top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Blaze

Naam: Blaze

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 60 speelkaarten

  • 15 inzetkaarten

  • 8 verenkaarten

Voordat het spel begint neemt iedere speler 3 inzetkaarten in een spelerskleur en plaatsen zij deze gesloten voor zich. De resterende kaarten gaan terug in de doos.

Afhankelijk van het aantal spelers maak je 2 gedekte stapels met verenkaarten. Je legt deze kaarten op elkaar met de hoogste waarde onderop. De resterende verenkaarten gaan terug in de doos.

Schud alle speelkaarten en geef iedere speler 5 kaarten. Mocht je het spel met 3 spelers spelen dan doe je alle kaarten met waarde 1 terug in de doos. De resterende speelkaarten verdeel je over 2 gedekte stapels van ongeveer hetzelfde aantal. Plaats een van deze stapels in het midden voor de 1e ronde. De andere stapel leg je opzij voor de 2e ronde.

Draai daarna de bovenste kaart van de trekstapel om en plaats deze gedraaid onder de trekstapel, zodat deze nog wel een beetje zichtbaar is. Deze kaart bepaalt de troefkaart voor de 1e ronde.


De spelregels

Blaze wordt gespeeld in 2 ronden. Elke ronde heeft 2 fasen:

  • 1e fase - spelers proberen hun handkaarten te verbeteren en te voorkomen dat ze meer kaarten op hand moeten nemen.

  • 2e fase - spelers proberen zo snel mogelijk van hun handkaarten af te komen om ze een waardevolle veerkaart te winnen.

In de 1e ronde start de jongste speler met de eerste uitdaging. Je moet dan de speler links van je uitdagen. Om dit te doen, speel je een kaart uit je hand open voor je. Je kan meerdere kaarten van dezelfde waarde toevoegen. Bij een uitdaging gaat het niet om winnen, maar om je slechte kaarten weg te spelen. De speler links van je kan de uitdaging afwijzen door een kaart te spelen of door te passen. Om een kaart te weigeren speel je een kaart van dezelfde kleur met dezelfde of hogere waarde of je speelt een willekeurige kaart van de troefkleur. Als de uitdagingskaart dus een troefkleur heeft dan speel je dus een troefkaart met dezelfde of een hogere waarde. De kaart die je speelt leg je tegenover de uitdagingskaart.

De actieve speler kan op ieder moment de uitdaging uitbreiden. Om dit te doen mag je alleen kaarten spelen met de waarde die al eerder zijn gespeeld.

De speler links van de speler die uitgedaagd wordt wordt een handlanger van de actieve speler. Deze speler mag op ieder moment de uitdaging verlengen volgens dezelfde regels. Als handlanger mag je ook slechte kaarten afleggen, je hoeft niet perse deze speler heel goed te helpen. De actieve speler en de handlanger mogen nooit meer dan 5 uitdagingskaarten spelen.


De uitdaging eindigt als de speler die uitgedaagd wordt alle kaarten heeft afgewezen of heeft gepast.

Als de actieve speler of de handlanger nog kaarten kan of wil afleggen dan breid je de uitdaging nog verder uit. Alle gespeelde kaarten plaats je op een open aflegstapel naast de trekstapel. Daarna, beginnend bij de actieve speler en dan met de klok mee, trekken alle spelers die betrokken zijn bij de uitdaging kaarten van de trekstapel tot zij weer 5 kaarten in hun hand hebben. Daarna is de speler die uitgedaagd is aan de beurt om de volgende actieve speler te worden.

De uitdager mag ook op ieder moment passen, zelfs zonder het spelen van afwijzingskaarten. De actieve speler en de handlanger mogen nog steeds uitdagingskaarten spelen. De doelspeler mag geen kaarten meer afwijzen. De doelspeler moet alle kaarten van deze uitdaging in de hand nemen, dus alle afwijzingskaarten en alle uitdagingskaarten. Vervolgens trekken alle spelers die betrokken zijn bij de uitdaging kaarten tot een handgrootte van 5. Een doelspeler die heeft gepast, moet zijn beurt overslaan en de handlanger wordt de volgende actieve speler.


De 1e fase eindigt onmiddellijk wanneer de trekstapel op is. Je mag tussendoor tellen hoeveel kaarten er nog in de stapel zitten. De openliggende troefkaart is de laatste kaart die wordt getrokken. Sommige spelers kunnen minder dan 5 kaarten hebben wanneer de fase eindigt.


Tijdens de 2e fase is er geen trekstapel meer. De stapel verenkaarten leg je klaar voor de 1e ronde in het midden van het speelveld. Leg deze stapel zo neer dat de verenkaart met de hoogste waarde bovenaan ligt. Spelers proberen zo snel mogelijk alle kaarten in hun hand kwijt te raken

mogelijk om de meest waardevolle verenkaart te winnen die nog beschikbaar is.


Voordat je verder gaat met het spel zet elke speler in op een speler waarvan ze denken dat die het laatst zal zijn met nog kaarten in zijn hand. Alle spelers plaatsen tegelijkertijd een van hun inzetkaarten met de afbeelding naar beneden voor de speler die ze hebben gekozen. Je mag niet op jezelf wedden. Als je denkt dat je de ronde gaat verliezen, leg je inzetkaart met waarde 0 voor een andere speler.


