top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Bandido

Naam: Bandido

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tuckers Fun Factory

Prijs: €12.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 69 kaarten

  • 1 superkaart

Voordat het spel begint leg je de superkaart in het midden van de tafel. Kies samen voor de makkelijke kant van de superkaart met 5 uitgangen of de moeilijke kant met 6 uitgangen.

Schud de kaarten en plaats ze met de speelzijde naar beneden op een trekstapel. Geef elke speler 3 kaarten.


De spelregels

Bandido is alweer uit zijn cel ontsnapt! Samen leggen jullie je kaarten zo neer zodat alle tunnels geblokkeerd zijn en Bandido niet uit de gevangenis kan ontsnappen.


De jongste speler begint. Als het jouw beurt is, leg je één van je kaarten op tafel aan. Dit mag horizontaal of verticaal. De kaart die je speelt moet precies passen.

Nadat je een kaart hebt gespeeld, pak je een nieuwe kaart van de trekstapel. Wanneer een speler geen kaart kan spelen, mag deze alle handkaarten onderop de trekstapel leggen en drie nieuwe kaarten pakken.


Speel door tot alle tunnels geblokkeerd zijn, of de trekstapel leg is. Let op dat je geen kaart aanlegt die het onmogelijk maakt om een tunnel nog te kunnen blokkeren.


Zodra het gelukt is om alle tunnels te blokkeren, hebben jullie samen gewonnen! Is de trekstapel leg en zijn nog net alle tunnels afgesloten? Dan hebben jullie helaas samen het spel verloren.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is coöperatief.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Het spel heeft minder opties dan Bandida.


Beoordeling

Probeer samen Bandido weer op te sluiten in zijn cel! Er is een makkelijke variant met 5 uitgangen en een moeilijke variant met 6 uitgangen. Aan het begin van het spel krijg je 3 kaarten en als je aan de beurt bent leg je een van deze kaarten aan de uitgangen. Daarna pak je een nieuwe kaart. Probeer de alle uitgangen te blokkeren. Als het jullie lukt dan winnen jullie het spel, maar als de trekstapel leeg is en nog niet alle uitgangen zijn geblokkeerd dan is Bandido ontsnapt en hebben jullie helaas verloren.

Spelers die nog niet zo bekend zijn met Bandida, de opvolger van dit spel, kunnen het best Bandido als eerst spelen. Bandido is qua regels en opties niet echt moeilijk. Het is gewoon alle tunnels zien af te sluiten. Bandida daarentegen heeft allemaal verschillende varianten en actiekaarten. Dit maakt het spel wel een stuk uitdagender en leuker. Nu ik ook beide spellen bezit weet ik ook niet of ik Bandido er heel snel bij zal pakken.

Wel is Bandido een leuk spel om bijvoorbeeld met kinderen te spelen. Door de simpele regels en daarnaast leren ze ook nog samenwerken. De duur van een spel is ook ideaal en daardoor kan je wel meerdere potjes achter elkaar spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page