top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Baby Cruise

Naam: Baby Cruise

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumping Turtle Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 11 jackpotkaarten

 • 11 baby fortuna kaarten

 • 11 kapitein baby kaarten

 • 11 verlegen baby kaarten

 • 11 politie baby kaarten

 • 16 papflessen


Voordat het spel begint schudt de speler met de schoonste handen alle kaarten. Deze kaarten plaats je gedekt in het midden van de tafel, dit is de trekstapel. Iedere speler neemt één kaart, je mag deze kaart bekijken maar houdt hem geheim voor de andere spelers. De oudste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

Tijdens je beurt onthul je de bovenste kaart van de trekstapel en leg je deze open op tafel. Je geeft deze kaart aan een andere speler. Je kan deze kaart alleen aan een andere speler geven en dus niet aan jezelf. De ontvanger van de kaart controleert of hij gewonnen heeft, dit is als hij 3 dezelfde kaarten met een fruitsymbool heeft. Zo niet dan is je beurt voorbij en onthult de speler die de kaart heeft ontvangen de volgende kaart.


Er zijn verschillende babykaarten in het spel die alle flink kunnen opschudden, deze kaarten zijn:

 • Baby fortuna - geef deze cocktail aan een medespeler. Deze wint als hij 3 kaarten met kersen in zijn hand heeft. Zo niet dan onthult de ontvanger de volgende kaart. Baby fortuna geeft 2 pokerchips. Deze werken samen met sommige jackpotkaarten.

 • Kapitein baby - geef deze cocktail aan een medespeler. Deze speler wint als hij 3 kaarten met kokosnoten in zijn hand heeft. Zo niet dan onthult hij niet de volgende kaart, maar moet hij een kaart uit zijn hand kiezen en open op tafel leggen, met uitzondering van kapitein baby. Als je enkel kapitein baby kaarten in je hand hebt en dus geen kaarten kan weggeven dan laat je je kaarten zien die je op hand hebt aan de andere spelers. Daarna onthul je de volgende kaart van de trekstapel.

 • De verlegen baby - je moet een cocktailkaart geven aan de speler met de minste kaarten in zijn hand, jezelf niet meegerekend. In het geval van een gelijkspel mag je kiezen aan wie je de kaart geeft. De speler wint als hij 3 sinaasappelkaarten op hand heeft. Zo niet dan onthult hij de volgende kaart van de trekstapel.

 • Politiebaby - geef deze kaart aan een andere speler. De ontvanger moet zijn kaarten aan alle spelers laten zien. Als je 3 dezelfde cocktails in zijn hand ontdekt dan staat deze speler onder arrest en win jij de ronde. Als de speler niet is gearresteerd dan kan hij winnen als hij 3 kaarten met druiven in zijn hand heeft. Als dat niet het geval is dan verbergt hij zijn kaarten en onthult hij de volgende kaart van de trekstapel.

Jackpotkaarten geef je op dezelfde manier door als elke andere kaart. Elke jackpotkaart in je hand geeft jou een extra manier om te winnen. Wanneer je controleert dat je 3 gelijke fruitsymbolen hebt verzameld, check je ook of je een extra overwinningsvoorwaarde op één van je jackpotkaarten hebt vervuld.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld: verzamel 2 kers- en 2 sinaasappelkaarten. Als dit je lukt dan win je de ronde. Of: verzamel 2 rode en 2 zwarte pokerchips ook als dit je lukt dan win je de ronde.


Het kan zo zijn dat je denkt dat alle spelers de ronde winnen als je de getrokken kaart aan hun geeft. Je gaat dan naar het achterdek. Je mag dan deze kaart ook open op de trekstapel leggen, met uitzondering van de verlegen baby die moet je aan een speler geven met de minste kaarten. Stel dat je denkt dat iedereen twee kersenkaarten in zijn hand heeft en dit ook zo blijkt te zijn dan win je de ronde.

Als één speler kan bewijzen dat je een vergissing begaat, door zijn kaarten te tonen, dan mag deze speler de kaart van boven op de trekstapel nemen en blind één willekeurige kaart uit je hand trekken. Als deze speler niet heeft gewonnen onthult hij de volgende kaart van de trekstapel. Als meer dan één speler kan bewijzen dat je een vergissing begaat kies dan tussen hen. Enkel die speler onthult zijn kaarten en krijgt de kaart bovenop de trekstapel en een kaart uit je hand. Gebruik dus alleen deze optie als je absoluut zeker van je zaak bent.


