top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Alice in Woordland

Naam: Alice in Woordland

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 3 - 8 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Intrafin

Prijs: €26.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 muziek spelende theepot timer

 • 8 personage kaarten

 • 60 discussiekaarten

 • 42 overwinningspunten tokens

 • 3 tijd tokens

 • 1 rups token

 • 6 blauwe verboden letterkaarten (blauw)

 • 7 medium verboden letterkaarten (paars)

 • 7 moeilijke verboden letterkaarten (groen)

 • 4 super moeilijke verboden letterkaarten (rood)

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een karakterkaart. De Harten Koningin doet altijd mee, deze wordt aan het begin bij de jongste speler gelegd. De overige speler pakken een willekeurige kaart. Bij een spel met drie spelers mag de Rups of Alice niet gekozen worden.

Daarna wordt de theepot in het midden van de tafel geplaatst. Deze kan je op verschillende standen zetten qua volume en tijd.

De letterkaarten vormen per kleur een stapel op tafel, de bovenste kaart van elke stapel wordt open op tafel gelegd. De discussiekaarten worden geschud en vormen een dichte stapel op tafel. Het aantal scorekaarten in het spel is gelijk aan het aantal spelers dat meedoet. De overige kaarten gaan terug in de doos. Ook de overwinningspunten worden op tafel gelegd.


De spelregels

Elke ronde ben je als speler een ander personage. Ieder personage heeft een eigen speciale kracht die je mag inzetten. Je kan je speciale kracht niet gebruiken als je de ronde al hebt verlaten of als je je speciale kracht al hebt gebruikt. De personages zijn:

 • Harten Koningin - de speler die dit personage heeft mag van de bovenste twee discussiekaarten het onderwerp kiezen. De andere kaart gaat onderaan de stapel. Daarnaast ben je met dit personage als eerste aan de beurt in de ronde. Als Harten Koningin mag je ook een rode letter kaart pakken. Na een beurt leg je deze kaart naast alle andere verboden letters. Deze letter is niet verboden voor jezelf, maar wel voor alle andere spelers. De verboden letter doet maar 1 ronde mee, daarna wordt deze weer afgelegd. Als het Witte Konijn zijn kaart al heeft neergelegd mag je deze vervangen door jou eigen letter.

 • Het Witte Konijn - je mag een paarse letter kaart pakken. Na het einde van een beurt leg je deze kaart naast alle andere verboden letters. Deze letter is niet verboden voor jezelf, maar wel voor alle andere spelers. De verboden letter doet maar 1 ronde mee, daarna wordt deze weer afgelegd. Als de Harten Koningin haar kaart al heeft neergelegd mag je deze vervangen door jou eigen letter.

 • Cheshire Cat - als je dit personage bezit mag je eenmaal per ronde een beurt overslaan. Je legt je kaart dan horizontaal neer. De speler na jou drukt de theepot opnieuw in en gaat verder met zijn beurt. Je mag deze kracht niet meer gebruiken als de theepot stopt met muziek maken.

 • Tweedle tweeling - je krijgt twee tijd tokens die je allebei in 1 beurt mag inzetten, maar je mag ze ook in aparte rondes inzetten. Je mag dan de theepot herstarten, maar dit mag je niet meer doen als de muziek al afgelopen is.

 • Rups - voordat het spel begint krijg je een rups token. Deze leg je neer bij een andere speler. Als een ronde is afgelopen krijg jij bonuspunten gelijk aan de helft van de punten die de speler ontvangen heeft. Als de speler en 3 heeft ontvangen krijg jij er dus 1.

 • Alice - als de punten verdeeld worden krijg je bonuspunten gelijk aan de helft van je scorekaart. Dit is wel naar beneden afgerond, als er dus 3 op de kaart staat krijg je 1 punt.

 • Harten Twee - eenmaal per ronde mag je je personagekaart kantelen. Dit mag je doen als een andere speler net zijn beurt heeft beëindigt. Hij moet dan meteen een nieuwe beurt starten. Daarnaast heeft deze speler ook nog het geluk dat de verboden letter die geplaatst is door de Harten Koningin niet verboden is.

 • Gekke Hoedenmaker - de speler die dit personage bezit heeft twee speciale krachten. Deze mag je in dezelfde beurt gebruiken of in twee aparte beurten. Je krijgt 1 tijd token die je mag inzetten, je mag dan de theepot herstarten. Je mag de tijd token niet meer inzetten als de theepot al gestopt is met muziek maken. Daarnaast mag je ook een keer je personagekaart horizontaal leggen. Je mag dan 1 van de verboden letters negeren tijdens deze ronde.

