top of page
 • Foto van schrijverMirthe

A la carte

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: A la carte

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Intrafin Games

Prijs: €35.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 gasfornuisjes

 • 4 pannetjes

 • 4 specerijenpotjes,

 • 80 specerijen (20 citroen, 20 peper, 20 paprika en 20 kruiden)

 • 25 zoutkristallen

 • 20 gerechten

 • 4 pannenkoeken

 • 13 koffietassen

 • 3 spatels

 • 1 dienblad

 • 4 borden voor afgewerkte recepten

 • 1 vuilnisbak

 • 2 gootstenen

 • 9 sterren

 • 1 dobbelsteen

De spelers ontvangen ieder een gasfornuis, een pan, een koffietas, een bord voor de recepten en een pannekoek.

Vervolgens worden alle specerijenpotjes ieder gevuld met 15 dezelfde specerijen en 5 zoutkristallen. De gerechten worden daarna verdeeld op soort. De overige koffietassen worden op het dienblad gelegd en de vuilnisbak, gootsteen en 9 sterren worden vervolgens op tafel gelegd.


De spelregels

Het doel van het spel is om als eerste speler drie sterren te verzamelen. Daarvoor moet een gerecht perfect gemaakt zijn. Je maakt een perfect gerecht door de juiste kruiden toe te voegen en het op de juiste stand te koken. Maar een gerecht kan ook mislukken doordat er teveel kruiden worden toegevoegd of als deze aanbrand.


De speler die begint krijgt drie spatels. Deze spatels staan ieder voor een actie die een speler uit mag voeren. Daarna mag de speler kiezen wat voor actie hij gaat uitvoeren. Hij kan of een gerecht kruiden of het gasfornuis hoger draaien. Daarna kiest de speler een gerecht om klaar te maken. Deze wordt in de pan gelegd.


Op het gerecht dat de speler heeft gekozen wordt afgebeeld op welke stand het gasfornuis moet staan en welke specerijen er aan het gerecht moeten worden toegevoegd. Ook staan er in de koksmuts het aantal punten dat je kan verdienen als je een gerecht laat lukken. Je kan een gerecht perfect laten lukken door deze niet te laten aanbranden en het exacte aantal specerijen toe te voegen. Als dit het geval is verdient de speler een ster.

Als een gerecht klaar gemaakt is wordt deze uit de pan gehaald en verdwijnen de specerijen in de gootsteen.

Om een gasfornuis hoger te draaien wordt de dobbelsteen gegooid. De dobbelsteen geeft precies aan hoeveel hoger je jouw gasfornuis mag draaien. Een gasfornuis kan nooit hoger dan stand 7 worden gedraaid. Op het gerecht staat aangegeven op hoeveel het gasfornuis moet staan om het te laten lukken, als het gasfornuis te heet brand het gerecht aan en is het helaas mislukt. Deze moet helaas in de vuilnisbak worden gegooid.

Een gerecht kan je kruiden door één van de specerijenpotjes te pakken en de kruiden in een vloeiende beweging toe te voegen. Je houdt het specerijenpotje met de opening boven jou pannetje, schudden is niet toegestaan! De specerijen (ook die buiten het het pannetje vallen) worden toegevoegd aan het gerecht. Een gerecht kan ook te gekruid zijn, dit gebeurt als er drie dezelfde kruiden aan het gerecht worden toegevoegd of als het gerecht te zout is doordat er drie zoutkristallen zijn toegevoegd. In beide gevallen beland het gerecht helaas in de prullenbak.


Een speler mag er ook voor kiezen om tijdens zijn beurt één van zijn koffietassen te gebruiken. De koffietassen hebben verschillende acties:

 • Een overwinningspunt. Deze plaats je op je dienblad met afgewerkte gerechten en is aan het einde van het spel 1 punt waard.

 • Je mag het gerecht van je tegenspeler proberen te overkruiden. Het mag een specerij naar keuze zijn.

 • Je pannetje wisselen met een andere speler.

 • Je mag de temperatuur van je gasfornuis verlagen.

 • Een extra beurt spelen (3 acties).

Elke speler mag tijdens het spel ook eenmaal proberen om een pannenkoek te bakken. Hij moet hiervoor zijn vuur verhogen, door met de dobbelsteen te gooien. Daarna moet hij de pannenkoek zien om te draaien door deze met behulp van zijn pan op te gooien. Lukt dit niet dan moet er een nieuwe actie worden gebruikt, het vuur wordt dan weer verhoogd. Een pannenkoek kan ook

mislukken als het gasfornuis stand 7 bereikt.


Het spel stopt meteen als een speler drie perfecte gerechten heeft gekookt en dus drie sterren heeft verdiend, deze speler is dan de winnaar. Het spel stopt ook als er geen nieuwe gerechten meer beschikbaar zijn of als een speler vijf gerechten heeft gemaakt. In beide gevallen tellen de spelers de punten van de gemaakte gerechten bij elkaar op, degene met de meeste punten wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is prachtig vorm gegeven.

+ Het spel is een echt familiespel.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Omdat ik zelf grafisch vormgever van beroep ben vind ik het altijd belangrijk dat spellen er mooi uit zien. Het is leuk als een spel net wat extra's heeft qua vormgeving zoals 3d poppetjes. Als je A la carte voor het eerst speelt denk je: wauw! Dit spel is qua vormgeving echt een dikke 10. Het materiaal is stevig en ziet er super mooi uit. Het is net of het een echte mini keuken is. Vooral de pannetjes, gasfornuizen en de specerijenpotjes zien er super mooi uit.

Het spel zelf is ook erg leuk om te spelen, maar het heeft wel een grote geluksfactor. Je moet natuurlijk dobbelen met de dobbelsteen en de specerijen in het pannetje gooien. Dit moet maar net goed gaan. Wel is het leuk dat je je tegenstanders een beetje kan dwarsbomen door het inzetten van koffietassen.

Het spel is leuk om te spelen met een groep vrienden of met kinderen, een echt familiespel dus! Het is een van mijn nieuwste aanwinsten, maar zal hier nog vaak op tafel komen. Dat komt vooral omdat het een luchtig spel is en werkt op de lachspieren!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page