top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Barakka

Naam: Barakka

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 9+

Uitgever: Vagabund Publisher

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 77 kaarten

  • 14 Barakka tegels

  • 1 speelbord

Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel. De kaarten schud je en leg je als trekstapel aan een kant van het speelbord. Je pakt de twee bovenste kaarten en legt deze open op de daarvoor aangegeven plekken, dit zijn de aflegstapels.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent kan je ervoor kiezen om een kaart te pakken van de trekstapel, maar je kan ook de bovenste kaart pakken van een van de twee trekstapels.

Met de kaart die je zojuist gepakt heb kan je twee dingen doen. Je kan deze afleggen op een van de aflegstapels of je kan deze voor je neerleggen. Als je ervoor kiest om de kaart voor je neer te leggen dan leg je deze open neer. Als je nog geen kaarten in die kleur hebt dan kan je een nieuwe rij beginnen. Heb je al wel kaarten in die kleur dan leg je de kaart bovenop de kaarten die er al liggen. De kaarten overlappen elkaar altijd, zodat je alleen het nummer van de bovenste kaart nog kan zien. Het is verboden om te kijken welke kaarten er onder liggen, dit mag pas weer aan het einde van het spel.


Een rij van een bepaalde kleur bestaat altijd maximaal uit 5 kaarten. Het doel is om in de rij van ieder nummer er precies één te hebben. De volgorde van het verzamelen van de kaarten maakt niet uit, als het er maar één is. Maar als het spel eindigt leg je de kaarten wel in volgorde.


In het spel zitten ook twee jokerkaarten van iedere kleur. Deze kaarten kan je gebruiken voor ieder cijfer, maar je mag maar 1 jokerkaart in je rij hebben. Aan het einde van het spel hoef je pas te bepalen welk cijfer de jokerkaart is.


Zodra een speler 5 kaarten van een kleur heeft verzameld pakt hij een Barakka tegel van dezelfde kleur en legt hij deze bovenop de rij. Aan het einde van het spel zijn deze tegels extra punten waard. Als er namelijk aan het einde van het spel alle cijfers in die rij voorkomen (een jokerkaart telt ook mee) dan mag je de Barakka tegel houden. Mist er een cijfer dan lever je de tegel weer in.


Het spel eindigt als de trekstapel op is. De actieve speler kan nog wel de laatste kaart voor zich neerleggen of afleggen, maar daarna ga je de punten tellen.

Als het spel is geëindigd leg je per kleur de kaarten op volgorde en kijk je of je een complete rij hebt. Je start bij nummer 1 en eindigt bij nummer 5. Als er een kaart mist kunnen alleen de getallen die lager zijn dan dit nummer gescoord worden. Stel dat je een rij hebt van 1, 2, 4,5 dan mist dus de drie en scoor je alleen punten voor 1 en 2. In de tabel hiernaast is te zien hoe je punten per rij scoort. Daarnaast kan je voor de Barakka tegels ook nog extra punten verdienen. Deze tegels blijven alleen liggen bij een complete rij. Het aantal punten dat je krijgt is gelijk aan het aantal tegels dat je hebt liggen en dan vermenigvuldig je dit getal met hetzelfde aantal. Dus stel dat je 4 tegels hebt liggen dan scoor je 4x4 = 16 bonuspunten.

De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint.


Je kan naast het gewone spel ook meerdere varianten op Barakka spelen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat iedere rij die je vormt een jokerkaart moet bevatten. Als dit niet het geval is telt deze rij dan ook niet mee in de punten. Of je kan het spel bijvoorbeeld ook alleen spelen, dan moet je proberen om iedere ronde weer meer punten te scoren.

De verschillende varianten op dit spel staan beschreven in de spelregels.


Pluspunten

+ De kaarten zien er mooi een kleurrijk uit.

+ Je kan meerdere varianten spelen op dit spel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het is een leuk spelletje voor tussendoor.


Minpunten

- Geen.


Beoordeling

Barakka is een 2 speler kaartspel waarbij je je waant in de Marokkaanse sferen. Wanneer je aan de beurt bent pak je of een gesloten kaart van de trekstapel of een kaart van de twee open aflegstapels. Er zijn vijf verschillende kleuren en je gaat ook vijf verschillende stapels maken. Je moet proberen om in deze verschillende stapels de cijfers 1 tot en met 5 te krijgen. Als je een kaart pakt met een kleur die je al hebt liggen dan leg je deze zo neer dat het cijfer bedekt is. Zo moet je voor al je stapels proberen te onthouden welke cijfers je al hebt. Er is zijn ook twee jokerkaarten voor iedere kleur in het spel, deze kan je aan het einde voor ieder cijfer inzetten. Als je vijf kaarten van dezelfde kleur hebt liggen pak je het bijbehorende fiche om de stapel af te sluiten. Deze zijn aan het einde van het spel ook extra punten waard, maar alleen als de rij compleet is. Wanneer de trekstapel op is eindigt het spel en ga je kijken hoeveel cijferreeksen je kan maken. De speler met de meeste punten wint het spel.

Barakka is een heel leuk en snel spel het spel ziet er echt super mooi en kleurrijk uit, ik word er helemaal vrolijk van. Het spelmateriaal is vrij eenvoudig, maar toch heel erg mooi.

De spelregels zijn gemakkelijk te leren en dus kan je zo beginnen met spelen. Het spel zelf kan soms best lastig zijn, in die zin dat je van vijf verschillende stapels moet zien te onthouden welke cijfers je al hebt gepakt. Daarbij heb je ook nog jokerkaarten die je dus kan inzetten, maar daarvan mag je er maar 1 per stapel.

Barakka is niet een spel wat heel lang duur, ongeveer 20 minuutjes. Als je eenmaal aan het spelen bent dan speel je zo meerdere potjes achter elkaar. Je kan het spel dus als een fijne filler spelen of als afsluiting van een leuke spelletjesavond.

Als je het basisspel onder de knie hebt kan je bovendien ook nog meerdere versies van Barakka spelen en deze zijn minstens net zo leuk als het basisspel.

Kortom Barakka is een must als je van 2 speler spellen houdt. Het spel zelf is nog niet heel erg bekend, maar ik denk dat het zeker potentie heeft om een spel te worden die je in de speelgoedwinkels terug zal vinden.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page