top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Baby Blues

Naam: Baby Blues

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumping Turtle Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 20 babykaarten

 • ongelukkige babykaarten

 • actiekaarten

Voordat het spel begint kiest iedere speler een kleur en neemt een set van 5 vrolijke babykaarten met een waarde van 0 tot en met 4. Je legt deze op een rij voor je neer met het cijfer gedekt, je mag zelf de volgorde bepalen. Tijdens het spel mag je steeds de waarde van je eigen kaarten controleren. Niet gebruikte vrolijke babykaarten gaan terug in de doos.

De ongelukkige babykaarten leg je naast het speelveld, zodat iedereen erbij kan.

Voor het basisspel verwijder je 4 teddybeerkaarten. Alle overige kaarten worden geschud en vormen een trekstapel in het midden van de tafel. De startspeler deelt aan iedere speler 5 kaarten. Mocht de trekstapel op zijn tijdens het spel dan schud je de aflegstapel.


De spelregels

Het spel bestaat uit een aantal ronden, die elk uit 5 fases bestaan. De startspeler begint het spel, vervolgens speel je met de klok mee. Iedere speler mag tijdens zijn beurt de volgende acties doen:

 • Eén of meerdere keren een kaart uit de hand wisselen met andere spelers.

 • Eén negatieve kaart spelen.

 • Een onbeperkt aantal positieve handkaarten spelen als reactie op negatieve kaarten, daarna moet de speler:

 • Ongelukkige babykaarten die niet getroost zijn omdraaien naar een huilende baby.

 • Je hand aanvullen tot 5 kaarten.

Als je geen enkele kaart speelt moet je één of meerdere kaarten uit de hand afleggen en je hand aanvullen tot 5 kaarten.


Rode kaarten zijn negatieve kaarten waarmee je baby's ongelukkig kan maken. Rode kaarten speel je steeds boven een rij baby's van een andere speler. Elke keer als je een rode kaart boven je eigen rij gespeeld krijgt, moet je een ongelukkige babykaart van de stapel nemen en deze bovenop je vrolijke baby plaatsen. Kan je in je beurt je eigen baby niet trosten dan draai je de ongelukkige babykaart om zodat de huilende baby zichtbaar wordt. Je kan deze baby niet meer blij maken en het lever je aan het einde van het spel geen punten op. Bij 1 babykaart mag telkens maar 1 rode kaart en 1 groene kaart liggen.

Oranje kaarten zijn negatieve kaarten waarmee je groene kaarten kan verwijderen. Oranje kaarten speel je steeds onder een rij baby's van een andere speler als reactie op een groene kaart.

Groene kaarten zijn positieve kaarten waarmee je baby's kan troosten. Groene kaarten speel je steeds als reactie op een rode kaart onder of boven je eigen rij.

Onderaan de kaarten kan je een icoon terugvinden van alle kaarten die je als reactie op deze kaart kan spelen.


Er zijn verschillende kaarten in het spel:

 • Drol - speel deze kaart op een vrolijke baby om deze ongelukkig te maken. De speler die deze kaart boven zijn vrolijke baby gespeeld krijgt, moet nu een ongelukkige babykaart van de stapel nemen en deze op zijn vrolijke babykaart plaatsen.

 • Luier - speel deze kaart als reactie op een drol om deze te verwijderen. Zowel de luier als de drol gaan dan naar de aflegstapel. Je moet de ongelukkige babykaart nu wegnemen zodat de vrolijke baby weer zichtbaar wordt. De ongelukkige babykaarten gaan steeds terug naar de stapel met ongelukkige babykaarten.

 • Gestolen fopspeen - speel deze kaart op een vrolijke baby om deze ongelukkig te maken. De speler die deze kaart boven zijn vrolijke baby gespeeld krijgt, moet nu een ongelukkige babykaart van de stapel nemen en deze op zijn vrolijke babykaart plaatsen.

 • Fopspeen - speel deze kaart als reactie op een gestolen fopspeen om deze te verwijderen. Zowel de fopspeen als de gestolen fopspeen gaan dan naar de aflegstapel. Je moet de ongelukkige babykaart nu wegnemen zodat de vrolijke baby weer zichtbaar wordt. De ongelukkige babykaarten gaan steeds terug naar de stapel met ongelukkige babykaarten.

 • Nerveuze baby - speel deze kaart op een vrolijke baby om deze ongelukkig te maken. De speler die deze kaart boven zijn vrolijke baby gespeeld krijgt, moet nu een ongelukkige babykaart van de stapel nemen en deze op zijn vrolijke babykaart plaatsen.

 • Toeter - speel deze kaart op een huilende baby bij jezelf of een andere speler. De aangrenzende baby's worden nu ongelukkig. Ligt er links of recht als een huilende of ongelukkige baby, dan heeft de toeter hierop geen effect. Als je de toeter speelt op de meest linkse baby of rechtse baby van een speler dan heeft de toeter ook effect op de aangrenzende kaart van zijn buurman.

 • Zuigfles - speel de zuigfles als reactie op de nerveuze baby of toeter. Je legt de zuigfles onder je eigen ongelukkige baby. Bij het spelen van de kaart schuif je direct één deel van de tekening onder je babykaart. Het duurt 2 ronden om de pap op te drinken. Als je de volgende ronde opnieuw aan de beurt komt, begin je de beurt met de kaart weg te nemen en op de aflegstapel te leggen samen met de negatieve kaart. Ook de ongelukkige babykaart wordt verwijdert, zodat er weer een vrolijke baby zichtbaar wordt.

