top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Blank

Naam: Blank

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Hub Games

Prijs: €14.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 72 speelkaarten

  • 38 regelkaarten

Voordat het spel begint maak je twee aparte stapels van de speelkaarten en de regelkaarten. Iedere lege regelkaart verwijder je even uit de stapel en leg je aan de kant.

Schud daarna de regelkaarten en leg er drie open in het midden van de tafel. Het is belangrijk dat iedere speler de regelkaarten goed begrijpt. De overige regelkaarten plaats je als een gesloten trekstapel op tafel.

Daarna schud je alle 72 speelkaarten, zelfs de lege kaarten, en geef iedere speler 7 gesloten kaarten. De rest van de kaarten vormen een trekstapel. De bovenste kaart van de trekstapel leg je open naast de stapel neer, dit is het begin van de aflegstapel. Dan kan het spel beginnen, de jongste speler mag beginnen.


De spelregels

De regelkaarten veranderen het spel en zijn altijd actief. Bovenaan de kaart staat beschreven wat de voorwaarde is waaraan moet worden voldaan om het effect te activeren. Daaronder staat het effect beschreven wat wordt geactiveerd. Helemaal onderaan de kaart kan je de naam opschrijven van de speler die de regel heeft bedacht.

Er zijn ook speelkaarten in het spel. Effecten op deze kaarten worden alleen geactiveerd als de kaart wordt gespeeld als bovenste kaart op de aflegstapel.


Als je aan de beurt bent moet je tenminste een kaart uit je hand op de aflegstapel leggen. De kaarten moeten of matchen met de kleur die bovenop de aflegstapel ligt of matchen met het cijfer die bovenop de aflegstapel ligt.

Je mag meerdere kaarten in een beurt spelen, zolang deze maar matchen met kleur of cijfer. Als je meerdere kaarten speelt dan zorgt alleen de bovenste kaart voor eventuele tegels of effecten. Deze effecten moet je uitvoeren, daarna eindigt je beurt.

Als je geen kaarten hebt die matchen met de juiste kleur of cijfer dan pak je een kaart van de trekstapel, dit is een straf. Je mag wel deze kaart direct spelen als je dit kan, daarna eindigt je beurt direct.


Ieder spel is uniek en dat komt door de regelkaarten, deze kaarten beïnvloeden hoe ieder spel werkt. Er zijn altijd 3 regelkaarten aan het begin van ieder spel. Als het effect van deze kaart verloopt dan leg je deze kaart gesloten af onderop de stapel van regelkaarten.

Tijdens het spel moet je goed op deze kaarten letten. Als het namelijk gebeurt dat er een effect komt van deze kaarten en een speler deze niet kan uitvoeren, dan moet hij een kaart pakken van de trekstapel. Dit gebeurt overigens alleen als een andere speler dit doorheeft, dus let goed op!

Het kan ook gebeuren dat een kaart meerdere regelkaarten activeert. Overleg dan met elkaar in welke volgorde dit gebeurt.

De effecten van de speelkaarten worden alleen geactiveerd als deze wordt gespeeld als bovenste kaart van de aflegstapel. Als het je niet lukt om het effect op te lossen dan krijg je ook bij deze kaart een straf en moet je dus een kaart pakken van de trekstapel. Onthoudt dat alleen de bovenste kaart geldt voor het effect!


Het leuke aan Blank is dat je dus straffen kan krijgen, dit kan ervoor zorgen dat je een straf krijgt en dus een kaart moet trekken:

  • Als je een kaart speelt en het is niet jouw beurt. Pak de kaart terug en een kaart van de trekstapel.

  • Als je een andere speler vals beschuldigt van het maken van een fout.

  • Als je een kaart speelt die niet overeenkomt met de bovenste kaart van de aflegstapel. Neem de kaart terug en een kaart van de trekstapel.

  • Als je het effect van een regelkaart of speelkaart niet uitvoert voordat er een andere kaart is gespeeld.

  • Als je meer dan één kaart speelt die niet overeenkomt met de kaart op de trekstapel. Je pakt dan alle kaarten terug en een kaart van de trekstapel.

Het kan zo zijn dat je meerdere straffen krijgt tegelijkertijd. Je moet dan kaarten pakken voor iedere fout die je maakt en je beurt eindigt direct.


