top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Artisjokken

Naam: Artisjokken

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 40 artisjokkaarten

 • 6 aardappelkaarten

 • 6 maïskaarten

 • 6 wortelkaarten

 • 6 auberginekaarten

 • 6 bietkaarten

 • 6 paprikakaarten

 • 6 broccolikaarten

 • 6 uikaarten

 • 6 tuinboonkaarten

 • 6 preikaarten

Voordat het spel begint geef je iedere speler 10 artisjokkaarten. Je legt deze kaarten in een gedekte stapel voor je neer. Dit is je persoonlijke trekstapel. De overige artisjokkaarten worden niet gebruikt.

Alle groentekaarten schud je en leg je gedekt in het midden van de tafel, dit is de tuinvoorraad. Je onthult de bovenste 5 kaarten van de tuinvoorraad en legt ze open naast elkaar neer in het tuinaanbod. Aan de andere kant van de tuinstapel laat je ruimte vrij voor de gezamenlijke composthoop. Wanneer je in het spel kaarten verwijderd leg je deze hier neer.

Als laatste neemt iedere speler 5 artisjokken van zijn persoonlijke stapel op hand, nu kan het spel beginnen!


De spelregels

De speler die als laatste een gekookte groente heeft gegeten is de startspeler. In je beurt voer je de volgende 5 stappen in de onderstaande volgorde uit:

 1. Vul het tuinaanbod aan tot 5 kaarten, de kaarten komen uit de tuinvoorraad. Mocht het zo zijn dat er 4 of meer van dezelfde kaarten in het tuinaanbod liggen dan schud je de 5 kaarten door de tuinvoorraad en leg je 5 nieuwe kaarten neer. De tuinvoorraad wordt nooit met kaarten uit de gezamenlijke composthoop aangevuld.

 2. Oogst één van de kaarten uit het tuinaanbod en neem de kaart op hand. In je beurt mag je een groentekaart te alle tijden spelen.

 3. Speel een willekeurige kaart uit je hand. Je voert de actie van een groentekaart uit en legt deze kaart op je persoonlijke aflegstapel voordat je een nieuwe kaart speelt. Je mag pas een groentekaart spelen als je aan de voorwaarden kan voldoen. Als je een kaart verwijderd leg je deze op de gezamenlijke composthoop en deze doet dan niet meer mee. Je mag geen artisjokkaart spelen, tenzij dit op je groentekaart staat aangegeven. Je mag doorgaan met het spelen van kaarten totdat je geen kaarten meer kunt of mag spelen of er zelf voor kiest om te stoppen.

 4. Leg alle ongespeelde kaarten uit je hand op je persoonlijke aflegstapel.

 5. Pak 5 kaarten van je persoonlijke trekstapel en neem deze op hand. Mocht je stapel niet genoeg kaarten hebben dan pak je eerst de kaarten van de trekstapel en schud je vervolgens je aflegstapel om een nieuwe trekstapel te beginnen. Als je dan nog te weinig kaarten hebt dan mag je minder dan 5 kaarten op hand hebben.

In het spel heb je dus een aantal groentekaarten. Iedere kaart heeft zijn eigen actie:

 • Artisjok - je kunt een artisjokkaart spelen als een andere kaart dat aangeeft.

 • Biet - je kiest een tegenstander. Jullie pakken blind een kaart uit de hand van de andere speler en laten de getrokken kaarten gelijktijdig zien. Als beide kaarten artisjokken zijn worden de kaarten uit het spel verwijderd. In alle andere gevallen worden de kaarten geruild. Een groentekaart mag je in dezelfde beurt nog spelen. Als je tegenstander na het afleggen van zijn artisjok minder dan 5 kaarten in zijn hand heeft dan mag hij deze pas aan het einde van zijn volgende beurt aanvullen.

 • Aardappel - onthul de bovenste kaart van je trekstapel. Verwijder de kaart als het een artisjok is. Als het geen artisjok is leg je deze kaart op je aflegstapel. Je kunt deze kaart niet spelen als je geen kaarten in je trekstapel én aflegstapel hebt.

 • Prei - onthul de bovenste kaart van de trekstapel van een andere speler. Leg de kaart open op de aflegstapel van de speler of neem de kaart op hand. Als je tegenstander geen kaart in zijn trekstapel heeft dan schudt de tegenstander de kaarten van zijn aflegstapel en maakt hij een trekstapel. Je kunt deze kaart niet spelen als je geen kaarten in je trekstapel én aflegstapel hebt.

 • Ui - verwijder een artisjok. Leg de ui op de aflegstapel van een andere speler. Je kunt deze kaart niet spelen als je geen artisjokken op hand hebt.

