top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Biotopia

Naam: Biotopia

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 - 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: We Love Games

Prijs: €18.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 5 missiekaarten

 • 100 vlinderkaarten

Voordat het spel begint leg je de missiekaarten open op tafel. De overige kaarten leg je als een gesloten stapel op tafel, de kant met de bloem komt naar boven te liggen. De bovenste drie kaarten leg je open naast de stapel neer, dit is de lucht. De lucht moet altijd bijgevuld worden tot 3 kaarten zodra er een kaart gepakt worden.

Aan de andere kant van de stapel moet je plek houden voor de composthoop, aan het begin van het spel liggen hier nog geen kaarten. Gedurende het spel komen er kaarten te liggen, deze plaats je open.

Daarna trekken alle spelers vier kaarten van de stapel. Deze vier kaarten zijn je startkaarten en houd je geheim voor de andere spelers. Tijdens het spel spelen spelers kaarten in de twee rijen voor hen. Bloemkaarten, inclusief dubbele bloemen, worden gespeeld in de laagste rij en vlinderkaarten speel je in de rij daarboven.

Voor het spel echt begint kijkt iedere speler nog naar zijn vier kaarten en kiest er vervolgens één om gesloten voor zich neer te leggen. Deze kaart is de eerste bloem in de tuin van de speler. De overige drie kaarten houd je in je hand. De speler die als laatste een vlinder zag mag het spel beginnen.


De spelregels

Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Tijdens iedere ronde komt elke speler één keer aan de beurt. Je speelt het spel met de klok mee. Zodra iedere speler aan de beurt is geweest start de volgende ronde. Je kan tijdens je beurt uit vijf verschillende acties kiezen:

 • Een kaart pakken van de stapel.

 • Een van die drie kaarten pakken uit de lucht.

 • Een kaart uit je hand spelen als bloem, dus als een gesloten kaart.

 • Een vlinderkaart spelen uit je hand, maar deze kan je alleen spelen als je het benodigde aantal bloemen in je bloemenrij hebt.

 • Een missiekaart pakken. Dit kan alleen als je de juiste benodigdheden hebt voor de kaart. Als je deze kaart hebt gepakt dan hou je deze tot het einde van het spel.

Je krijgt dus niet automatisch de missiekaarten als je aan de voorwaarden kan voldoen, dit kost je wel een beurt. Er is wel een uitzondering, want als je de aan missiekaart meeste Large White vlinders kan voldoen dan mag je deze kaart gewoon pakken. Deze kaart wordt alleen niet bij dezelfde speler gehouden tot het einde van het spel en kan dus van eigenaar veranderen.

Aan het einde van beurt mag je niet meer dan zes kaarten in je hand hebben. Als je meer dan zes kaarten in je hand hebt moet je kaarten op de composthoop leggen totdat je weer zes kaarten in je hand hebt.


De regels op een kaart gaan altijd voor de regels van het spel. Je mag ook altijd naar de andere kant van de kaarten kijken in je bloemenrij, maar laat deze kaart nooit zien aan de andere spelers. Je mag ook altijd de kaarten op de composthoop bekijken.

Er zijn verschillende kaarten in het spel:

 • Brimstone - als een brimstone gespeeld wordt pak je onmiddellijk de bovenste kaart van de stapel en speel je deze in de bloemenrij. Je mag de kaart bekijken, maar deze kaart moet in de bloemenrij blijven.

 • Camberwell Beauty -

 • Common Blue - als je deze kaart speelt dan pak je een van de kaarten uit je lucht en neem je deze op hand.

 • Essex Skipper - geen speciale regels, maar is wel nodig in verschillende missies.

 • Large White - als je een Large White speelt check je eerst of je de meeste Large White voor je hebt liggen. Als dit het geval is pak je de missiekaart die hierbij hoort. Bij een gelijkspel houdt niemand de missiekaart en leg je deze terug bij de andere missiekaarten.