Na het plaatsen van de weddenschappen gaat het spel verder met de volgende speler. Dezelfde

regels zoals in de 1e fase zijn van toepassing, met de volgende wijzigingen. Spelers trekken geen kaarten meer aan het einde van een uitdaging, maar je moet nog steeds alle kaarten op hand nemen als je past. Als de uitdager aan het begin van een uitdaging minder dan 5 kaarten op hand heeft is het uitdagingslimiet gelijk aan het aantal kaarten. De troefkleur blijft wel hetzelfde als in fase 1.


Nadat de uitdaging is opgelost pakken spelers die geen kaarten meer op hand hebben een verenkaart van de stapel. Je pakt met de klok mee beginnend met de actieve speler. Elke speler neemt de bovenste kaart en legt deze voor zich, waardoor hun gedekte scorestapel ontstaat. De spelers die een verenkaart hebben gepakt doen niet langer mee aan de ronde. Zodra een speler uit de ronde is, hebben de resterende spelers dus nieuwe buren.

In het zeldzame geval dat een speler geen kaarten heeft aan het begin van de 2e fase, nemen ze onmiddellijk de bovenste verenkaart.


De ronde eindigt direct nadat de laatste verenkaart is gepakt. De speler die geen verenkaart heeft gekregen, verliest deze ronde. Onthul dan alle inzetkaarten die deze ronde zijn gespeeld. Als je de ronde niet hebt verloren, neem dan alle inzetkaarten die andere spelers voor jou hebben geplaatst en voeg ze toe aan je scorende stapel. Als je de ronde hebt verloren pakt iedere speler zijn inzetkaart terug en voegt deze toe aan zijn scorende stapel. Inzetkaarten met waarde 0 worden altijd geretourneerd aan hun eigenaren. Ze mogen ze opnieuw gebruiken in de 2e ronde.


Voor de 2e ronde gelden dezelfde regels als voor de 1e ronde. Bereid voordat je verder gaat met de 2e ronde alles opnieuw voor. Verzamel alle speelkaarten die in de 1e ronde zijn gebruikt en schud ze. Deel 5 kaarten uit aan elke speler. Leg de resterende kaarten terug in de doos.

Plaats de trekstapel, die eerder was weg gelegd voor de 2e ronde in het midden van het speelveld. Draai de bovenste kaart van de trekstapel om en plaats het met de beeldzijde naar boven onder het dek, 90 graden gedraaid. Deze kaart bepaalt de troefkleur voor de 2e ronde. Gebruik voor de 2e ronde de verenkaarten die opzij waren gelegd voor de tweede ronde.


Het spel eindigt na het oplossen van de inzetten van de 2e ronde. Om de score te berekenen tellen alle spelers de waarden van de veren- en inzetkaarten bij elkaar op. De speler met de hoogste score wint. In het geval van een gelijke stand, wint de speler die de hoogste verenkaart heeft gewonnen tijdens de 2e ronde.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De kaarten zien er prachtig uit.

+ Andere spelers kunnen je helpen.

+ Tijdens de tweede fase kan je inzetkaarten gebruiken.


Minpunten

- De kaarten slijten snel.


Beoordeling

Blaze is een slagenspel wat bestaat uit 2 fases. Tijdens de eerste fase probeer je je handkaarten te verbeteren en te voorkomen dat je meer kaarten op hand moet nemen. De actieve speler daagt zijn linker buurman uit en kan hierbij ondersteund worden door een andere speler. Je kan een uitdaging afslaan door een kaart van hetzelfde of een hoger nummer te spelen van dezelfde kleur of door een troefkleur te spelen. Tijdens de tweede fase probeer je je handkaarten zo snel mogelijk kwijt te raken. De tweede fase speel je op dezelfde manier, maar je moet proberen de hoogste verenkaart te krijgen en ook nog inschatten hoe je tegenspelers dit doen. Na de tweede fase tellen de spelers de veren- en inzetkaarten bij elkaar op, de speler met meeste punten wint het spel.

Net als de rest van de kaartspellen van HeidelBÄR Games ziet Blaze er prachtig uit. Het artwork ziet is mooi en de kaarten zijn mooi glanzend. Daardoor trekt het spel mij wel meer aan, dan als het normaal kaartspel zou zijn. Het enige nadeel is wel dat daardoor de kaarten wel snel slijten, maar dan alsnog zien ze er mooi uit.

Het spel lijkt dus best wel op andere slagenspellen die ik ken. Het enige verschil is dat je het spel speelt in twee fases en zo probeert de beste kaarten bij elkaar te halen. Ook is het leuk dat je een speler uitdaagt als je de actieve speler bent. De speler links van de uitdager mag overigens de actieve speler helpen. Wel volgens dezelfde regels, maar dit kan een goede manier zijn om als niet actieve speler je kaarten kwijt te raken.

Wat ook leuk is, is dat je in de tweede fase inzetkaarten kan gebruiken. Iedere speler krijgt kaarten met de waarde 0, 1, 1. Je mag deze kaarten niet op jezelf inzetten, maar je zet de lage kaarten in op de speler waarvan je denkt dat die de meeste kaarten over houdt aan het einde van de fase. De kaarten met waarde 1 zet je in op spelers waarvan je denkt dat zij juist hun kaarten kwijt gaan raken. Als je de ronde niet hebt verloren mag je de kaarten die andere spelers bij jou hebben ingezet houden en toevoegen aan je totaal.

Al met al is Blaze een leuk slagenspel, het principe is hetzelfde, maar er zijn toch wat nieuwe elementen toegevoegd. Hierdoor is het spel toegankelijk voor spelers die nog niet bekend zijn met slagenspellen, maar biedt het toch genoeg uitdaging voor spelers die wel al bekend zijn.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page