top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Anansi

Naam: Anansi

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 3 troefkaarten

  • 42 verhaalkaarten

  • 15 trickster bonuskaarten

  • 36 volgerkaarten

Voordat het spel begint plaats je de 36 volgerkaarten met de grijze, ongeïnspireerde zijde naar boven als een voorraadstapel. De trickster bonuskaarten worden gescheiden door hun waarden en naast de volgerkaarten gelegd. Je plaatst dan 3 troefkaarten in een willekeurige horizontale lijn onder de volgerkaarten. Als laatste schud je alle verhaalkaarten en plaats je deze als gedekte stapel in het midden van de tafel, dit is het troefscherm.

Aan het begin van iedere ronde schud je alle verhaalkaarten. Je trekt de bovenste 2 kaarten en plaatst ze open onder de corresponderende troefkaarten in het scherm. Afhankelijk van het aantal spelers deel je de verhaalkaarten met de afbeelding naar beneden. Met 3 spelers krijgt iedere speler 10 kaarten, met 4 spelers krijgt iedere speler 10 kaarten en met 5 spelers krijgt iedere speler 8 kaarten. De overgebleven kaarten leg je open naast het troefscherm. De kaarten dienen als algemene kennis en zijn uit het spel voor de ronde. De spelers nemen hun kaarten in de hand. Het aantal kaarten per speler bepaalt het aantal trucs dat gespeeld in elke ronde.


De spelregels

De kleur met de meeste kaarten in het troefscherm is de huidige troefkleur. Bij een gelijke stand is de troefkleur de meest linker kleur. Je moet ervoor zorgen dat je de kaarten zo plaatst dat je van alle kaarten de waarde kan zien. De troefkleur kan tijdens het spel wel veranderen als er meer kaarten toegevoegd worden aan het scherm.


In de eerste ronde wordt de jongste speler de startspeler en hij leidt de eerste slag. Bij het leiden van een slag moet je een kaart uit je hand kiezen en speel je deze open in het midden van de tafel. Met de klok mee moeten de andere spelers ervoor kiezen om een ​​kaart toe te voegen aan

de slag of om volgers te krijgen.

Om een kaart toe te voegen aan de slag moet je een kaart spelen met dezelfde kleur als de ledkaart. Als je geen kaarten van die kleur in de hand hebt, moet je een kaart van de troefkleur spelen. Voor het geval je geen troefkleur hebt kaart, speel je een kaart van een willekeurige kleur.

Om volgers te krijgen mag je elke kaart spelen vanaf je hand met de beeldzijde omhoog recht voor je. Plaats de kaart horizontaal uitgelijnd om te laten zien dat het geen deel uitmaakt van de slag. Neem dan het aantal volgerkaarten gelijk aan het nummer van volgersymbolen op de kaart die je zojuist hebt gespeeld, dit kunnen er 2, 1 of 0 zijn. Je neemt deze kaarten en plaatst deze met de ongeïnspireerde kant naar boven voor je. In een spel met 3 of 4 spelers mag slechts 1 speler per slag kiezen om volgers te krijgen. In een spel met 5 spelers, mogen maximaal 2 spelers per slag volgers krijgen. De speler die de slag leidt, mag geen volgers krijgen!


Wanneer elke speler een kaart voor de slag heeft gespeeld of volgers heeft gekregen is de slag opgelost. Als er geen troef is gespeeld, wint de hoogste kaart van de led-kleur de slag. Als er kaarten van de troefkleur zijn gespeeld, dan wint de hoogste kaart van de troefkleur de slag. De speler die de winnende kaart heeft gespeeld, neemt alle kaarten die in die slag zijn gespeeld als een gedekte stapel voor zich. Belangrijk: kaarten die worden gespeeld om volgers te krijgen, maken geen deel uit van de slag en worden dus ook niet gepakt door de winnaar. Als je meerdere slagen in één ronde wint dan leg je de kaarten dus op een stapel. Na het spelen van de slag zullen de speler(s) die ervoor hebben gekozen om volgers te krijgen hun kaart toevoegen bij het troefenscherm. De kaart wordt geplaatst onder de bijbehorende troefkaart. Dit kan ervoor zorgen dat de troefkleur van de volgende slag dus verandert, omdat er nu meer kaarten bij die kleur liggen. Daarna volgt de volgende slag die wordt geleid door de speler die de slag heeft gewonnen.


Op elk moment tijdens een ronde kun je volgers inspireren met een verhaal. Om dit te doen, draait je een volgerkaart voor je om naar de kant met de geïnspireerde zijde en leg je het op een van je

verhaal stapels. Er kan slechts één volgerkaart worden gelegd op elke verhalenstapel.


