top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Art Robbery

Naam: Art Robbery

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €15.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 36 genummerde kaarten van 1 tot 5

 • 6 baaskaarten

 • 6 waakhondkaarten

 • 7 dievenkaarten

 • 36 buitfiches

 • 1 waakhond

Voordat het spel begint moet je eerst de buit sorteren op schetsen, beeldhouwwerk, oudheid en schilderij. Je verdeelt deze buit in vier verschillende stapels. De waakhond plaats je in het midden van de tafel. De kaarten schud je en je geeft iedere speler 5 kaarten. De overige kaarten vormen een gedekte stapel op tafel.


De spelregels

Het spel bestaat uit vier rondes. Aan het begin van elke ronde (een inval), plaats je de gehele buit van die ronde in het midden. De waakhond start alleen tijdens de eerste inval in het midden. Je speelt de invallen in de volgende volgorde: schetsen, beeldhouwwerken, oudheid en schilderijen.


De speler die als laatste een museum heeft bezocht start de eerste inval, daarna speel je met de klok mee. Als je aan de beurt bent speel je een kaart uit je hand open op de aflegstapel. Daarna pak je de fiche die op de kaart staat vanuit het midden of van een andere speler. Dit fiche leg je daarna open voor je neer. Daarna eindigt je beurt en vul je je hand weer aan tot 5 kaarten door een kaart van de trekstapel te pakken.


Er zijn verschillende kaarten in het spel:

 • Genummerde kaarten - als je een genummerde kaart speelt pak je de buit die hiermee correspondeert. Als er meerdere fiches zijn met dezelfde waarden dan pak je slechts één fiche. Als er geen fiches meer in het midden liggen dan mag je een fiche van een andere speler stelen.

 • Waakhond - je pakt de waakhond als je de waakhondkaart speelt. Als je een kaart van een andere speler speelt die de waakhond heeft dan kan deze speler beslissen om je de waakhond te geven in plaats van het fiche.

 • Hebberige dief - als je deze kaart speelt dan mag je een willekeurig fiche uit het midden pakken. Je mag bij het spelen van deze kaart geen fiche van een andere speler afpaken.

 • De baas - als je de baaskaart speelt dan mag je het fiche met daarop de baas pakken. Dit fiche mag je aan het einde van de ronde alleen houden als je ook een 4 of een 5 hebt.

Op sommige fiches vind je witte puntjes, dit zijn alibi's. Tijdens iedere inval moet je proberen om zoveel mogelijk van deze witte puntjes te verzamelen. Aan het einde van het spel wordt de speler met de minste alibi's gepakt door de politie en deze wordt dan gearresteerd of verliest een deel van zijn buit in een spel met twee spelers.


Een inval eindigt zodra het laatste fiche vanuit het midden wordt gepakt. De speler met het baas fiche mag deze alleen houden als hij ook een fiche met 4 of 5 heeft van dezelfde inval. Als dit niet het geval is dan gaat het baasfiche weer terug in de doos.

Alle spelers plaatsen dan hun fiches in een gesloten stapel voor zich. Deze fiches zijn veilig en kunnen niet meer gestolen worden door andere spelers.

Daarna bereiden alle spelers zich voor op de volgende inval. De fiches van de volgende inval leg je open neer. De kaarten blijven zoals deze zijn, je schud deze niet en je krijgt ook geen nieuwe. De waakhond blijf ook bij de speler die hem op dat moment in zijn bezit heeft. Deze speler start ook de nieuwe ronde.


Nadat de vierde ronde is gespeeld eindigt het spel. Daarna tellen de spelers de alibi's. Als je met drie tot vijf spelers speelt dan wordt de speler met de minste alibi's gearresteerd. Bij een gelijkspel worden alle spelers met het minste aantal alibi's gearresteerd. Als je met twee spelers speelt dan worden er geen spelers gearresteerd, maar de speler met de minste alibi's moet een buit inleveren met de waarde van 10.

Dan tellen alle overige spelers hun totale buit. Een baasfiche is 5 punten waard. De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijkspel tellen de gelijkspelende spelers hun alibi's. De speler met de meeste alibi's wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je mag fiches stelen van andere spelers.

+ De speciale kaarten maken het spel een stuk leuker.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Wie is de beste dief? In Art Robbery ga je dit onderzoeken, het spel bestaat uit vier invallen. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 5 kaarten. Dit kunnen genummerde kaarten zijn, maar ook speciale kaarten. Zo heb je een waakhond, een baas en een dief. De bedoeling is om tijdens elke inval zoveel mogelijk fiches te verzamelen. Als je een fiche wilt pakken dan moet je een kaart spelen met een corresponderend nummer. Dan mag je zowel een fiche uit het midden pakken, maar ook van een andere speler. De andere kaarten hebben speciale krachten. Zo mag je als je de dief speelt een willekeurig fiche uit het midden pakken en met het spelen van de waakhond zorg je ervoor dat andere spelers een keer niet jouw fiches kunnen stelen.

Aan het einde van het spel moet je ervoor zorgen dat de fiches witte puntjes bevatten, deze witte puntjes staan namelijk voor alibi's. De speler met de minste alibi's heeft wordt gearresteerd en verliest het spel. De speler met de hoogste waarde aan fiches is de meesterdief en wint het spel!

Je bent natuurlijk geen goede dief als je niet van je tegenstanders kan stelen. Het leuke van dit spel is dat je dit kan doen als je de juiste kaarten hebt. Zo kan het zo zijn dat je al een goede buit bij elkaar hebt gespeeld, maar door goed spelen van andere spelers kan je zomaar zonder komen te zitten. Dit maakt het spel heel erg leuk en grappig. Natuurlijk is het wel een beetje geluk hebben welke kaarten je hebt. Je kan andere spelers ook van je afhouden als je de waakhond voor je hebt. Ook kan je een goede waarde behalen als je bijvoorbeeld de dief speelt, dan mag je een willekeurig fiche uit het midden pakken. Je kan dan dus kiezen voor een fiche met witte puntjes of juist voor een fiche met een hoge waarde. Beide helpen je aan het einde van het spel. Je wilt natuurlijk niet de speler zijn met de minste alibi's. De speciale kaarten zijn dus echt wel een leuke toevoeging aan het spel.

Voor de rest is het gewoon een leuk en eenvoudig spel, de spelregels zijn niet moeilijk om te leren en iedereen kan binnen 5 minuten meedoen. Het spel zit ook niet in een grote doos en dus kan je het overal mee naartoe nemen. Kortom, Art Robbery is een super leuk spel om toe te voegen aan je spelletjesmiddag of avond!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page