Zodra de trekstapel leeg is pauzeer je het spel. Leg de bovenste kaart van de aflegstapel opzij en schud de rest van de kaarten om een nieuwe trekstapel te vormen.


Het spel eindigt als een speler geen kaarten meer in zijn hand heeft, nadat de effecten van regelkaarten en speelkaarten zijn opgelost, deze speler wint het spel! De winnaar mag kiezen uit twee prijzen: een nieuwe regelkaarten maken of een speelkaart aanpassen, zodat ze voor altijd vereeuwigd zijn in dit spel.


Als je een nieuwe regelkaart maakt dan heeft deze een blijvend effect op het spel. Discussieer met andere spelers over het effect en hoe het werkt in volgende spellen. De eigenaar van het spel heeft altijd nog een laatste goedkeuring, of deze kaart echt in het spel komt.

Voor het maken van een nieuwe speelkaart kan je een al geïllustreerde of lege kaart pakken. Denk na over wat er gebeurt als je deze kaart speelt. De eigenaar van het spel heeft altijd nog een laatste goedkeuring, of deze kaart echt in het spel komt.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De regelkaarten veranderen ieder spel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je kan een straf krijgen.

+ Je kan je eigen kaarten toevoegen.

+ De effecten van de kaarten zijn vaak heel erg grappig.


Minpunten

- Het artwork is niet heel spannend.


Beoordeling

Tijdens Blank moet je proberen je handkaarten zo snel mogelijk kwijt te raken. Aan het begin van het spel krijg je 7 handkaarten. Ook liggen er 3 kaarten met regels open op tafel. Deze regels moet je ten alle tijde volgen. Als je aan de beurt bent moet je een kaart uit je hand proberen kwijt te spelen op de kaart bovenop de aflegstapel. Dit doe je door een kaart met hetzelfde getal te spelen of een kaart met dezelfde kleur. Je mag ook meerdere kaarten spelen, maar de kaart bovenop geldt altijd als basis. De kaarten die je wegspeelt bevatten soms ook weer grappige of handige effecten, die je ook weer moet uitvoeren als de kaart bovenop ligt. De speler die als eerste zijn handkaarten weet kwijt te spelen wint het spel!

De spelregels van Blank zijn heel erg makkelijk. Je moet gewoon je kaarten zien kwijt te raken en je volgt de regels die op de kaarten staan. Maar dat het spelregels eenvoudig zijn betekent niet dat je niet op hoeft te letten. Sterker nog, als je niet oplet dan kan het zelfs zijn dat je een straf krijgt. Je kan op meerdere manieren een straf krijgen, bijvoorbeeld als je dus voor je beurt gaat of als je een verkeerde kaart neerlegt of als je de regels die open liggen niet volgt. Dan moet je een extra kaart pakken. Het kan zelfs zo zijn dat je meerdere straffen tegelijkertijd krijgt, dan moet je dus nog meer kaarten pakken. Andere spelers moeten je natuurlijk wel betrappen op een fout, dus het is van belang dat iedereen goed oplet.

De effecten en regels zijn vaak ook heel erg grappig. Dit zorgt voor hilarische situaties, het spel is daarom ook zeer geschikt voor op feestjes. Zo heb je bijvoorbeeld kaarten waardoor je bijvoorbeeld heel erg langzaam moet praten tot het einde van het spel of een kaart waarbij je een koe moet nadoen als er een bepaalde kleur wordt gespeeld. Deze kaarten zorgen voor grappige situaties, maar er zijn ook kaarten die het spel beïnvloeden, zoals een kaart uit de aflegstapel opnieuw neerleggen of een tijdsdruk, waarbij het spel nog maar 2 minuten duurt. Het spel wordt zo heel divers.

Het leuke aan Blank is dat ieder spel anders is. Dit komt niet alleen door de regelkaarten die ieder spel veranderen, maar ook door de kaarten die je zelf kan toevoegen aan dit spel. De winnaar van een spel mag namelijk zelf beslissen of deze een regelkaart of speelkaart toevoegen en welke effecten deze kaarten hebben. Zo wordt ieder spel van Blank uniek, ik vind dit heel erg origineel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page