top of page
  • Foto van schrijverMirthe

BBC Earth: Animals

Bijgewerkt op: 18 feb. 2021

Naam: BBC Earth: Animals

Soort spel: Familiebordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Identity Games

Prijs: €26.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit een speelbord, 4 pionnen, 32 fotokaarten, 55 dierenkaarten, 12 ABC-antwoordschijven, tablet/smartphonehouder.

Voordat het spel begint ga je naar www.bbcearthboardgame.com vervolgens selecteer je de taal waarin je het spel wilt spelen. Je kan op deze site ook een demo spelen, vinden waar het spel te koop is, de spelregels lezen en andere informatie over het spel vinden. Als je het spel al in je bezig hebt dan klik je op speel het spel en voer je de code in die op de achterkant van de spelregels staan.

Vervolgens worden de dierenkaarten geschud en krijgt iedere speler 2 van deze dierenkaarten, een pion en een setje ABC-antwoordschijven. De rest van de dierenkaarten worden op de juiste plek op het speelbord gelegd. Ook de pionnen worden op het speelbord gezet de jongste speler zet zijn pion op plek 1 en de oudste speler zet zijn pion op de laatste positie, afhankelijk van het aantal spelers.

De spelregels

Als iedereen er klaar voor is dan wordt er op start gedrukt op de smartphone of tablet.

Iedere ronde start met een video en aan het einde van deze video wordt er een vraag gesteld. Alle spelers moeten tegelijkertijd de antwoordschijf, met waarvan zij denken dat het het juiste antwoord is, naar beneden op tafel leggen. Als het juiste antwoord in beeld verschijnt laten alle spelers hun antwoord zien. Iedere speler die het juiste antwoord heeft gegeven pakt een dierenkaart van de stapel. Elke ronde bestaat uit 3 vragen en 2 video's. Aan het einde van iedere ronde ontvangt iedere speler nog een extra dierenkaart. Je kan dus per ronde in totaal 4 dierenkaarten verdienen. Na iedere ronde gaan alle spelers stappen zetten op het speelbord. De speler die achteraan staat begint hiermee. Als je eindigt op een plek waar al iemand staat dan pak je de volgende beschikbare plek. Mocht je heel het speelbord rond hebben gemaakt dan begin je aan een tweede ronde.


De dierenkaarten die je ontvangt hebben ook nog betekenissen over hoeveel plekjes je op het speelbord vooruit mag, deze zijn:

  • 3 schildpadden - als je 3 schildpadden hebt dan mag je 3 plekjes vooruit.

  • 3 pinguïns - als je 3 pinguïnkaarten hebt dan mag je 5 plekken vooruit.

  • 3 tijgers - als je 3 tijgerkaarten hebt dan mag je in totaal 7 plekjes vooruit.

  • Een kaart met 3 dieren - deze kaart mag je inzetten als een dierenkaart naar keuze.

  • Olifantenkaart - als een speler deze kaart op tafel legt dan mag deze een dichte kaart van een andere speler naar keuze afpakken.

  • Giraffekaart - bij deze kaart mag de speler de kaarten van een andere speler naar keuze bekijken en er eentje afpakken.

Aan het einde van iedere beurt mag je als speler maar 4 kaarten in je handen hebben. Als dit er meer zijn dan leg je deze onderaan de trekstapel.

De speler die na acht rondes op de eerste plaats staat wint het spel.


Mocht er geen internet zijn dan kan je het spel ook spelen met de fotokaarten. Ook tijdens dit spel zijn er acht rondes, dus er worden ook acht fotokaarten gepakt. Deze worden neergelegd met de vragen naar beneden. Er is elke ronde één quizmaster, deze stelt de vraag, maar mag geen antwoord geven. De volgende ronde is er een nieuwe quizmaster. Na elke ronde ontvangt de quizmaster twee dierenkaarten.


Pluspunten

+ Heel erg gaaf dat je het spel zowel online als offline kan spelen!

+ Het spel is een echt familiespel.

+ Het dierenthema is ook super leuk gekozen.

+ De videobeelden zijn echt prachtig.


Minpunten

- Het spel is niet heel erg competitief.


Beoordeling

Wat een prachtige video's krijg je te zien bij dit spel, wauw! Het is een eenvoudig uit te leggen spel en je bent zo klaar om het te spelen. Het spel bestaat uit 8 rondes en iedere ronde krijg je over een bepaald soort dier 2 video's te zien. Aan de hand van die video's moet je 3 meerkeuze vragen beantwoorden. En het is niet dat die vragen en antwoorden heel simpel zijn, nee sommige antwoorden zijn echt verrassend. Ik vind het ook leuk dat je dit spel educatief is en je er dus echt wat van opsteekt. Ik heb het nu meerdere keren gespeeld en de video's die voorbij komen zijn iedere keer weer anders. Dus het is niet zo dat je de vragen na een tijdje kent.

Daarnaast is het spel te spelen met volwassenen, maar het spel is ook zeer zeker geschikt voor kinderen. Wel raad ik aan om het met oudere kinderen te spelen, omdat je de vragen en antwoorden best wel snel moet kunnen lezen.

Wat ook een groot voordeel is aan dit spel is dat je het zowel online als offline kan spelen. Mocht je geen telefoon in de buurt hebben of internet dan kan je de dierenkaarten gebruiken. Het is dan wel leuker om het spel met minimaal 3 personen te spelen, omdat je dan om de beurt de quizmaster bent.

Als ik dan toch een minpunt moet noemen is dat het spel niet heel erg competitief is voor volwassenen. Als je een spelletjesspeler bent die dagelijks wat moeilijkere en tactische spellen speelt is dit spel waarschijnlijk geen spel waar je veel voldoening uit gaat halen. Maar ik vind dat maar waar je van houdt, zelf ben ik meer van soorten spelletjes afwisselen.

Ik vind BBC Earth: Animals een heel leuk spel met super mooie video's van dieren en raad het dus iedereen aan.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page