Sommige spelers doen er zeer lang over om een kaart weg te geven aan een andere speler. Om ze aan te moedigen mag er iemand "vooruit met de geit" roepen. Dan moet deze speler zijn adem inhouden. Als deze naar lucht hapt voor hij de kaart heeft doorgegeven dan is de kaart voor de speler links van hem.


Je wint dus het spel als je een jackpotkaart weet te voltooien of 3 dezelfde kaarten bezit, maar je kan het spel ook langer maken. De regels van het spel zijn hetzelfde, behalve dat de winnaar van elke ronde wordt beloond met papflessen en ook de volgende ronde mag starten.

Aan het begin van het spel leg je 12 papflessen naast de trekstapel. De overgebleven 4 flessen gaat terug in de doos, dit is reserve.

Wanneer je een ronde weet te winnen krijg je een papfles uit de voorraad plus één extra papfles voor elk extra papflesicoon dat je op je kaarten in je hand kunt tellen.

Daarnaast scoor ook 2 papflessen als je correct naar het achterdek weet te gaan.

Als je 3 gelijke cocktails in je hand verstopt kan je betrapt worden door de politie baby. Maar je kan hem ook omkopen. Je moet de speler die de politiebaby aan je heeft gegeven 1 papfles uit jouw voorraad en 1 papfles uit de algemene voorraad geven. Als je niet kan geven dan geef je 2 papflessen uit de algemene voorraad.

Wanneer de laatste fles uit de voorraad weg is stopt het spel. Als er iemand in de laatste ronde meer papflessen scoort dan dat er nog liggen dan mag hij de reserve papflesjes pakken die aan het begin van het spel opzij zijn gelegd. De speler met de meeste gouden papflessen wint! Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste pokerchips in zijn huidige hand.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De baby's hebben verschillende effecten.

+ Je kan een ronde op verschillende manieren winnen.


Minpunten

- De rondes zijn soms wel erg kort.


Beoordeling

Wat past er nou beter bij een cruise dan lekkere drankjes en een te winnen jackpot! Tijdens een potje Baby Cruise draait het om een beetje geluk en een goed geheugen. Wanneer je aan de beurt bent pak je een kaart van de trekstapel, deze mag je alleen niet zelf houden maar geef je weg aan een andere speler. Je moet goed onthouden welke kaarten een speler al heeft ontvangen, want bij 3 dezelfde kaarten wint deze speler de ronde! Sommige kaarten hebben ook een gokautomaat, waardoor je de ronde ook kunt winnen als je aan de voorwaarde van het automaat kan voldoen. De verschillende baby's op de kaarten hebben ook elk hun eigen effect waardoor het spel nog leuker wordt!

De baby's kunnen je plannen dus flink in de war schoppen. Zo heb je babykaarten die ervoor zorgen dat je wint als je een bepaald aantal kaarten in je handen hebt. Heb je dit niet dan moet je juist een kaart weggeven. Het kan ook zo zijn dat je de hand van een andere speler mag bekijken en als je deze speler betrapt met 3 dezelfde kaarten dan win je de ronde.

Je kan de ronde dus op verschillende manieren winnen. Zo win je al met 3 dezelfde kaarten, maar als je dus aan de voorwaarden voldoet van een kaart met een gokautomaat dan win je ook. Dit zijn verschillende kaarten en het kan dus zomaar zo zijn dat een speler je deze kaart geeft en je gelijk wint. Kan je niet genoeg krijgen van het spel? Dan kan je het nog wat langer maken. Als je de ronde wint dan krijg je een gouden papfles. Je kan ook papflessen scoren door bepaalde kaarten in je hand te hebben of als elke speler de ronde wint. Als de papflessen op zijn dan stopt het spel en wint de speler met de meeste papflessen. Zo speel je meerdere rondes achter elkaar en duurt het spel wat langer. Maar je kan natuurlijk ook zelf afspreken dat je een aantal rondes speelt, bijvoorbeeld 10, en de speler met de meeste rondes op zijn naam wint.

Ik vind Baby Cruise een zeer geslaagd spel. Niet alleen door de simpele regels en het leuke artwork, maar ook door de manier van spelen. Ik heb het nog niet eerder meegemaakt dat je kaarten aan andere spelers moet geven. Het draait bij dit spel dus om een goed geheugen wil je het winnen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page