten zonder te kijken en haalt deze uit het spel. Iedere speler trekt acht kaarten en legt deze kaarten onder de corresponderende velden aan zijn zijde van het speelbord. De reputatiepunten op de kaarten negeer je tijdens de voorbereiding van het spel.

Iedere speler legt de twee soorten overzichtskaarten voor zich neer. Een kaart heeft het overzicht van actiekaarten en de ander een overzicht van de eindscore.

De speler die als laatst een spel heeft verloren krijgt de gelijkspelkaart.


De spelregels

Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Elke ronde worden er kaarten van de trekstapel open gedraaid en elke ronde zal één van de spelers al deze kaarten krijgen. Elke ronde bestaat uit vier fases:

 • Draai kaarten open

 • Kies een actie

 • Acties uitvoeren

 • Reputatie aanpassen

Als eerste draai je de drie bovenste winkelkaarten van de stapel om en leg je deze open naast de stapel.


Beide spelers nemen daarna hun actiekaarten op hand en kiezen een actie die zij die ronde willen uitvoeren. Iedere speler legt zijn gekozen actiekaart gedekt voor zich neer. Er zijn vier verschillende acties. Geven: je tegenstander krijgt alle kaarten. Nemen: jij krijgt alle kaarten. Samenwerken: je accepteert de actie van je tegenstander en krijgt 1 reputatiepunt. Ondermijnen: Voer de tegenovergestelde actie van je tegenstander uit en je verliest 1 reputatiepunt.


Nadat je een actiekaart hebt gekozen onthul je tegelijkertijd welke kaart je hebt en voer je de actie uit. De kaarten die je krijgt leg je onder de daarbij bijbehorende gebieden aan jouw kant van het speelbord.

Wanneer één speler samenwerken kiest en de ander ondermijnen dan bepaalt de speler die ondermijnen heeft gekozen wie alle kaarten krijgt.

Als beide spelers dezelfde actie hebben gekozen dan kan slechts één van de spelers de actie uitvoeren. Beide spelers hebben geven gekozen: de speler met de laagste reputatie krijgt de kaarten. Beide spelers hebben nemen gekozen: de speler met de hoogste reputatie krijgt de kaarten. Mochten beide spelers bij geven en nemen evenveel punten hebben dan krijgt de speler met de gelijkspelkaart de kaarten, deze kaart wordt daarna doorgegeven. Beide spelers hebben samenwerken of ondermijnen gekozen: trek nog een winkelkaart, beide spelers nemen hun gespeelde actiekaart terug en kiezen nogmaals. Je herhaalt dit totdat één van de spelers de kaarten krijgt.


Sommige kaarten die je ontvangt of hebt gespeeld tijdens de ronde beïnvloeden je reputatie. Aan de hand van de symbolen op de kaarten pas je je reputatie aan.

Mochten beide spelers tijdens een ronde voor samenwerken of ondermijnen kiezen dan wordt de reputatie slechts verhoogd of verlaagd aan de hand van de laatste actiekaart die is gespeeld tijdens de ronde.

Een reputatiemarker kan niet voorbij het veld dat zich uiterst rechts of links bevindt. Als een kaart of gekozen actie je hiertoe dwingt dan blijft de marker op dat veld staan.


Als aan het begin van een ronde geen drie kaarten meer worden omgedraaid dan eindigt het spel direct en bepaalt de eindscore wie de beste winkelier is. Mocht het zo zijn dat de stapel tijdens het spel leeg raakt, doordat bijvoorbeeld beide spelers samenwerken of ondermijnen hebben gekozen dan worden deze actiekaarten uit het spel verwijderd. De spelers spelen dan een andere actiekaart in plaats van dan ze een extra kaart omdraaien.


Aan het einde van het spel wordt de eindscore berekend. Je scoort punten voor een meerderheid in kaarten voor elk winkelsoort en voor je uiteindelijke reputatie.

