top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Barrakuda

Naam: Barrakuda

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €17.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 20 bewegingskaarten

 • 4 barracudakaarten

 • 4 scheepswrakkaarten

 • 4 muntzakkaarten

 • 4 kluiskaarten

 • 1 afstandsdobbelsteen

 • 1 richtingsdobbelsteen

 • 36 munten

 • 1 barracudapion

 • 4 pionnen

Voordat het spel begint maak je eerst de oceaanbodem klaar de de 6 scheepswrakkaarten te nemen met het ronde symbool. Schud ze en leg ze open op tafel zodanig dat elke kaart is tenminste aan één kant is aangesloten aan een andere kaart. De resterende scheepswrakkaarten gaan terug in de doos.

Elke speler kiest een kleur en neemt de bijbehorende 5 bewegingskaarten en een barracudakaart. Pak ook de pion, de muntzakkaart en de kluis kaart van jouw kleur en leg ze voor je neer.

De goudstukken hebben waarden van 1 en 3. In deze regels verwijst een 'goudstuk' naar een stuk met de waarde van 1. Elke speler plaatst 2 stukken op zijn muntzakkaart. Plaats de resterende goudstukken in een algemene reservevoorraad.

De dobbelstenen plaats je binnen het bereik van iedereen en de barracudapion plaats je op kaart 6 van de scheepswrakkaarten.


De spelregels

Verken de scheepswrakken en zorg dat je de eerste bent die 8 goudstukken in de kluis op je boot heeft, door je muntzakkaart te gebruiken. Kies je bewegingen voorzichtig om uw tegenstanders te ontwijken of om hen van hun muntzakje beroven. Jaag de Barracuda weg, of stuur het naar de andere spelers.

Tijdens een ronde volg je de volgende 3 stappen:

 • De duikers verplaatsen

 • De barracuda verplaatsen

 • Resolutie

Elke ronde mag je ofwel de scheepswrakken verkennen (met bewegingskaarten) of proberen de barracuda te besturen (met een barracuda-kaart).

Alle spelers kiezen tegelijkertijd één kaart uit hun hand en leggen deze met de afbeelding naar beneden voor zich. Als iedereen klaar is, onthul je de kaarten. Als je een bewegingskaart hebt gespeeld, plaats je je pion op de bijbehorende scheepswrakkaart. Als je een barracudakaart gespeeld hebt blijf je waar je bent en leg je je pion op zijn kant.

Leg elke bewegingskaart die je hebt gespeeld open voor je neer en verander de volgorde niet waarin je ze hebt gespeeld. Deze kaarten zullen het initiatief bepalen. Alle barracuda-kaarten die werden gespeeld, worden in het midden van de tafel gelegd. Als je net je laatste bewegingskaart hebt gespeeld, neem ze allemaal terug in uw hand.


Als er geen barracudakaarten zijn, of meer dan één barracudakaart is gespeeld, gooi je de twee dobbelstenen. De barracuda zal een aantal kaarten bewegen gebaseerd op de afstandsdobbelsteen in de richting van de scheepswrakkaart die op de richtingsdobbelsteen staat.

De Barracuda neemt altijd de kortste route naar zijn bestemming. Indien meerdere routes mogelijk zijn, passeert hij het scheepswrakkaart(en) met de hoogste waarde.

Als er precies één barracudakaart is gespeeld, is de speler erin geslaagd de barracuda af te leiden. Hij of ze gooit alleen de afstandsdobbelsteen en beweegt de barracuda in de richting van hun keuze. De dobbelsteen geeft de maximale afstand aan die hij kan afleggen. Je mag eerder stoppen, of zelfs de barracuda op zijn huidige kaart laten staan. De barracuda kan niet diagonaal bewegen.


Los de scheepswrakkaarten op in oplopende volgorde. Er zijn drie mogelijke scenario's:

 • Je bent alleen en zonder de barracuda - voer de speciale actie uit en de algemene actie van je scheepswrakkaart.

