top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Alarún

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

Naam: Alarún

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Waterfall Games

Prijs:


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 special ingrediënt

 • 98 gekleurde ingrediënten

 • 7 Alarún kleurkaarten

 • Alarún

 • 1 puntenkaart

 • 1 scoreblok

 • 4 druïdeleerlingen

Schud de stapel ingrediëntkaarten en leg 3 ingrediënten open in het midden van de tafel. Speel je met 2 spelers leg dan naast de 3 open ingrediëntkaarten nog 3 gesloten ingrediëntkaarten op tafel.

Deel alle spelers eveneens 3 ingrediëntkaarten, die elke speler op de hand neemt. Leg de overige ingrediënten als trekstapel gedekt op tafel. Zet Alarún hier bovenop.

Kies een druïdeleerling en plaats deze voor je op tafel. Dit is je startkaart voor je magisch vierkant. Tijdens de puntentelling telt deze kaart als ingrediënt naar keuze, in een kleur naar keuze.

Elke speler neemt een kleurkaart van Alarún. Leg ook deze kaart voor je op tafel en houd de kleur geheim. De kleurkaart maakt geen onderdeel uit van je magisch vierkant. Aan het einde van het spel ontvang je 2 bonuspunten van Alarún voor elk ingrediënt in deze kleur in je magisch vierkant. Elke kleur heeft een uniek symbool waarmee je de kleuren kan onderscheiden. De kleur die je druïdeleerling aanneemt tijdens de puntentelling, telt niet mee voor de kleurenbonus van Alarún.

Er is 1 zeer zeldzaam ingrediënt: Centum auri. Dit ingrediënt schud je mee in de stapel ingrediënten en plaats je net als alle andere ingrediënten in je magisch vierkant. Het Centum auri is 10 punten ward. Het Centum auri onderbreekt je toverdranken in de rij en kolom waar het ligt. Heb je het Centum auri op de hand, dan is het toegestaan om deze te wisselen met een ingrediënt in het midden van de tafel,


De spelregels

Scoor de meeste punten door zo krachtig mogelijke toverdranken te brouwen en zo veel mogelijk bonuspunten te verdienen. Je verzamelt gedurende het spel 24 ingrediënten en combineert deze Zo goed mogelijk tot jouw persoonlijk magisch vierkant van 5x5 kaarten. Aan het einde van het spel is je vierkant compleet. De ingrediënten in elke rij en elke kolom vormen een toverdrank waarmee je punten scoort.


Er zijn 2 manieren om je toverdranken steeds krachtiger te maken:

 • Plaats hetzelfde ingrediënt in verschillende kleuren ononderbroken in dezelfde rij of kolom.

 • Plaats verschillende ingrediënten in dezelfde kleur ononderbroken in dezelfde rij of kolom.

Het spel van Alarún verloopt over 8 ronden, die elk op dezelfde wijze verlopen. In deze 8 ronden plaats je 24 ingrediënten die samen jouw magisch vierkant van 5x5 kaarten vormen. Je druïdeleerling completeert je magisch vierkant. De speler die als laatste in een bos is geweest begint het spel. Speel vervolgens met de klok mee.

In je beurt heb je de keuze uit één van de onderstaande acties:

 • Wisselen - wissel 1 ingrediënt uit je hand met 1 van de 3 ingrediënten die open op tafel liggen.

 • Passen - wissel geen ingrediënt.

 • Wisselen én passen - wissel alle 3 de ingrediënten uit je hand met alle 3 de ingrediënten die open op tafel liggen. Dat is tegelijkertijd een pas. Door deze actie wissel en pas je dus in dezelfde beurt.

Speel je met 2 spelers, dan is en vierde actie mogelijk. In het midden van de tafel liggen 3 gesloten ingrediëntkaarten. De vierde actie is het omdraaien van deze 3 gesloten ingrediëntkaarten. Verwijder de 3 ingrediëntkaarten die al open lagen en leg deze op en open aflegstapel.


Je beurt is voorbij nadat je één van de acties hebt uitgevoerd.

Op het moment dat en speler past, neemt deze speler Alarún en plaatst deze voor zich. De ronde eindigt nadat de overige spelers nog eenmaal één van de acties uitgevoerd hebben. Nadat je hebt gepast, mag je diezelfde ronde dus niet meer wisselen.

Aan het einde van ronde 1 legt elke speler zijn of haar 3 ingrediënten open voor zich op tafel. Alle ingrediënten die je in je magisch vierkant plaatst moeten aan ten minste 1 zijde aansluiten aan je druïdeleerling (je startkaart) of aan een ander ingrediënt. Je mag elk ingrediënt aan elk willekeurig ander ingrediënt aanleggen.

Tijdens ronde 2 tot en met 8 wordt je toverdrank krachtiger. Vanuit de vorige ronde liggen er 3 (of 6) ingrediënten in het midden van de tafel:

Speel je met 2 of 3 spelers, leg dan al deze ingrediëntkaarten af op een open aflegstapel. Leg vanuit de trekstapel 3 nieuwe ingrediënten open in het midden van de tafel. Leg met 2 spelers ook 3 nieuwe gesloten ingrediëntkaarten in het midden neer.

