top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Black Stories - Daily Disasters

Naam: Black Stories - Daily Disasters

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2+ spelers

Speeltijd: 2 - 222 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: Tuckers Fun Factory

Prijs: €9.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 50 gitzwarte raadsels die over dodelijke vakanties gaan. Elke ronde wordt er 1 raadselmeester gekozen. Alleen deze speler weet de oplossing van het raadsel.


De spelregels

Het bijzondere aan deze black stories editie is dat alle absurde, onzinnige, soms bijna ongelooflijke verhalen echt zijn gebeurd. Of het nu het gevolg is van een gebrek aan intelligentie of en macabere hint van het lot, alles is echt en werkelijk op die manier gebeurd - op en bepaald punt, ergens in de wereld, hoe gek het ook mag klinken. Alle rampen uit het dagelijks leven werden minutieus onderzocht en bijgesneden tot het formaat van black stories - verbazing en ongelovig hoofdschudden zijn gegarandeerd.


Het is het leukst om een raadsel samen met vrienden op te lossen. Een is de Raadselmeester, hij kent als enige de oplossing en moet alle vragen beantwoorden. Hij pakt een kaart van de stapel, leest de gebeurtenis die op de voorkant staat voor en vraagt: "Waarom?" Op de achterkant van de kaart staat het antwoord dat de raadselmeester natuurlijk voor zich houdt. Om de black story op te lossen - dat wil zeggen het macabere verhaal te raden dat erachter zit -, mag het raadselvolk vragen stellen die de raadselmeester alleen met 'ja' of 'nee' kan beantwoorden. Met handigheid en geduld komt het raadselvolk tot het antwoord. Het komt natuurlijk voor dat het raadselvolk volledig in het duister tast en vragen stelt die:

  • Niet met een '¡a' of 'nee' beantwoord kunnen worden, zoals: "Was de man groot of klein"? Bij dit soort vragen moet de Raadselmeester staan op en nieuwe formulering van de vraag.

  • Geen eenvoudig ja/nee antwoord opleveren, omdat er foute aannames worden gedaan, zoals in: "Was de man groot?", terwijl het in deze specifieke black story niet om en man, maar om een dier gaat. In dit soort gevallen maakt de raadselmeester het raadselvolk vriendelijk duidelijk, dat het op het verkeerde spoor zit.

  • Het raadselvolk op het foute spoor zetten, zoals door de vraag: "Was de man hiervoor in de kerk geweest?". Als het voor de oplossing totaal niet van belang is, kan een dergelijke vraag iedereen op het verkeerde spoor zetten. Natuurlijk is dit soms moeilijk te bepalen en soms is het ook leuk om de anderen even te laten spartelen. En mild gestemde raadselmeester zal het Raadselvolk er echter op wijzen dat deze vraag er niet toe doet.

De Raadselmeester heeft altijd gelijk, en het verhaal op de achterkant van de kaart is de juiste oplossing. Zodra het betreffende verhaal in grote lijnen is gereconstrueerd mag de raadselmeester een punt geven. Ook mag hij dan de volledige tekst voorlezen, zodat het raadselvolk "beloond" wordt met alle afschuwelijke details.


Pluspunten

+ Leuk dat deze Black Stories een thema heeft.

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Elk kaartje kan je maar 1 keer spelen.

- Het spel is niet geschikt voor jonge kinderen.


Beoordeling

Maak tijdens Black Stories - Daily Disasters kennis met absurde verhalen die allemaal echt zijn gebeurd en die ons allemaal hadden kunnen overkomen in het dagelijks leven. Tijdens Black Stories is één persoon de raadselmeester, hij leest het raadsel voor wat op de voorkant staat. Aan de andere spelers is het dan om te raden wat er is gebeurt. Zij moeten vragen stellen die alleen met ja of met nee te beantwoorden zijn. Als ze op het juiste spoor zitten en het verhaal goed raden dan mag de raadselmeester het verhaal in zijn geheel voorlezen en kunnen er daarna nog meer raadsels opgelost worden!

Je kan het spel dus met grote groepen spelen, maar het is ook geschikt om met z'n tweeën te spelen. Het kan dan wel wat lastiger zijn, want als je het met een grote groep speelt dan heb je natuurlijk dat er meer mensen meedenken over de oplossing. Ik raad aan om het spel dus met een grotere groep te spelen, dat maakt het spel nog veel leuker! Ik speel dit spel altijd met vrienden en soms verbaas ik mij erover hoe snel sommige de verhalen kunnen raden. Maar als je met meer mensen speelt kan het zo zijn dat je medespelers vragen stellen waar jij niet op was gekomen. Zo kunnen jullie sneller het raadsel oplossen.

Het spel is dus geschikt voor verschillende aantallen spelers, maar ik vind het spel helaas niet geschikt voor jongere kinderen, daar zijn de raadsels misschien soms wat te luguber voor.

Deze versie van Black Stories heeft nog een bepaald thema, het zijn namelijk verhalen die allemaal echt gebeurt zijn in het dagelijks leven. Er is zelfs één verhaal die ik herkende van het nieuws, super toevallig.

Helaas kunnen de kaarten van Black Stories maar één keer gebruikt worden. Daarna weet je namelijk de oplossing van het raadsel. Gelukkig zijn er veel verschillende versies van Black Stories en zijn de spellen niet al te duur en dus nog genoeg speelplezier!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page