top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Attack of the Intergalactic Gherkins

Naam: Attack of the Intergalactic Gherkins

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 - 45 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Teleporthole Games

Prijs: €14.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 5 planetenkaarten

  • 6 karakterkaarten

  • 20 raket onderdelen kaarten

  • 49 actiekaarten

Voordat het spel begint plaats je de kaart met de zon in het midden van de tafel. De vier andere planeten liggen in een vierkant om de zon heen.

Voor iedere speler plaats je een onderdeel van een raket bij elke planeet, tot een maximum van 5 kaarten bij iedere planeet.

Iedere speler kiest een karakter uit en plaatst deze naast de planeet die voor de speler het dichtst bij is. De Gherkins kaarten haal je tijdelijk uit de stapel met kaarten. De overige kaarten schud je en iedere speler krijgt 4 kaarten. Nadat je dit hebt gedaan stop je de Gherkins kaarten willekeurig terug in de stapel. Deze stapel vormt de trekstapel, kaarten die afgelegd worden gaan onderop de stapel. Kies als laatste een speler die mag beginnen.


De spelregels

Tijdens het spel moet je proberen om de vier missende onderdelen van je raket te verzamelen en als eerste de zon te bereiken. Onderweg kom je Gherkins tegen die het je moeilijker maken en gek zijn om metalen onderdelen van raketten.


Aan het begin van je beurt pak je een kaart van de trekstapel. Als deze kaart een Gherkins is dan moet je deze gelijk afhandelen en is je beurt helaas voorbij. Je verliest twee kaarten of een onderdeel van je raket. De onderdelen van de raket die afgelegd worden liggen bij de planeet die het dichtst bij voor je is.

Alle andere kaarten die je trekt mogen in je hand gehouden worden, gespeeld worden of afgelegd worden. Je mag zoveel kaarten spelen als je wilt, maar aan het einde van je beurt mag je maximaal 4 kaarten in je hand hebben.

Sommige kaarten kan je overigens ook spelen tijdens de beurt van een andere speler, dit staat op de kaart aangegeven.

Ook zijn er kaarten in het spel die ervoor zorgen dat je naar een andere planeet toe kan. Dit gebeurt altijd met de klok mee, tenzij anders aangegeven op de kaart. Wanneer je een planeet bezoekt dan mag je een onderdeel van de raket verzamelen, als deze beschikbaar is. Hierna eindigt je beurt. Als je ervoor kiest om niet te bewegen dan kan je zelf bepalen wanneer je beurt eindigt. Dit gebeurt als je besluit om geen kaarten meer te spelen.


Zodra je vier onderdelen van een raket in je handen hebt dan moet je een kaart inzetten die ervoor zorgt dat je naar de zon toe kan. De zon zorgt ervoor dat je terug geschoten wordt naar je eigen planeet en zo ontsnap je aan de Gherkins! De speler die dit als eerste doen wint het spel.

Je kan het spel ook korter of langer laten duren. Voor een korter spel kan je afspreken om minder onderdelen te verzamelen. Voor een langer spel kan je ervoor kiezen om één van ieder onderdeel te verzamelen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het artwork is echt super schattig.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Op de kaarten staat de functie beschreven.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij als eerste astronaut de zon te bereiken? In Attack of the Intergalactic Gherkins moet je proberen om dit te doen, maar voordat je naar de zon kan reizen moet je ruimteschip natuurlijk wel compleet zijn. Je start het spel met 5 actiekaarten en wanneer je aan de beurt bent trek je een kaart van de trekstapel. Is het een Gherkin? Dan heb je pech en is je beurt direct voorbij, daarnaast zijn Gherkins dol op onderdelen van je schip. Je verliest dan ook een onderdeel of 2 kaarten uit je hand. Als je een actiekaart trekt dan kan je deze, of een ander uit je hand spelen. Zo verzamel je gaandeweg onderdelen voor je raket en zodra je er 4 hebt moet je zorgen dat je bij de zon kom, zo win je het spel!

Attack of the Intergalactic Gherkins is een snel kaartspel en bovendien zijn de spelregels ook nog is eenvoudig te leren. Ik denk dat je binnen 5 minuten aan iedere speler kan uitleggen hoe het spel werkt. Op de kaarten staat ook nog de precieze functie beschreven, dus als je het even niet weet kan je ook daarop kijken. Daarnaast zijn de kaarten ook nog super schattig vormgegeven. Zo wil ik ook wel de ruimte in!

Ik denk dat het spel ook geschikt is voor wat jongere spelers. De tekst op de kaarten is wel in het Engels, dus misschien heeft het spel dan wat extra uitleg nodig, maar ik denk dat de meeste kinderen het na een tijdje wel snappen en de functie van de kaarten onthouden door middel van de plaatjes.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page