top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Blokk!

Naam: Blokk!

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: Blokk Games

Prijs:


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 4x4 stencil

 • 1 5x5 360 graden roterende standaard

 • 36 blokken

 • 36 speelkaarten

 • 1 gekleurde dobbelsteen

 • 1 scorevel


Voordat het spel begint kiezen de spelers een van de drie spelvarianten uit. Ze kiezen ook een van de drie constructiemodussen uit die verschillen in de manier waarop de spelers hun stuk selecteren die ze willen gebruiken om te bouwen.

Zodra de spelers een variant en een modus hebben gekozen, selecteren zij ook een stencil. Dit kan een 4x4 formaat zijn, voor een normaal spel of een 5x5 formaat voor een wat moeilijker spel.


De spelregels

Je kan het spel op drie verschillende manieren spelen. Als eerste kan je alleen spelen en proberen zo min mogelijk imperfecties in de kubus te hebben. Daarnaast kan je ook Blokk! Party spelen, dit is een coöperatieve variant, waarbij 2 tot 4 spelers samenwerken om een kubus te maken met zo min mogelijk imperfecties. De laatste variant die je kan spelen is Blokk! Off dit is meer een competatief spel wat je ook met 2 tot 4 spelers speelt. Je probeert zo min mogelijk imperfecties te hebben in je kubus. De speler met de hoogste score wint!


Je start het spel altijd hetzelfde. Alle spelers trekken een kaart van de stapel en de speler met de minste blokjes op zijn kaart mag het spel beginnen. Als spelers hetzelfde aantal blokjes hebben getrokken dan trekken zij opnieuw een kaart. Nadat er een startspeler is bepaald stop je de kaarten terug in de stapel en schud je deze.


Naast de drie verschillende varianten die je kan spelen, zijn er ook drie verschillende constructiemodussen, deze modussen kan je voor iedere variant gebruiken.

Als eerste heb je Free Blokk! dit is de makkelijkste modus. Spelers kunnen kiezen uit elk blokje als zij aan de beurt zijn.

De tweede modus is Dice Blokk! deze is al iets moeilijker dan de eerste modus. Spelers gooien met de dobbelsteen en de kleur waarop de dobbelsteen terecht komt moet corresponderen met de kleur van het blokje.

De laatste modus is Card Blokk! dit is de moeilijkste modus. Tijdens je beurt trek je een kaart van de stapel. De kaart die je trekt correspondeert met het blokje die je moet gebruiken.Na het selecteren van een variant en modus kan het spel beginnen. Het is dus de bedoeling dat de spelers een kubus maken met dezelfde hoogte, lengte en diepte.

De spelers mogen bij het plaatsen van blokjes optillen om een nieuw blokje te plaatsen in bijvoorbeeld een gat. Eerder geplaatste blokjes mogen hierbij alleen niet geherpositioneerd worden.

Mocht het zo zijn dat een speler een kleur dobbelt die niet meer beschikbaar is dan mag hij opnieuw gooien. Nadat je drie keer gegooid hebt, en je kan nog steeds niet, dan mag je zelf een blokje uitkiezen.

Het spel eindigt zodra de spelers tot een (bijna) complete kubus zijn gekomen.


Er zijn verschillende vormen blokjes in het spel, deze zijn:

 • Monocube - bestaat uit één blokje.

 • Dicecube - bestaat uit twee blokjes en mag op alle mogelijk manieren gedraaid worden om te plaatsen.

 • Tricecube - bestaat uit drie blokjes en kan twee mogelijke vormen hebben, de L-vorm en de V-vorm.

 • Tetracube - bestaat uit vier blokjes en kan 7 verschillende vormen hebben.

 • Pentacube - bestaat uit vijf blokjes en kan 25 verschillende vormen hebben.


Het doel van het spel is om een perfecte kubus te krijgen. De spelers verliezen punten als er zich imperfecties bevinden in het bouwen van de Blokk, dit zijn zichtbare en verborgen imperfecties. Dit kunnen gaten zijn in de constructie of juist delen die uitsteken.

Iedere speler start het spel met 100 punten. Voor iedere imperfectie verlies je 1 punt. Als een blokje uit de kubus valt tijdens het bouwen ervan verlies je 5 punten. Wanneer je de kubus laat instorten met drie of meer blokjes dan verlies je en start het spel opnieuw.


Om het spel nog leuker te maken kan je ook gouden blokjes vrij spelen door verschillende opdrachten te behalen. Zodra je een goud blokje hebt vrij gespeeld dan kan je deze gebruiken in de spellen, maar dit hoeft niet.

De opdrachten kan je behalen door bijvoorbeeld in een constructiemodus een bepaald aantal punten te behalen. Door telkens meer punten te scoren zorg je er ook voor dat je meer opdrachten vrij speelt.


Pluspunten

+ Lekker puzzelen.

+ Het spelmateriaal is stevig.

+ Blokk! is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan meerdere varianten spelen.


Minpunten

- Ik weet niet of ik dit spel er heel snel bij zou pakken.


Beoordeling

Tijdens een potje Blokk! probeer je een kubus te bouwen zonder imperfecties. Voordat je het spel begint kies je of je het spel solo, coöperatief of competitief wilt spelen. Daarnaast kies je er ook voor of je het spel normaal wilt spelen of misschien wat moeilijker wilt maken door kaarten of een dobbelsteen te gebruiken, maar de basis is in principe hetzelfde. Iedere speler start met 100 punten en voor iedere imperfectie verlies je 1 punt. Mocht tijdens het bouwen van de kubus een blokje vallen dan verlies je 5 punten. De speler die aan het einde de meeste punten over heeft wint. Je kan het spel dus wat moeilijker maken door een dobbelsteen toe te voegen. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen en de kleur waarop deze terecht komt moet je toevoegen aan de kubus. Wil je het spel nog wat moeilijker maken? Dan speel je met kaarten en de kaart die je trekt is het blokje die je moet toevoegen. Je kan het bovendien ook nog moeilijker of makkelijker maken door de verschillende formaten waarop je de kubus kan bouwen. Je kan de kubus een 4x4 formaat geven of een 5x5 formaat. Ik merk zeker wel verschil tussen beide formaten, het 5x5 formaat is zeker wel een beetje moeilijker.

Het leuke aan Blokk! is dus dat je het spel op veel verschillende manieren kan spelen. Je kan jezelf uitdagen en het spel solo spelen. Dan is het leuk om het spel steeds moeilijker te maken en jezelf uit te dagen om een steeds hogere score te halen. Maar het spel is al helemaal geschikt voor gezinnen met kinderen, het spel is een echt familiespel.

Blokk! is niet echt een spel wat ik er denk ik heel snel bij zou pakken. Het spel is leuk en ik haal zeker wel voldoening uit de verschillende potjes die ik gespeeld heb, maar ik ben toch meer van de dobbelspellen of de licht strategische spellen die er een beetje magisch uit zien. Ik kan mij wel voorstellen dat dit spel leuk is voor gezinnen met kinderen, maar het is niet echt mijn spel.

Het spel materiaal is overigens wel heel stevig en door de verschillende kleuren ziet het spel er heel vrolijk uit. Je kan wel merken dat de ontwikkelaars heel veel tijd en liefde in het spel gestoken hebben.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page