Eerst kijk je naar de winkels. Je krijgt punten aan de hand van de meerderheid in kaarten. Het aantal is afhankelijk van hoe klein die meerderheid is. Voor de mandenmaker, zijde handelaar en het theehuis krijg je voor een winst met 1 kaart 4 punten, voor een winst met 2 kaarten krijg je 2 punten, voor een winst met 3 kaarten krijg je 1 punt en voor een winst met 4 of meer kaarten verlies je 1 punt en je tegenstander krijgt 1 punt per kaart van deze soort aan zijn kant van het bord. Voor de bakker, de handelaar en de houtbewerker krijg je voor een winst met 1 kaart 5 punten, voor een winst met 2 kaarten krijg je 3 punten en voor een winst met 3 of meer kaarten verlies je 1 punt en je tegenstander krijgt 1 punt per kaart van deze soort aan zijn kant van het bord. Bij een gelijkspel in kaarten krijgt niemand punten voor die winkel. Nadat je het puntenaantal hebt bepaalt leg je de kaarten af. De speler die punten heeft gescoord krijgt een aantal kaarten gelijk aan het aantal punten. Hiermee creëer je een gesloten scorestapel.

Ten slotte krijgen of verliezen spelers punten op basis van hun reputatie. De punten voor de reputatie worden op het puntenspoor aangegeven door middel van de gouden en zwarte munten.

Nadat alle punten berekend zijn wint de speler met de meeste punten. Bij een gelijkspel wint de speler die de gelijkspelkaart in zijn bezit heeft.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spelmateriaal is heel erg mooi.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is tactisch.


Minpunten

- Het is geen spel voor spelers die niet van bluffen houden.


Beoordeling

Ben jij de beste winkelier? Daxu is een 2 speler spel, waarbij de spelers kaarten proberen te verzamelen van de zes soorten winkels: mandenmaker, zijde handelaar, theehuis, handelaar, bakker en houtbewerker.

Iedere ronde worden er kaarten omgedraaid en moeten de spelers bepalen of ze deze kaarten zelf willen of misschien wel weg willen geven. De verschillende kaarten bevatten bovendien ook reputatiepunten die ervoor kunnen zorgen dat je voor en ook achteruit gaat op het reputatiespoor.

Aan het einde van het spel scoor je punten op basis van wie de meerderheid heeft in welke winkel. Met een meerderheid van slechts een paar kaarten verdien je punten voor jou, maar vanaf een bepaald punt levert die meerderheid in plaats daarvan punten op voor je tegenstander! Wie de meeste punten van meerderheden en reputatiepunten heeft wint het spel.

Daxu biedt voldoende tactiek. Je moet namelijk iedere ronde weer inschatten wat je tegenstander gaat doen. Wilt hij de kaarten hebben, zijn ze misschien beter voor jou of kan je ze misschien beter weggeven? Allemaal keuzes die je moet overwegen. Bovendien kan je iedere ronde maar 1 keer de 4 kaarten inzetten. Dus je moet ook een beetje onthouden wat je tegenstander al heeft gedaan en wat daarbij een handige move is om te doen.

Daarnaast wil je natuurlijk ook niet teveel soorten van één winkel, want dan zorg je ervoor dat je teveel hebt en verdien je juist minpunten en je tegenstander juist pluspunten. Ik vind dit een grappig element, want normaal gesproken wil je natuurlijk zoveel mogelijk van één soort verzamelen, maar bij dit spel is dit dus niet het geval.

Ik vind het artwork van het spel ook heel erg mooi. Het is een beetje in Oosterse stijl en iedere winkel past daar dan weer bij. Ook is het materiaal stevig en dan voornamelijk het speelbord. Je kan ook op het speelbord duidelijk zien waar welke winkel komt te liggen.

Doordat de spelregels eenvoudig zijn, maar het spel voldoende uitdaging biedt denk ik dat het geschikt is voor zowel de ervaren speler als de minder ervaren speler. Als je een beetje goed kan bluffen is dit spel zeker geschikt voor jou.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page