top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Quad

Bijgewerkt op: 14 apr. 2021

Naam: Quad

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 1 - 8 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Mathplay

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 64 kaarten. Deze zijn verdeeld over 4 kleuren van elk 16 kaarten.

Aan het begin van het spel worden er 9 kaarten open op tafel gelegd. De overige kaarten vormen een stapel op tafel.


De spelregels

De bedoeling van het spel is om tussen de open gelegde kaarten zo snel mogelijk een quad te vinden. De kaarten hoeven niet aaneengesloten te liggen. Als je een quad hebt gevonden roep je QUAD! De andere spelers controleren dan of je een geldige quad hebt. Als je een goede quad hebt gevonden verzamel je de bijbehorende kaarten. Daarna worden de kaarten die op tafel liggen weer aangevuld.

Mocht het zo zijn dat je geen juiste quad hebt gevonden dan mag je tijdelijk niet meer meedoen. Je mag pas weer meedoen totdat een andere speler quad heeft geroepen.


Maar wat is nou precies een quad? Een quad zijn vier kaarten in dezelfde kleur dat elke eigenschap of alle vier hetzelfde heeft of van beide eigenschappen een paar.

Daarnaast kan er ook een gekleurde quad gevormd worden. Dit doe je door twee paren van dezelfde kleuren of vier verschillende kleuren te gebruiken.

Op een kaartje staat een figuur afgebeeld. Het figuur bestaat uit een binnenste en buitenste figuur. Het binnenste figuur kan een cirkel of een vierkant zijn en het buitenste figuur kan ook een cirkel of een vierkant zijn. Daarnaast kan het binnenste of buitenste figuur ingekleurd zijn of juist niet ingekleurd.


Als alle 64 kaarten op tafel gelegd zijn en er geen quad meer te vinden is eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten heeft gewonnen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt om in je eentje te spelen, maar ook met meerdere spelers.

+ Het spel is geschikt voor kinderen en dus een echt familiespel.

+ Je leert logisch nadenken bij dit spel.


Minpunten

- Als je het moeilijk vindt om logische verbanden te leggen dan kan het een lastig spel zijn.

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

De regels van dit spel zijn eigenlijk super simpel. Je moet een juiste quad zien te vinden. Dit doe je dus door kaarten met dezelfde eigenschappen te vinden, daarnaast kan je ook nog quads vinden in verschillende kleuren of paren van kleuren. Klinkt wel simpel toch? Toch moet je bij dit spel logisch nadenken en is het soms moeilijker dan je denkt. Je moet verbanden kunnen leggen tussen kaarten. Ik hou ervan om logica te ontdekken in raadsels, maar ook in patronen. Ik vind dit dus een perfect spel om je hersens is goed te laten kraken. En het leuk is dat je dit spel ook gewoon in je eentje kan spelen, maar met meerdere personen is het nog veel leuker! Dan haal je er al helemaal voldoening uit als jij als eerste een quad weet te vinden. Je kan het spel makkelijk tussendoor spelen, maar het is geen spel om de hele avond te spelen. Nog een voordeel is, is dat je het gemakkelijk overal mee naar toe neemt, omdat het in een klein doosje zit.

Het spel is zelfs geschikt om met kinderen te spelen. Je leert ze logisch na te denken en als je het uitlegt hoe ze de verbanden kunnen leggen zal je zien dat ze het steeds sneller onder de knie krijgen. Het zal je nog verbazen dat zij zometeen sneller een quad weten te vinden dan jij! Dit spel is dus een leuke hersenkraker voor iedereen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page