 • Lege fles - speel deze kaart op een zuigfles om deze kaart te verwijderen. Zowel de lege fles als de zuigfles gaat onmiddellijk naar de aflegstapel. De speler waar deze kaart op gespeeld is, moet in zijn volgende beurt de ongelukkige baby opnieuw troosten.

 • Babyvoeding - speel deze kaart als reactie op de nerveuze baby of toeter. Bij het spelen van de kaart schuif je direct één deel van de tekening onder je babykaart. Het duurt 3 ronden om de voeding op te eten. Bij de volgende ronde schuif je de kaart iets verder en als je de daarna opnieuw aan de beurt komt, begin je de beurt met de kaart weg te nemen en op de aflegstapel te leggen samen met de negatieve kaart. Ook de ongelukkige babykaart wordt verwijdert, zodat er weer een vrolijke baby zichtbaar wordt.

 • Lege babyvoeding - speel deze kaart als reactie op de babyvoeding om deze kaart te verwijderen. Zowel de voeding als de lege babyvoeding gaan onmiddellijk naar de aflegstapel. De speler waar deze kaart op gespeeld is, moet in zijn volgende beurt de ongelukkige baby opnieuw troosten.

 • Mobiel - speel deze kaart als reactie op een nerveuze babykaart of toeter. Leg de mobiel onder de ongelukkige baby. Deze kaart houdt je baby rustig tot er een gebroken mobiel gespeeld wordt. Met de mobiel kan je nooit een ongelukkige babykaart of toeter verwijderen, maar je baby zal ook niet huilen zolang de mobiel aanwezig is.

 • Gebroken mobiel - speel deze kaart als reactie op de mobiel om deze kaart te verwijderen. Zowel de mobiel als de gebroken mobiel gaan onmiddellijk naar de aflegstapel. De speler waar deze kaart op gespeeld is, moet in zijn volgende beurt de ongelukkige baby opnieuw troosten.


Zodra een rode kaart opgelost wordt of een baby laat huilen, gaat deze naar de aflegstapel. Negatieve kaarten blijven dus steeds boven een speler zijn rij liggen tot de baby huilt of weer gelukkig is gemaakt door een groene kaart te spelen. Om de toeter op te lossen mag er geen ongelukkige baby links of rechts van de toeter liggen, die door de toeter ongelukkig werd gemaakt. Positieve kaarten gaan naar de aflegstapel zodra deze zijn uitgewerkt of zodra deze gebruikt zijn om een negatieve kaart weg te spelen. Als de negatieve kaart is opgelost, verwijder je ook steeds de ongelukkige babykaart.


Je mag tijdens elke beurt een kaart wisselen met een andere speler. De speler die aan de beurt is vraagt een bepaalde kaart aan een andere speler. Beide spelers leggen hun kaarten gedekt op tafel en wisselen dezen. Je mag deze actie meerdere keren herhalen.

Je bent overigens niet verplicht om een kaart te wisselen en je bent ook niet verplicht om de gevraagde kaart te wisselen. Het kan dus zijn dat je bedrogen uitkomt.


Het spel eindigt als een speler zijn laatste baby heeft omgedraaid naar een huilende baby. Elke speler draait zijn niet huilende baby's om en telt deze punten op. Je krijgt dus punten voor vrolijke en ongelukkige baby's, maar niet voor je huilende baby's. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand wint de speler die het minste huilende baby's heeft. Is dit ook gelijk dan wint de speler met de meeste vrolijke baby's.


Speel je met 2 spelers? Dan gelden de basisregels, alleen speel je niet voor de punten. De speler die als eerste al zijn baby's heeft laten huilen verliest en de andere speler wint. Daarnaast ruilen de spelers ook geen kaarten tijdens het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Er zijn veel verschillende manieren om baby's verdrietig of blij te krijgen.

+ Hoe meer spelers, hoe leuker het spel.

+ Je kan elkaar goed pesten tijdens het spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ben jij goed met baby's? Dan is Baby Blues een spel voor jou! Aan het begin van het spel krijg je 5 baby's die je gelukkig moet zien te houden. Maar je tegenstanders willen je baby's juist aan het huilen krijgen, door bijvoorbeeld een vieze luier of een gestolen speen. Je kan proberen de baby weer blij te maken door deze bijvoorbeeld te voeden of een rammelaar te geven. Zodra een speler alleen nog maar huilende baby's heeft stop het spel. De speler met de meeste blije baby's wint het spel!

Het leuke aan Baby Blues is dus dat je veel verschillende manieren hebt om baby's blij of boos te krijgen. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 5 kaarten. Deze mag je tijdens je beurt wisselen met andere spelers. Daarna mag je een of meerdere kaarten spelen. Tijdens je beurt speel je maximaal 1 negatieve kaart en je mag zoveel positieve kaarten spelen als je wilt. Je kan dus ook een toeter spelen, waardoor de aangrenzende baby's ook ongelukkig worden. Er zijn daarnaast ook veel kaarten die je baby's weer blij maken, zoals flessen en speelgoed. Het voordeel is dus wel dat je maar 1 negatieve kaart per beurt mag spelen, anders gaat het misschien een beetje te snel.

Je kan elkaar tijdens Baby Blues dus lekker plagen. Ik hou daar altijd wel van tijdens spelletjes. Het is wel zo dat het spel pas echt leuk wordt met meerdere spelers. Dan kan je namelijk de negatieve kaarten een beetje verdelen. Als je namelijk met 2 spelers speelt is het een beetje kaarten over een weer spelen en hopen op een goede kaart zoals een toeter. Dus hoe meer spelers, hoe meer pret en nog meer baby's om te verzorgen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page