De ronde eindigt na het spelen van de slag waarin alle spelers hun laatste kaart uit hun hand hebben gespeeld. Spelers kunnen dan nog volgers inspireren, voordat de ronde wordt gescoord. Als je volgers hebt die niet geïnspireerd zijn of meer volgerkaarten dan verhaalstapels hebt, dan scoor je met geen van je volgerkaarten. Leg alle Volger-kaarten die je in deze ronde hebt gekregen terug. Als je al je volgers hebt geïnspireerd, maar verhalen hebt zonder volgerkaart, dan scoor je je met volgers. Neem alle volgerkaarten die je in deze ronde hebt gekregen en leg ze opzij op

je scorestapel. Elk van deze volgerkaarten is 1 punt waard aan het einde van het spel. Als het je gelukt is om al je volgers te inspireren en precies evenveel volgerkaarten als verhaalstapels hebt, dan scoor je je volgers. Bovendien ontvang je 1 trickster-bonus kaart en leg deze op je scorestapel. De waarde van de trickster-bonuskaart die je neemt, hangt af van de ronde: in de eerste ronde is deze 2 punten waard, in de tweede ronde 4 punten en in de derde ronde is deze 7 punten waard. De speler die de laatste slag van de ronde heeft gewonnen, wordt de startspeler

van de volgende ronde.


Het spel eindigt na het scoren van de 3e ronde. Alle spelers tellen de punten op hun scorestapels (het aantal volgelingen kaarten plus hun punten op Trickster Bonus-kaarten). De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijkspel wint de speler die de meeste volgkaarten heeft, wint.


Op de website van HeidelBÄR zijn overigens nog meer verschillende varianten op het spel te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld een solo variant, een twee speler variant en een race voor punten vinden.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het artwork is prachtig.

+ Je kan meerdere varianten spelen op het spel.

+ Het is een stuk tactischer dan andere slagenspellen.


Minpunten

- De spelregels moet je de eerste keer goed doornemen.


Beoordeling

Anansi is een slagenspel waarbij je moet proberen om de beste slagen te winnen. Elke slag staat voor een verhaal. Je moet proberen volgers te krijgen, zodat je deze kan koppelen aan slagen en ze geïnspireerd raken.

De troefkaart tijdens iedere ronde is altijd de kaart waar er de meeste van zijn op dat moment, dit veranderd dus als het spel zich verder vordert. De speler die aan de beurt is leidt de slag en speelt een kaart, maar de andere spelers kunnen ervoor kiezen om een kaart te spelen of om een volger aan te trekken. Een volger trek je aan door een kaart zijwaarts te spelen, het aantal pictogrammen geeft aan hoeveel volgers je aantrekt. Aan het einde van de ronde scoor je punten door het aantal gewonnen slagen en het aantal volgers. Als je meer slagen dan volgkaarten hebt, krijg je een punt voor elke volgerkaart. Als je echter meer volgers had dan gewonnen slagen, krijg je nul punten. Als je je volgers precies matchen met je tricks, krijg je Trickster-bonuspunten. De speler met de meeste punten na 3 rondes wint het spel.

Aanasi is een slagenspel met een stuk meer strategie dan andere slagenspellen die ik tot nu toe heb gespeeld. Dit komt doordat je niet alleen slagen probeert te winnen, maar ook omdat je volgers moet ziet te krijgen. Zonder deze volgers scoor je geen punten aan het einde van een ronde. Daarnaast veranderd de troefkleur ook iedere keer, doordat de kaarten die je hebt gespeeld om volgers te krijgen worden toegevoegd. De kaarten met de kleur waar er op dat moment het meeste van zijn is de troefkleur. Zo kan je wel een beetje een plan uitstippelen voor het spelen van kaarten, maar het zorgt er ook voor dat je telkens moet blijven nadenken. Daarnaast kan je natuurlijk ook proberen om de troefkleur te veranderen en zo andere spelers een beetje te plagen, maar je weet natuurlijk niet wat voor kaarten zij op hand hebben.

Anansi is werkelijk een prachtig spel om te zien. Het spel ziet er kleurrijk uit en daarnaast hebben de kaarten ook nog een extra glans erover. Waardoor ik het echt een super mooi spel vind en daardoor pak ik het er sneller bij.

Naast de normale variant op het spel zijn er ook nog andere varianten te spelen. Ik vind vooral de solo-variant en de twee speler variant een fijne, zeker omdat ik ook wel is een spelletje alleen wil spelen en als ik een spel speel dan doe ik dat vaak met een vriendin van mij. Dus dan is het ook leuk dat je met z'n tweeën kan spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page