top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Animal Poker

Naam: Animal Poker

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 4 - 8 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 104 cijferkaarten

  • 3 freelancerkaarten

  • 8 werkkaarten

Het aantal speelkaarten en werkkaarten varieert en is afhankelijk van het aantal spelers.

Bereid voor elk 1 complete set cijferkaarten van 1 tot 13 voor, voor elke speler. Er zijn altijd 3 freelancekaarten in het spel. Eventuele overgebleven cijferkaarten worden terug in de doos gedaan.

Voor spellen met minder dan 8 spelers, stop je alle werkkaarten terug in de doos die hoger zijn genummerd dan het huidige aantal spelers. Schud alle beschikbare werkkaarten en plaats er een gedekt voor elke speler.

Aan het begin van het spel bepalen spelers hoe lang ze ongeveer willen spelen. Animal Poker wordt gespeeld over meerdere sessies. In elke sessie worden er meerdere rondes gespeeld, totdat er nog maar 1 speler kaarten over heeft.


De spelregels

Alle spelers draaien hun werkkaarten om. Dan wisselen de spelers hun zitposities. De CEO blijft altijd op zijn plaats. De anderen moeten van stoel wisselen, zodat hun posities in volgorde zijn van hun rangschikking. Rechts van de CEO zit altijd de stagiair, rechts van hen de directe superieur enzovoort tot de cirkel weer afgesloten wordt met de CEO. De spelers nemen plaats en leggen hun werkkaarten open voor zich neer.

De stagiair schudt alle speelkaarten en deelt 13 kaarten uit aan elke speler. De stagiair ontvangt de 3 resterende kaarten naast zijn 13 kaarten.

Superiors moeten hun slechtste (laagste) kaarten geven aan hun ondergeschikten en ze krijgen de beste (hoogste) kaarten in ruil daarvoor. Freelancekaarten tellen als de hoogste kaarten.

Een ronde begint met de startspeler en gaat verder met de klok mee. De ronde eindigt wanneer elke speler precies een beurt heeft gehad. Een willekeurig aantal rondes wordt gespeeld in een sessie totdat er nog maar één speler kaarten over heeft.


De CEO is de startspeler van de eerste ronde. De startspeler moet een of meer kaarten van dezelfde cijfers en/of freelancers. Als een freelancer samen wordt gespeeld met cijferkaarten wordt de freelancer dat cijfer. Als freelancers zonder cijferkaart worden gespeeld wordt deze beschouwd als het hoogste aantal in het spel. Het is niet verplicht om al je kaarten van hetzelfde cijfer te spelen.

De volgende spelers kunnen spelen of passen wanneer ze aan de beurt zijn. Als je wilt spelen moet je de volgende 3 regels volgen:

  • Speel precies hetzelfde aantal kaarten als de startspeler.

  • Speel alleen kaarten met hetzelfde nummer (of freelancers).

  • Speel alleen kaarten met een hoger nummer dan de kaarten van de vorige speler. Na een 13 kan alleen een freelancerkaart worden gespeeld.

Als een speler niet kan spelen, moet hij passen. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Nadat alle spelers precies één beurt hebben gehad, loopt de ronde af. De stagiair moet alle gespeelde kaarten met de afbeelding naar beneden op een aflegstapel van ronde aan de kant leggen.


De speler die in de laatste ronde de hoogste kaarten heeft gespeeld is de startspeler van de volgende ronde. In het geval dat de startspeler de speler is die net als laatste een kaart heeft gespeeld, wordt de volgende speler de startspeler.


Zodra een speler zijn laatste kaart speelt, neemt hij de hoogst toegankelijke werkkaart en plaatst hij deze open voor zich neer, soms naast zijn huidige werkkaart. De speler heeft zijn baan veilig gesteld voor de volgende sessie en kan nu achterover leunen tot het einde van de sessie.


Zodra er nog maar één speler kaarten in de hand heeft, wordt de sessie eindigt. Deze speler moet de stagebaan aannemen. Nu de volgende sessie wordt op dezelfde manier voorbereid als de eerste sessie: plaatsingsvolgorde herschikken, stagiair schudt en deelt de kaarten en de superieuren ruilen hun kaarten.


Aan het begin van het spel stellen spelers een hoeveelheid tijd in om spelen. Als de tijd om is, beëindig je nog steeds de huidige sessie.

Bij Animal Poker draait alles om het plezier van het winnen van sessies en tussendoor van baan wisselen. Wie als laatste de CEO heeft, wint het spel.


Pluspunten

- Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

- De spelers bepalen zelf hoe lang een spel duurt.

- De banen van de spelers wisselen vrij snel.

- Het artwork van het spel ziet er leuk uit.


Beoordeling

Weet jij je droombaan waar te maken tijdens een spel Animal Poker? Het spel wordt over verschillende rondes gespeeld en spelers beslissen zelf hoeveel rondes dit er zijn. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een baan, dit wordt willekeurig bepaald. Eerst gaan alle spelers op de goede volgorde zitten, waarbij de CEO de beste baan heeft en de stagiaire de slechtste baan, deze speler deelt ook de kaarten. De CEO mag het spel starten en speelt één of meer kaarten met hetzelfde nummer. De overige spelers kunnen ervoor kiezen om hetzelfde aantal kaarten, kaarten met hetzelfde nummer of kaarten met een hoger nummer te spelen. Spelers mogen er ook voor kiezen om te passen. De speler die als eerste al zijn kaarten heeft weg gespeeld krijgt de baan met de hoogste functie.

Wat is de meest geschikte setting om een potje Animal Poker te spelen? Juist, tijdens een avondje met vrienden. Hoe fijn is het dan dat het spel in een klein doosje zit? Dan kan je het dus zo meenemen in je tas en het er op ieder moment bijpakken!

Het fijne aan Animal Poker is dat je ook zelf bepaald hoe lang een spel duurt. Je speelt verschillende sessie die bestaan uit meerdere rondes. Aan het begin van ieder potje bepalen de spelers dus hoeveel sessies je speelt. Dit kunnen er heel veel zijn, maar je kan dus ook meerdere kortere spellen achter elkaar spelen. Ik zelf vind het leuker om meerdere kortere spellen achter elkaar te spelen, zodat er meerdere winnaars zijn.

Wat ook leuk is, is dat je iedere ronde een andere baan aan neemt. Het kan zomaar zijn dat je de ene ronde de CEO bent, maar de ronde daarna de stagiaire. Het ligt er ook een beetje aan wat voor kaarten je krijgt, daar komt wel een beetje geluk bij kijken. Daarnaast krijg je als CEO wel de hoogste en beste kaarten van de stagiaire en zelf geef je als CEO je laagste en slechtste kaarten een de stagiaire. Het heeft dus wel echt een voordeel om de hoogste baas te zijn.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page