 • Broccoli - verwijder 1 artisjok als je 3 of meer artisjokken op hand hebt.

 • Aubergine - verwijder de aubergine samen met 1 artisjok. Daarna geven alle spelers gelijktijdig 2 kaarten naar keuze gedekt door aan de speler links. Als een speler minder dan 2 kaarten op hand heeft dan geeft hij zoveel mogelijk kaarten door als mogelijk.

 • Maïs - speel de maïs samen met een artisjok. Leg allebei de kaarten op je aflegstapel. Pak daarna een kaart uit het tuinaanbod boven op je trekstapel. Als je geen artisjokken op hand hebt, kun je deze kaart niet spelen.

 • Wortel - verwijder de wortel samen met exact 2 artisjokken. Je mag alleen deze kaart in je beurt spelen.

 • Paprika - leg een kaart naar keuze van je aflegstapel gedekt op je trekstapel. Je kunt deze kaart niet spelen als je geen kaarten in je aflegstapel hebt liggen.

 • Tuinboon - onthul de bovenste twee kaarten van de tuinvoorraad. Leg 1 kaart op je eigen aflegstapel en de andere op de aflegstapel van een andere speler. Je kunt deze kaart niet spelen als er geen kaarten in de tuinvoorraad liggen.

 • Rabarber (promo) - voordat het spel begint ruil je de rabarberkaarten om met een willekeurige andere soort groentekaarten. Tijdens het spelen verwijder je de rabarberkaart uit het spel om het tuinaanbod te vernieuwen. De 5 kaarten die er lagen schud je door de tuinvoorraad en je onthult 5 nieuwe kaarten. Pak vervolgens een kaart uit het vernieuwde tuinaanbod.

Het spel eindigt als je aan het einde van je beurt nieuwe kaarten op hand neem en er zit geen artisjok tussen. Je legt je kaarten open op tafel en zegt: "Ik heb alle artisjokken verwijderd!"

Je wint het spel niet als je tijdens je beurt of die van een medespeler geen artisjokken op hand hebt.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het artwork is leuk en grappig.

+ De functie van de kaarten staat op de kaarten geschreven.

+ Het spel is iedere keer anders.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Raak als eerste al je artisjokken kwijt! Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 10 artisjokken, waarvan je er 5 op hand neemt. De rest van de kaarten vormen een trekstapel. Wanneer je aan de beurt bent mag je een kaart van het tuinaanbod toevoegen aan je collectie. Nadat je een kaart hebt gekozen mag je 1 of meerdere groentekaarten uit je hand spelen. Aan het einde van je beurt leg je de rest van je handkaarten weer af op je aflegstapel. Wanneer je trekstapel op is schud je je aflegstapel om weer nieuwe kaarten te trekken.

De groentekaarten die je toevoegt aan je collectie hebben allemaal een speciale functie, de kaarten helpen je om de artisjokken uit het spel te verwijderen. De speler die als eerste geen artisjokken meer op hand heeft wint het spel.

Het leuke aan Artisjokken is dat er zoveel verschillende soorten groentekaarten zijn. Iedere kaart heeft een eigen speciale kracht die je kan helpen de artisjokken te verwijderen. Er komen daarbij wel wat tactische keuzes kijken, want sommige kaarten moet je na het spelen uit het spel verwijderen, of op de aflegstapel van een andere speler leggen. Het is dus niet altijd handig om deze kaarten direct te spelen, soms is het handiger om deze kaarten te bewaren tot het einde van het spel. Je moet dus ook goed bedenken welke kaarten in het tuinaanbod op dat moment slim zijn. Omdat het zoveel kaarten zijn, staat er op de kaarten beschreven wat de precieze functie is. Dit is super handig, want dan hoef je niet de hele tijd in het spelregelboekje te kijken.

Doordat er zoveel verschillende kaarten zijn is het spel ook iedere keer anders. Het begint natuurlijk hetzelfde, maar je kiest natuurlijk je eigen kaarten. Ook liggen er iedere keer weer andere kaarten in de tuinvoorraad. Dit maakt de herspeelbaarheid van Artisjokken vrij hoog.

Ook is het een goed instapmodel voor mensen die een keer een deckbuilding spelletje willen proberen, maar niet gelijk een groot en lang spel willen doen. Daarom is dit een perfect spel om uit te proberen of je de manier van spelen wat vindt.

Het artwork van Artisjokken is echt super schattig. De kaarten zijn natuurlijk allemaal groentes, maar deze hebben gezichtjes. Dat maakt het leuk om naar de kaarten te kijken. Ik krijg zelf spontaan zin in groenten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page