top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dodo

Naam: Dodo

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: 999 Games

Prijs: €29.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 eilandberg

 • 1 grondtegel

 • 3 bergwanden

 • 1 bergtop met dodohouder

 • 3 grondtegelhouders

 • 14 samengestelde rotsuitstulpingen

 • 1 dodo met nest

 • 1 wiebelend ei

 • 1 rotswand

 • 6 bruggen

 • 1 boot

 • 58 bouwfiche

 • 10 Hagulaminapitopasi-jokers

 • 1 dobbelsteen met stickers

Voordat het spel begint zet je de eilandberg midden op tafel. Leg de 6 bruggen met de bruine achterkanten naar boven als stapel op tafel. De cijfers erop moeten oplopen: brug 1 ligt bovenaan, dan volgt brug 2, enzovoort. Brug 6 ligt dus onderaan. Leg de boot in de buurt van zijn ligplaats.

Schud de 58 fiches gedekt en verdeel deze gelijkmatig rondom de eilandberg. Leg het wiebelende ei in het nest. De spelers gaan zo om de eilandberg zitten dat ze allemaal goed bij de bergwanden, bruggen en fiches kunnen.


De spelregels

De jongste speler krijgt de dobbelsteen. Hij duwt de dodo voorzichtig naar voren zodat de vogel naar beneden kijkt en het ei gaat rollen. Haast je, het ei rolt! Bouw snel de bruggen..

Mocht het ei om onverklaarbare redenen, die vermoedelijk alleen de Hagulaminapitopasi kennen, niet meer verder rollen, tik het ei dan gericht met een vinger aan, zodat het zijn weg vervolgt voordat de spelers verder spelen. Rolt het ei aan het begin van het spel te snel uit het nest, controleer dan het volgende:

 • Staan de eilandberg en de tafel recht?

 • Druk de hoek van de bergtop tegenover de nestopening iets naar beneden.

Tijdens je speelbeurt gooi je eerst eenmaal de dobbelsteen en daarna moet je bouwmateriaal vinden, draai een op tafel liggend fiche om.

Toont het omgedraaide fiche hetzelfde materiaal als de dobbelsteen? Super! Leg het fiche dan op een leeg aflegveld van de op dit moment te bouwen brug. Zijn alle bruggen al gebouwd, leg het fiche dan op een leeg aflegveld bij de ligplaats van de boot.

Toont het omgedraaide fiche ander materiaal dan de dobbelsteen? Helaas! Draai het fiche dan weer om. Probeer echter te onthouden waar het ligt.

Toont het omgedraaide fiche een Hagulaminapitopasi? Prima, dat is een joker, die de spelers direct op het volgende vrije aflegveld mogen leggen, ongeacht het gedobbelde materiaal.


Zijn alle aflegvelden van een brug gevuld, leg de gebruikte fiches dan opzij en draai de brug naar de voorkant. steek die dan direct voorzichtig in de berg. Zorg ervoor dat de brug in de middelste wanduitsparing wordt gedrukt en de twee rots uitstulpingen naar voren wijzen.

Zijn alle aflegvelden van de ligplaats gevuld, leg de gebruikte fiches dan opzij en leg direct de boot op de ligplaats.


geef de dobbelsteen snel met de klok mee door. Nu is de volgende speler aan de beurt.

Help elkaar! De spelers mogen elkaar tips geven met betrekking tot het omdraaien van fiches en dat zelfs voor elkaar doen als ze bepaalde fiches uit voorgaande beurten hebben onthouden. Terwijl een speler een brug bouwt, kan een andere speler tegelijkertijd de gebruikte fiches in de rotskloof gooien. Zo besparen de spelers kostbare tijd.


Hebben de spelers alle 6 bruggen gebouwd, de boot op de ligplaats gelegd en het ei rolt nu van de zesde brug in de boot? Het is jullie gelukt! Het wiebelende ei is gered. Met de boot brengen jullie het ei en de dodo naar het veilige buureiland. De Hagulaminapitopasi zijn trots op jullie en geven ter ere van de dodo en groot feest!

O nee! Is het ei van de berg gevallen? Hebben de spelers niet op tijd alle bruggen of de boot gebouwd? Of waren ze bij het bouwen niet voorzichtig genoeg? Dan hebben jullie helaas verloren! Probeer het meteen nog een keer.


Willen de spelers het spel moeilijker maken? Schud dan minder of zelfs helemaal geen Hagulaminapitopasi-jokers door de gedekte fiches op tafel. Doe ongebruikte jokers in de doos.

Willen de spelers een nog grotere dodo-uitdaging? Geen probleem! Vanaf nu spelen ze ok met de doodshoofdaflegvelden. Voor elke brug (behalve de eerste) en de boot moeten de spelers nu extra materiaal vinden.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is coöperatief.

+ Het spel ziet er heel erg mooi uit.

+ Het wiebelende ei is super gaaf.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Red samen met de Hagulaminapitopasi het dodo ei! Het dodo ei rolt langzaam de berg af en samen moet je proberen het ei te redden door bruggen te bouwen. Als je aan de beurt bent gooi je met de dobbelsteen. Deze laat vervolgens een materiaal zien die je moet zoeken tussen alle omgedraaide fiches die rondom de berg liggen. Je mag slechts één fiche omdraaien. Draai je een fiche om met het juiste soort materiaal of een joken dan mag je deze gebruiken om een brug te bouwen. Als je het verkeerde fiche omdraait dan moet je deze terug draaien, maar onthoudt deze wel goed voor volgende beurten. Lukt het jullie om alle bruggen te bouwen voordat het ei van de berg afrolt? Dan winnen jullie het spel en is het ei gered!

Bij dodo draait het om samenwerken, het spel is coöperatief. Je moet er samen voor zorgen dat het wiebelende ei in de boot beland en niet van de brug beland. Je mag elkaar dus ook helpen. Stel dat je met de dobbelsteen een bepaald bouwmateriaal gooit, dan mogen andere spelers je helpen het juiste materiaal te vinden. Vooral bij de variant voor experts is dit wel nodig. Bij die variant moet je bij bepaalde bruggen meer materiaal vinden, dus het is een stuk moeilijker om dat voor elkaar te krijgen zonder dat de ei de berg afrolt. Het is spel is trouwens niet zo moeilijk en tactisch dat de expert speler hier voldoening uit haalt. Het is meer een spel voor families en met kinderen. Zij leren hierdoor samenwerken en trainen hun geheugen met het onthouden van de fiches.

Ik vind Dodo echt een onwijs mooi spel. Het spel speelt zich af op een berg die je zelf in elkaar moet zetten. Het spelmateriaal is daarnaast ook super stevig. Je moet de berg iedere keer opnieuw in elkaar zetten, maar deze is bij mij tot nu toe nog niet beschadigd. Overigens kost het niet veel werk om deze in elkaar te zetten, dus laat je hier niet door afschrikken. Bovenop de berg bevindt zich dus een dodo en een ei. Dit ei gaat de berg afrollen en je moet ervoor zorgen dat deze veilig in het schip belandt. Ik dacht van tevoren dat dit veel te snel zou gaan, maar op de een of andere manier rolt het ei heel langzaam. Ik ben er nog niet achter hoe dit kan, maar het is in ieder geval super leuk bedacht!

Dit alles samen maakt het spel echt een super leuk familiespel. Doordat het er leuk uit ziet, maar ook doordat je moet samenwerken! Zeer geschikt om te spelen met kinderen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page