top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Alias Original

Naam: Alias Original

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 4+ spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Tactic

Prijs: €15.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 speelbord

  • 400 kaarten

  • Een zandloper

  • 6 pionnen

Voordat het spel begint schud je eerst alle kaarten en leg je deze in stapels naast het speelbord. Daarna vorm je teams van minimaal twee spelers per team. Je bepaalt dan de volgorde waarin de teams mogen uitleggen en raden. Je kiest een pion en zet deze op het startvlak, dan kan het spel beginnen.


De spelregels

Het eerste team dat aan de beurt is bepaalt wie er als eerst gaat uitleggen en wie er gaan raden. De uitlegger pakt een stapel woordkaartjes. Op de kaartjes staan ook nummers, deze corresponderen met de vakjes op het speelbord. Dus het vakje met het cijfer waar je pion op staat moet je ook eerst uitleggen. Zodra de zandloper is omgedraaid mag je beginnen. Als iemand uit je team het woord heeft geraden leg je het kaartje op tafel en ga je verder met het volgende kaartje. Een woord moet wel helemaal goed gezegd worden, dus als rennen op het kaartje staat is ren niet goed.

Op de kaartjes staan allerlei soorten woorden: zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden enzovoorts. Het soort woorden dat je moet uitleggen is willekeurig en bij elk nummer staan moeilijke en makkelijke woorden. Bij het uitleggen mag je geen deel van het woord gebruiken en ook geen woord wat voor een deel hetzelfde is. Het woord bankier mag je bijvoorbeeld niet uitleggen als iemand die in een bank werkt.

Het kan zijn dat een woord een samenstelling is van meerdere woorden. Als de spelers al een deel van het woord hebben geraden dan mag de uitlegger dit deel van het woord al zeggen. Je mag ook tegenovergestelde gebruiken bij het uitleggen, zoals groot en klein.

Daarnaast mag je geen vreemde talen gebruiken om woorden uit te leggen.


Het team dat niet aan de beurt is om uit te leggen en te raden houdt de zandloper in de gaten. Wanneer de tijd op is en de speler nog steeds aan het uitleggen is mag het andere team ook proberen het woord te raden. Het team dat het snelste is krijgt de kaart en mag dus 1 vakje vooruit.


Als het laatste woord geraden is tel je alle goed geraden woorden bij elkaar op. Dit is het aantal vakjes wat je vooruit mag, maar voor iedere fout die je maakt zet je een stap achteruit. Bij dit spel kan je dus ook minpunten verdienen! Je moet dan een stapje terug zetten op het speelbord. Je krijgt bijvoorbeeld een minpunt als je als uitlegger een deel van het woord voorzegt. Ook kan je een moeilijk woord op je kaartje overslaan, maar voor elk overgeslagen woord krijg je ook weer een minpunt. Het kan soms wel in je voordeel werken als je na het overgeslagen woord bijvoorbeeld meer woorden weet uit te leggen.

Tijdens het uitleggen kan je de overgeslagen kaarten het best op een stapel leggen, zodat je aan het einde van je beurt makkelijker kan tellen hoeveel minpunten je hebt.


Je kan met je pion ook langs een steelvak komen. Dan heeft dat team de volgende beurt een steelbeurt. Dat betekent dat alle teams woorden mogen raden en dus kaarten kunnen winnen. Langs het steelvak komen is genoeg, je hoeft er niet precies op te komen.

Een steelbeurt wordt gespeeld zonder zandloper. Het team dat aan de beurt is pakt 5 kaarten en legt deze op de gebruikelijke manier uit. Het team dat als eerste het woord raadt krijgt de kaart en mag dus 1 stap vooruit op het speelbord.


Nadat je je pion vooruit of achteruit hebt gezet is het volgende team aan de beurt. Bij iedere beurt gaat de rol van uitlegger naar een andere speler in het team. Het team dat als eerste op het laatste vakje komt wint het spel, maar de andere teams mogen dan nog wel hun beurt afmaken.


Pluspunten

+ Je kan woorden van elkaar stelen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Er zijn heel veel kaartjes met woorden.


Minpunten

- Het spel ziet er niet echt mooi uit.


Beoordeling

Alias Original is een partyspel wat je met twee of meer teams speelt. Je moet proberen om als team zo snel mogelijk bij het laatste vakje op het speelbord te komen. Dit doe je door zoveel mogelijk woorden te omschrijven en te laten raden door je team binnen een minuut. Voor ieder goed geraden woord mag je een stapje vooruit, maar voor ieder fout geraden of overgeslagen woord zet je een stap achteruit. Wanneer het je beurt is om woorden te omschrijven pak je een stapeltje kaarten. Het vakje waar je op staat bevat een cijfer, deze correspondeert met woorden op de kaartjes die je gepakt hebt. Je moet ook de woorden met hetzelfde cijfer omschrijven. Bij een goed geraden woord omschrijf je het woord van het volgende kaartje. Als je nog aan het omschrijven bent terwijl de tijd om is dan mogen de andere teams ook proberen om dit woord te raden om zo een punt te verdienen.

Dat je zo woorden en dus punten van elkaar kan stelen vind ik het leuke aan dit spel. Je moet dus constant blijven opletten, ook al is het niet jouw beurt. Daarnaast kan je niet alleen aan het einde van een beurt woorden stelen. Er zijn namelijk ook gele vakjes op het bord, de steelvakjes, als je op of voorbij dit vakje komt dan gaat de steelbeurt in. Alle teams mogen dan deze beurt meedoen met het raden van woorden.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik het artwork, dat is een beetje simpel en niet echt mooi. Daarentegen is het spelmateriaal is wel stevig en zien de pionnetjes er leuk uit.

Het spel is een echt familiespel. Oudere kinderen kunnen zeker meedoen, sommige woorden zijn misschien wat lastig, vooral als het om personen gaat. Als je de teams gelijk verdeelt dan denk ik zeker dat je wat leuke spelletjes met het hele gezin kan spelen. Ook kan je het spel leuk meenemen naar een feestje, je zal merken dat mensen heel erg fanatiek worden en vooral als je woorden en dus punten bij elkaar weg kan kapen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page