 • Meadow Brown - als je deze kaart speelt pak je hetzelfde aantal kaarten gelijk aan de Meadow Brown van de trekstapel.

 • Orange Tip - als je deze kaart speelt mag je een kaart van de composthoop in je hand nemen.

 • Peadock butterfly - moet gespeeld worden uit de hand en kan niet geruild worden met de Chrysalis. De kaart kan wel gespeeld worden als bloem.

 • Red Admiral - heeft geen speciale regels.

 • Small Tortoiseshell - als je deze kaart speelt dan moet het aantal bloemen in je rij telkens oplopen. Dus als je twee van de kaarten speelt dan moeten de bloemen ook oplopen.

 • Chrysalis - je mag een kaart van je bloemenrij omdraaien en deze kaart op de composthoop leggen.

 • Sunshine - om deze kaart te spelen heb je twee bloemen nodig in je bloemenrij. Dan leg je deze kaart op de composthoop en pak je drie kaarten van de stapel.

 • Double Flower - deze kaart mag worden gespeeld als dubbele bloem in de bloemenrij.


Je speelt door totdat een speler meer dan 15 punten heeft gescoord, je maakt dan wel de ronde af zodat iedere speler even vaak aan de beurt is geweest. Als er een gelijkspel is gaat de winst naar de speler met de hoogste score en de meeste verschillende vlinders in de rij.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het artwork ik prachtig.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Op de kaarten staat precies wat ze betekenen.

+ Door de missiekaarten scoor je extra punten.

+ De voorkant en de achterkant van de kaarten hebben beide een functie.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij de mooiste vlinders naar je tuin te lokken? In Biotopia probeer je als eerste 15 punten te scoren. Wanneer je aan de beurt bent heb je 5 acties om uit te kiezen een kaart spelen uit je hand, een kaart pakken van de stapel, een kaart spelen als bloem, een kaart spelen als vlinder of een missiekaart pakken. Je tuin bestaat uit twee rijen onderaan zijn de bloemen en daarboven komen de vlinders. De vlinders kan je alleen aantrekken als je genoeg bloemen hebt. Door het aantrekken van deze flora en fauna scoor je punten en zelfs missiekaarten.

Biotopia is een spel waarvan de herspeelbaarheid hoog is en er komt ook genoeg strategie bij kijken. Welke vlinders en bloemen zijn handig om te plaatsen? Je wilt natuurlijk ook proberen om de missiekaarten binnen te halen, maar wees er snel bij, want zometeen is een andere speler je voor. Er is ook 1 missiekaart die telkens wisselt tussen de spelers, dit vind ik ook goed bedacht. Zodra iemand deze missiekaart van je 'steelt' wil je hem natuurlijk weer terug verdienen!

Het leuke aan Biotopia is dat zowel de voor- als achterkant van de kaarten een betekenis hebben. De achterkant van de kaarten kan je gebruiken voor de onderste rij van je tuin. Hierop staan bloemen afgebeeld en gelden als 1 bloem. Op de voorkant van de kaarten staan de verschillende vlinders die op de bloemen afkomen. Je moet wel strategisch nadenken, want welke kaart is handig om te gebruiken als bloem en welke als vlinder?

Biotopia heeft prachtig artwork. Alle vlinders zijn vlinders die in Europa voorkomen. Ook een leuk weetje, Michael Løhde Andersen bedacht het spel, maar illustreerde het ook. De vlinders hebben allemaal zachte kleuren en vormen in je tuin een kleurrijk geheel.

Wij waren positief verrast door Biotopia, de spelregels zijn niet moeilijk. Wat ook fijn is, is dat op de kaarten precies staat wat er bedoeld wordt. Dit is wel in het Engels, maar dit is niet zo moeilijk geschreven. Nadat wij een potje gespeeld hadden waren wij enthousiast en hebben we er gelijk nog eentje gespeeld!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page