top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Block Ness

Bijgewerkt op: 9 mei 2021

Naam: Block Ness

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Blue Orange Games/Geronimo Games

Prijs: €26.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 meer-bord

 • 4 monsterhoofden in de kleuren paars, oranje, zwart en groen

 • 40 monstersegmenten in de kleuren paars, oranje, zwart en groen

 • 4 monsterstaarten in de kleuren paars, oranje, zwart en groen

Voordat het spel begint kiest iedere speler een monster in een bepaalde kleur en plaatst alle onderdelen van dit monster voor zich. Het meer-bord wordt in de doos geplaatst en zo neer gezet dat iedereen er goed bij kan.


De spelregels

De jongste speler mag beginnen, hij plaatst het startsegment in het diepe donkerblauwe gedeelte van het meer. Het startsegment is het onderdeel van het monster wat het laagste is. Daarna plaatst deze speler het hoofd en de staart van het monster aan de uiteinden van het startsegment.

Met de klok mee plaatsen vervolgens de rest van de spelers ook hun startsegment, hoofd en staart in het diepste gedeelte van het bord.

Welk oppervlakte van het meer wordt gebruikt is afhankelijk van het aantal spelers. Bij 2 spelers gebruik je alleen het donkere diepste gedeelte. Bij 3 spelers wordt ook het middenblauwe gedeelte gebruikt en bij 4 spelers gebruik je het hele meer.


Wanneer je aan de beurt bent kiest je een segment uit je voorraad om je monster te verlengen, hierbij moet je rekening houden met de volgende regels:

 • Elk segment moet op een plek worden geplaatst die zich naast het hoofd of de staart van het monster bevindt. De andere kant van het segment wordt op een vrije plek geplaatst en hoeft niet aan te sluiten. Dit wordt namelijk het nieuwe einde of begin van het monster je verplaatst dan de staart of het hoofd naar dit gedeelte.

 • Je mag een segment ook zo plaatsen dat dit over je eigen hoofd of staart gaat. Zolang je het hoofd of de staart maar naar een nieuw uiteinde verplaatst tijdens je beurt.

 • Als je kan mag je er ook voor kiezen om direct over een ander segment van jezelf te gaan.

 • Je kan er ook voor kiezen om over één of meerdere segmenten van je tegenstanders heen te gaan.

 • Je mag je segment niet onder een ander segment plaatsen, zelfs niet onder een eigen segment.

 • Je mag ook niet over een hoofd of staart van een ander monster gaan.

 • Een monster mag ook niet over een segment heen gaan die even hoog is als het segment dat je wilt plaatsen.

 • Wanneer je niets meer kan, omdat je bent geblokkeerd dan moet je een beurt overslaan. Soms kan je daarna wel weer verder spelen als een andere speler bijvoorbeeld zijn hoofd of staart heeft verplaatst.


Wanneer alle spelers geblokkeerd zijn of als de segmenten op zijn dan stopt het spel. De speler met de minste segmenten wint. Het kan ook zijn dat er spelers zijn die evenveel segmenten over hebben. Dan wint de speler waarvan het monster het hoogste hoofd heeft.


Je kan Block Ness ook nog op een andere manier spelen. Je hebt namelijk ook nog een expert variant. Dan zijn de regels vrijwel hetzelfde, maar je mag dan segmenten uitsluitend precies 2 vlakken weg van het hoofd of de staart plaatsen. Zo creëer je een nieuwe manier om over segmenten heen te gaan, hierdoor wordt het spel strategischer.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens dit spel.

+ Je kan het spel nog strategischer maken.

+ Het spel is heel erg kleurrijk.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Tijdens een potje Block Ness probeer je jou monster zo lang mogelijk te maken. Hoe je dit doet? Door een stuk te plaatsen aan het kop of staartdeel van het monster, de stukken die je plaatst moeten wel hoger zijn dan al eerder geplaatste stukken. Hierbij mag je wel over lagere delen van anderen of van jezelf heen.

Je kan elkaar tijdens dit spel ook een beetje dwarsbomen. Door namelijk delen strategisch te plaatsen kan je andere spelers blokkeren en ervoor zorgen dat zij hun monster niet langer kunnen maken.

Daarnaast is het spel ook al geschikt voor kinderen, je kan daarbij ook kiezen om het iets makkelijker te maken door bijvoorbeeld te spelen in alle wateren. Ik denk dat het een goed geschikt spel is voor de hele familie. Het zit strategisch in elkaar, maar is niet al te moeilijk. De speelduur is een beetje afhankelijk van het aantal spelers waarmee je speelt. Wanneer je met vier spelers speelt zal het wat langer duren omdat je natuurlijk goed wilt bepalen waar je je stuk plaatst, maar het is wel een spel wat niet een uur zal duren. Je speelt het zo even tussendoor, ook omdat er niet zoveel spelregels zijn is het zo uitgelegd en kan je bijna meteen beginnen.

Wanneer je het spel nog iets moeilijker en strategischer wilt maken is dit ook mogelijk. Er is namelijk een variant waarbij je dit kan doen, je plaatst dan simpelweg het volgende stuk 2 vakjes weg van het hoofd- of staartdeel in plaats van direct er naast. Ook deze variant is goed speelbaar voor kinderen, maar je zal wel iets meer moeten nadenken.

Block Ness is dus een toegankelijk en kleurrijk spel voor de hele familie wat makkelijk weg speelt en wat mij betreft monsterlijk leuk!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page