top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Beam Me Up

Bijgewerkt op: 19 okt. 2021

Naam: Beam Me Up

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 speelborden

 • 5 dobbelstenen

 • 28 blokjes

Voordat het spel begint krijg iedere speler een speelbord en legt deze voor zich neer op tafel. Elke speler legt 7 blokjes op de onderste rij, in kolom 1. Alle dobbelstenen leg je in het midden van de tafel. De overige speelborden en blokjes gaan weer terug in de doos.


De spelregels

Je kiest een startspeler, omdat deze speler het voordeel heeft om als eerste te mogen beginnen, mogen de andere spelers een willekeurig blokje verschuiven. De speler links van de startspeler mag 1 blokje naar keuze 1 veld omhoog verschuiven. De speler daarna mag 2 blokjes naar keuze 1 veld omhoog verschuiven en de laatste speler mag 3 blokjes naar keuze 1 veld omhoog verschuiven.


Als je aan de beurt bent gooi je de 5 dobbelstenen. Je mag daarna nog 2 keer opnieuw gooien. Na elke worp bepaal je welke dobbelstenen je houdt en welke je opnieuw dobbelt. Dobbelstenen die je apart hebt gelegd mag je tijdens je laatste worp opnieuw dobbelen als je dat wilt. Na drie keer te hebben gedobbeld bekijk je je resultaat.

Je mag maximaal 2 blokjes verschuiven, afhankelijk van je resultaat. Er zijn daarbij 8 mogelijke uitkomsten:

 • 2 dezelfde getallen, een paar - als je twee dezelfde getallen hebt schuif je het blokje in de kolom met hetzelfde getal van het paar 1 veld omhoog.

 • 3 dezelfde getallen, een drieling - als je drie dezelfde getallen hebt, dan heb je een drieling en verschuif je het blokje in de kolom met hetzelfde getal 2 velden vooruit.

 • 4 dezelfde getallen, een vierling - als je vier dezelfde getallen hebt, dan heb je een vierling en verschuif je het blokje in de kolom met hetzelfde getal 3 velden vooruit.

 • 5 dezelfde getallen, een vijfling - als je vier dezelfde getallen hebt, dan heb je een viefling en verschuif je het blokje in de kolom met hetzelfde getal 4 velden vooruit.

 • 2 verschillende paren - wanneer je twee setjes van 2 dezelfde getallen hebt dan heb je twee paren. Zoek het getal van elk paar en schuif deze blokjes ieder 1 veld omhoog.

 • Een tweeling en een drieling, full house - wanneer je een set van twee en een set van drie dezelfde getallen hebt gedobbeld dan heb je een full house. Het blokje met het getal van de drieling zet je 2 velden omhoog en het blokje met het getal van de tweeling schuif je 1 veld omhoog.

 • Vier opeenvolgende getallen, kleine straat - heb je vier opeenvolgende getallen dan schuif je het blokje in de kolom met straat 2 velden omhoog.

 • Vijf opeenvolgende getallen, grote straat - heb je en reeks van vijf opeenvolgende getallen? Dan mag je het blokje in de kolom straat 3 velden omhoog zetten.


Tip: je kunt een kleine straat combineren met een paar. Het blokje in de kolom van straat schuif je 2 velden om hoog en die van het paar 1 veld.

Mocht het zo zijn dat je je blokje meerdere velden omhoog mag verschuiven, maar je al aan de top zit dan kan je helaas niets met die extra stappen doen.


Heb je in jouw beurt 1 blokje minstens 2 velden omhoog verplaatst, dan schuiven andere spelers hun blokje in de kolom met hetzelfde getal 1 veld omlaag. Dit heet een cool down. Hierbij moet je wel letten op de regels van de speciale velden.

Ligt jouw blokje op een roze of blauwe ster dan is deze onzichtbaar en hoeft deze bij de actie cool down niet naar beneden.

Komt je blokje precies op een raket terecht dan mag je een willekeurig blokje een veld naar boven verplaatsen. Komt dit blokje ook op een raket dan mag je weer een blokje omhoog verplaatsen. Mocht het zo zijn dat je blokje op een raket terecht komt door een cool down actie dan geldt de raket actie niet.

Heb je een of meerdere blokjes op een blauwe ster liggen? Dan mag je van die getallen, zodra je ze dobbelt een joker maken. Je mag dan de joker veranderen in een ander getal. Je mag de jokers niet zodanig inzetten dat je een hele andere uitkomst hebt, je mag dus niet van twee tweelingen een vierling maken. Dan kies je een ander getal, zodat je alsnog twee verschillende tweelingen hebt.


Het spel eindigt zodra een speler vier blokjes in het zwarte gedeelte bovenaan zijn speelbord meer heeft liggen en geen blokjes meer heeft op de onderste rij. Bij een spel met twee spelers moet je vijf blokjes in het zwarte gedeelte hebben en geen blokjes meer op de onderste rij.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De speelborden zijn eindeloos te gebruiken.

+ Iedere speler heeft een ander speelbord.

+ De speciale velden zijn een leuke toevoeging.

+ Je kan andere spelers pesten tijdens dit spel.


Minpunten

- Het spel wordt leuker met 3 of 4 spelers.


Beoordeling

Beam Me Up is een eenvoudig dobbelspelletje, waarbij je probeert als eerste al je blokjes in de ruimte te hebben. Iedere speler krijgt een speelbord met daarop verschillende kolommen en rijen De kolommen zijn nummer 1 tot 6 en STR. Ook krijg je 7 blokjes die je op de onderste rij neerlegt. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen, daarna mag je nog maximaal 2 keer opnieuw gooien. Je probeert dan zoveel mogelijk dezelfde getallen te gooien of opeenvolgende getallen. Wanneer je dit doet mag je je blokje dat correspondeert met het getal dat je gegooid hebt omhoog schuiven. Als je 4 blokjes in de ruimte weet te krijgen en geen blokjes meer op de onderste rij hebt win je het spel!

Wat erg leuk aan dit spel is, is dat de speelborden eindeloos te gebruiken zijn. Meestal heb je met dobbelspellen dat je je score moet opschrijven en dat de scorevellen naar verloop van tijd op zijn. Bij Beam Me Up is dat niet het geval, je houdt namelijk je score bij door middel van blokjes en na een spelletje kan je de blokjes opnieuw neerleggen. Daarnaast zijn de speelborden van iedere speler anders. Dus de speciale velden bevinden zich op andere plekken, maar deze zijn wel allemaal even vaak aanwezig. Deze speciale velden zijn ook een erg leuke toevoeging, de regels van dit spel lijken heel erg op de regels van Yatzhee. Door de speciale velden wordt het spel toch een beetje anders. Zo kan je als je op een raketje terecht komt een blokje een veld omhoog schuiven of als je op een ster staat ben je onzichtbaar. Die ster kan heel handig zijn, want je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens dit spel. Als je tijdens je beurt je blokje minimaal 2 vakjes omhoog verplaatst dan moeten de andere spelers hun blokje uit dezelfde kolom een vakje naar beneden plaatsen. Dan kan het zomaar zo zijn dat je bijna boven bent, maar andere spelers juist gaan proberen om veel dobbelstenen met dat getal te gooien. Dit is wel pas echt leuk met 3 of 4 spelers. Ik vind het spel met 2 spelers wel leuk, maar je hebt meer interactie als je met meerdere spelers speelt. Neemt niet weg dat Beam Me Up een leuk dobbelspel is, wat bij ons nog vaker gespeeld zal worden!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page