Nadat alle kaarten klaar liggen en de spelers ieder een personage hebben gekozen start de speler die de Harten Koningin heeft het spel door op de theepot te drukken. Het woord moet een mens, dier, plant, activiteit of object zijn die je kan zien en het moet bij de discussie passen. Dit woord mag alleen geen verboden letters bevatten. Als je een woord hebt genoemd dan druk je weer op de theepot en dan start de beurt van de volgende speler meteen.

Mocht je toch een woord noemen met een verboden letter of geen woord noemen voordat de muziek stopt dan ben je af. Je draait je personagekaart dan om, je mag de speciale kracht van dit personage ook niet meer gebruiken. Je pakt dan ook de bovenste kaart van de stapel met scorekaarten. Dit doen de andere spelers ook als zij uit het spel liggen. Net zo lang tot de winnaar van de ronde de laatste scorekaart pakt. Iedere speler krijgt vervolgens evenveel overwinningspunten tokens als dat er op zijn scorekaart staan, sommige personages krijgen bovendien bonuspunten.

Als de punten verdeeld zijn worden er nieuwe letterkaarten open gelegd. De personagekaarten worden naar links doorgegeven en er wordt een nieuwe ronde gestart.

Het spel eindigt als alle spelers eenmaal elk personage zijn geweest. De speler met de meeste punten wint het spel. Mocht er een gelijk spel zijn dan wint de speler die in de laatste ronde de meeste punten heeft gescoord.


Er zijn verschillende varianten op dit spel te spelen. Je kan het spel namelijk ook heel goed met kinderen spelen. Je kan dan de discussiekaarten gebruiken die in de rechter onderhoek een rondje bevat met drie poppetjes. Deze kaarten zijn speciaal gemaakt voor alle leeftijden.

Daarnaast kan je ook een makkelijk spel spelen. Dit doe je door de theepot op 15 seconden te zetten en maar 1 of 2 verboden letters te gebruiken. Je kan er ook voor kiezen om de verboden letters alleen te laten gelden aan het begin van een woord.

Als je dit spel al vaker hebt gespeeld kan je het ook moeilijker maken. Dit doe je door de theepot op 10 seconden te zetten. Je kan er ook voor kiezen om de verboden letters altijd verboden te laten zijn op elk moment. Of meerdere verboden letterkaarten te gebruiken.


Pluspunten

+ Je kan verschillende varianten spelen op dit spel.

+ Het spel is super mooi geïllustreerd.

+ Leuk dat je iedere ronde een ander personage bent.

+ Je kan het spel met vrienden spelen, maar het is ook een geschikt om met kinderen te spelen.


Minpunten

- De muziek leidt heel erg af.


Beoordeling

Naast dat ik van ben van spelletjes ben ik ook fan van Disney films. Ik denk dat ik Alice in Wonderland wel een aantal keer heb gezien. Alice in Woordland is super mooi geïllustreerd, je waant je bijna zelf in de film.

Het leuke aan dit spel is dat je in de huid van een personage uit de film kruipt. Ieder karakter heeft speciale krachten die je kunnen helpen of die andere spelers een beetje kunnen dwarsbomen. Elke ronde ben je een ander karakter, dus iedereen kan er hetzelfde voordeel uit halen.

Het is de bedoeling dat je woorden noemt die passen bij het discussieonderwerp. Dit moet je doen tijdens het deuntje van de theepot. Als het deuntje is afgelopen en je hebt geen woord weten te noemen lig je uit het spel totdat de nieuwe ronde begint. Ik zelf vond het deuntje wel vrolijk, maar ik vond het ook heel erg afleiden. Daardoor was ik soms te gefocust op het deuntje dan dat ik bezig was met woorden verzinnen. Ook moet je oppassen dat je tijdens het spel geen woorden met verboden letters benoemt, dan ben je namelijk ook af.

Het leuke aan dit spel is dat je het zelf zo moeilijk of makkelijk kan maken als je wilt. Je kan ervoor kiezen om de verboden letters op een andere manier te gebruiken en ook de tijd die je hebt om woorden te verzinnen kan je aanpassen. Daardoor is het een leuk spel om met vrienden te spelen, maar doordat je het makkelijker maakt kan je het spel ook met wat oudere kinderen spelen. Het spel is dus een echt partyspel, maar ook een familiespel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page