Speel je met 4 spelers laat dan de 3 ingrediënten in het midden van de tafel liggen. Hiermee begin je de volgende ronde. Alle spelers krijgen 3 nieuwe ingrediënten van de trekstapel. De speler die in de vorige ronde als eerste paste, begint de volgende ronde. Hij of zij plaatst Alarún weer op de trekstapel. Alle spelers hebben weer de keuze uit de acties zoals beschreven.

Aan het einde van ronde 2 tot en met 8 plaatst elke speler zijn 3 ingrediënten in het eigen magisch vierkant, wederom volgens de regel dat ten minste één van het ingrediënt aansluit aan de druïdeleerling of aan een ingrediënt.


Na ronde 8 volgt de puntentelling. De ingrediënten in elke rij en elke kolom van je magisch vierkant vormen en toverdrank. Bepaal de kracht van je 10 toverdranken. Kies voor welk ingrediënt in welke kleur je druïdeleerling telt. Bepaal per rij en per kolom je score.

Hoe meer ingrediënten van dezelfde kleur of van dezelfde soort ononderbroken naast elkaar liggen, hoe hoger je score per toverdrank.

Als hetzelfde ingrediënt in dezelfde kleur 2x in een rij of kolom ligt, dan telt deze 1x, maar onderbreekt de toverdrank niet.

Je scoort per rij en per kolom éénmaal punten. Liggen er 2 toverdranken in een rij of Kolom, dan telt er slechts 1 (de krachtigste).

Het Centum Auri is 10 bonuspunten waard. Dit ingrediënt onderbreekt toverdranken in de rij én de kolom waar het ligt.

Vul je 10 scores in op het scoreblok. Bereken vervolgens je kleurenbonus van Alarún en vul deze in. Alle punten bij elkaar opgeteld is je eindscore.

Het spel eindigt na ronde 8. De druïdeleerling met de hoogste eindscore wordt door het dorpshoofd benoemd tot nieuwe druïde. Bij gelijke stand wint de leerling met de hoogste score voor de toverdranken. Is het dan nog gelijk, dan wordt de overwinning gedeeld.


Pluspunten

+ Het spel werkt verslavend.

+ Het spel is strategischer dan ik in eerste instantie dacht.

+ De Centum Auri zorgt voor extra punten.

+ Het spel is eco friendly geproduceerd.


Beoordeling

Brouw de meest krachtige toverdranken tijdens een potje Alarún. Het spel bestaat uit 8 rondes en tijdens die rondes ga je een magisch vierkant maken van 5x5. Tijdens de rondes verzamel je ingrediënten die je in het magische vierkant legt. Als je aan de beurt bent kan je ervoor kiezen om één ingrediënt uit je hand met een ingrediënt uit de markt te wisselen, je kan ook passen of je complete hand met de markt omwisselen. Als iedere speler heeft gepast eindigt de ronde en leg je de ingrediënten die je hebt verzamelt naast je druïde of een ingrediënt wat er al ligt. Na acht rondes stopt het spel en is je magische vierkant compleet. Je telt je punten, hoe meer ingrediënten van dezelfde kleur in een ononderbroken rij of kolom liggen, hoe meer punten je scoort. De speler met de meeste punten wint het spel!

Alarún is een strategischer dan ik van tevoren had gedacht. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kleuren bij elkaar in een kolom of rij hebben liggen, maar je mag iedere ronde maar 3 kaarten neerleggen. Deze kaarten moet je bovendien ook nog aanleggen aan kaarten die je al hebt. Dus het kan zomaar zijn dat de kleur die je wilt er niet ligt en dan moet je een ander plan bedenken. Ook is het belangrijk om een beetje rekening te houden met je tegenstanders, gaan zij een beetje goed? En kan je misschien kaarten die zij nodig hebben voor hun neus wegpakken? Of is het juist slim om de kaarten die je op hand hebt ook op hand te houden, want stel dat je een ingrediënt weg legt dan kan je daar zomaar je tegenstanders heel blij mee maken, goed opletten dus.

Het is ook niet zo dat iedere ronde wordt gestart door dezelfde speler, de speler die als eerst heeft gepast krijgt Alarún en mag de volgende ronde beginnen. Misschien is het in sommige gevallen wel handig om dit te doen als je al prima kaarten in je handen hebt.

Er is ook een speciale kaart in het spel, Centrum Auri. Als je deze kaart weet te bemachtigen scoor je sowieso 10 punten. Wel is het zo dat je dit ingrediënt op een slimme manier moet neerleggen, het onderbreekt namelijk wel je kolom of rij waar het in ligt. Dus als je goed op weg bent om een rij te vullen met dezelfde kleuren, dan is het niet verstandig om dit ingrediënt daar neer te leggen. Kies dan liever een andere plek, anders is het een beetje zonde.

Alarún is zeker een spel wat bij ons vaker op tafel zal komen. Ik vind dat een potje redelijk snel gaat en dus speel je het vaak meerdere keren achter elkaar. Ook vind ik het leuk om te proberen om mijn score te verbeteren. Het is toch weer iedere keer een soort van puzzel die je aan het maken bent.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page