 • Jij en de Barracuda staan ​​op dezelfde scheepswrakkaart - je laat alle goudstukken vallen in de muntzak op het scheepswrak. Elk scheepswrak kan maximaal 4 goudstukken bevatten. Eventuele overtollige stukken worden teruggestuurd naar de algemene voorraad. Je mag alleen de algemene actie uitvoeren. Goudstukken die zo op de kaart achterblijven kunnen vanaf de volgende ronde, door de volgende speler die op de kaart staat worden opgehaald.

 • Meerdere spelers staan ​​op dezelfde kaart en zonder de Barracuda - de speler met de minste bewegingskaarten voor zich heeft het initiatief. De speler met het initiatief kiest ervoor om: ofwel de speciale actie uitvoeren of een tegenstander te beroven die ook op de kaart staat, voeg de inhoud van hun muntzakje naar de jouwe. Alle spelers wiens pionnen op de kaart staan, krijgen toegang om de algemene actie uitvoeren. Als er een gelijkspel is, mogen alle spelers met een rechtopstaande pion de algemene actie uitvoeren.

Aan het einde van iedere ronde zet je eventueel liggende pionnen rechtop. Een schipbreukactie staat je toe om een bewegingskaart terug te nemen, begin altijd met de kaart die je als eerste speelde.

Als de barracuda zich op scheepswrakkaart 6 bevindt of als alle barracuda-kaarten zijn gespeeld, neemt iedereen zijn barracuda-kaart terug.


De eerste speler die goudstukken veilig stelt met de totale waarde van 8 of meer in hun kluis wint het spel.


Pluspunten

+ Het speelveld ziet er iedere keer anders uit.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Alle spelers spelen tegelijkertijd.

+ Er zijn verschillende varianten beschikbaar.


Beoordeling

Duik naar gezonken scheepswrakken vol met goud, maar pas op voor de Barrakuda! Aan het begin van het spel leg je het speelveld neer, deze bestaat uit 6 scheepswrakken. Alle spelers spelen tegelijkertijd een van de 5 bewegingskaarten of de barracudakaart. De kaart die je speelt bepaalt welk scheepswrak je gaat verkennen. De scheepswrakken zelf hebben ook speciale acties die je uit kan voeren. Daarna wordt de barracuda verplaatst door een speler of door middel van de dobbelsteen. Mocht deze terecht komen op een scheepswrak waar jij ook op staat dan ben je al je goudstukken kwijt. Geld wat je in je luis hebt gekregen door bijvoorbeeld een speciale actie is altijd veilig. Zodra een speler 8 goudstukken heeft weten te verzamelen stopt het spel en is deze speler de winnaar.

Het leuke aan Barrakuda is dat het spel iedere keer een ander speelveld heeft. Het spel bestaat uit 6 scheepswrakken, maar je mag ze zo neerleggen als je wilt. Het is wel belangrijk dat de kaarten minimaal met 1 zijde aan elkaar aansluiten. Zo heb je dus iedere keer een andere oceaanbodem om te onderzoeken.

Het spel heeft daarnaast ook een handig formaat. Je kan het dus eenvoudig mee nemen en door de simpele regels kan je het ook zo op tafel leggen en spelen.

Je speelt daarnaast allemaal tegelijkertijd. Iedere speler heeft natuurlijk 5 bewegingskaarten en 1 barracudakaart. Dus het is goed om bij te houden wat de andere spelers al gespeeld hebben. Als je namelijk als enige de barracudakaart speelt mag jij bepalen welke kant de barracuda opzwemt, zo kan je deze van jou duiker weghalen of andere juist hun goud ontnemen. Dus je kan elkaar ook een beetje dwarsbomen tijdens het spel! Maar als geen of juist meerdere mensen de barracudakaart spelen dan geldt deze regel niet en beweegt de barracuda juist door de bewegingsdobbelsteen en dan kan het zomaar zo zijn dat deze jou goud afneemt.

Kan je geen genoeg krijgen van Barrakuda? Geen probleem, want er zijn ook nog verschillende varianten op het spel beschikbaar. Zo kan je voor het spel begint vaststellen dat je meer goudstukken moet verdienen om te winnen of met andere scheepswrakkaarten spelen. Speel je liever samen in een team? Dat kan ook, verdien dan 12 goudstukken om te winnen. Barrakuda is dus een heel erg veelzijdig spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page