top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Bravo! (Keer op Keer 2)

Naam: Bravo! (Keer op Keer 2)

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Stronghold Games

Prijs: €16.88


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 3 dobbelstenen met kleuren

 • 3 dobbelstenen met cijfers

 • 1 speciale dobbelsteen

 • 1 scoreblok

 • 6 stiften

Voordat het spel begint ontvangt iedere speler 1 scorevel en 1 stift.


De spelregels

De speler die begint is de actieve speler en werpt alle dobbelstenen. Daarna kiest hij 1 dobbelsteen met een kleur en 1 dobbelsteen met een cijfer of de speciale dobbelsteen uit. Deze dobbelstenen kruist hij aan op zijn scorevel. De andere spelers mogen er daarna nog voor kiezen om een combinatie te maken tussen de overige 4 dobbelstenen en deze ook aan te kruizen. In de eerste 3 worpen mogen alle spelers overigens nog uit alle 7 de dobbelstenen kiezen.


Een speler mag er altijd voor kiezen om te passen en geen van de dobbelstenen aan te kruizen. De actieve speler mag er ook voor kiezen om te passen, dan mogen de overige spelers dus uit alle 6 de dobbelstenen nog kiezen. Nadat iedere speler dobbelstenen heeft gekozen, of daarvan afgezien, dan worden de dobbelstenen doorgegeven naar de volgende speler. Deze speler is nu de actieve speler en werpt alle 7 de dobbelstenen.


Voor het aankruisen van de vakjes gelden bepaalde regels. Zo moet je dus 1 kleuren dobbelsteen en 1 dobbelsteen met een cijfer combineren en aankruisen. Stel een speler kiest voor blauw en 3 dan moet hij 3 aangrenzende blauwe vakjes aankruisen. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende regels:

 • Het eerste kruisje dat een speler in het spel zet moet altijd in kolom H zijn.

 • Alle kruisjes die een speler zet moeten aangrenzend in één blok van de betreffende kleur gezet worden.

 • Kruisjes moeten grenzen aan tenminste één ander kruisje of in startkolom H gezet worden. Vakjes die elkaar alleen met een hoek raken gelden niet als aangrenzend.

 • Het is niet toegestaan om meer of minder vakjes aan te kruisen dan dat de dobbelsteen aangeeft.

 • Het is niet vereist om een blok van een kleur met één worp te vullen. Je mag hier dus meerdere worpen over doen.

 • Het is nooit mogelijk om met één worp meer dan 5 vakjes te vullen.

 • Het is niet toegestaan om het cijfer van de gekozen dobbelsteen op te splitsen over meerdere blokken.

 • Het vraagteken op de cijferdobbelsteen en het zwarte kruisje op de kleurendobbelsteen zijn jokers.

 • Om een blokje te vullen met een laag aantal vakjes mag je niet een hoog getal kiezen. Stel dat je een blokje hebt met 2 gele vakjes dan moet je dus geel 2 gooien of twee keer geel 1.

Er zijn dus ook jokers in het spel. Het vraagteken op de cijferdobbelsteen en het zwarte kruisje op de kleurendobbelsteen zijn jokers. De speler die de joker kiest mag dan zelf een willekeurige kleur of cijfer kiezen (behalve de 6). Voor elke joker die je inzet moet je één uitroepteken doorhalen. Heb je geen uitroeptekens meer? Dan mag je dus ook geen joker meer kiezen.

Je mag ook twee jokers inzetten, maar dan moet je dus ook twee uitroeptekens doorhalen.


Om een actie van de speciale dobbelsteen te mogen gebruiken moet je de op het speelveld ingetekende gouden dobbelsteenveld hebben aangekruist. Voor elk aangekruist dobbelsteenveld omcirkel je één speciale dobbelsteen in de rij die zich onder de jokerrij bevindt.

Aan het begin van het spel is er voor iedere speler al één speciale dobbelsteen omcirkelt, deze kan je dus direct gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om een speciale dobbelsteen te gebruiken dan moet je deze doorhalen. Als je geen speciale dobbelsteen tot je beschikking hebt dan kan je deze dus ook niet gebruiken.

Je kan de speciale actie van een bom gebruiken. Je mag dan ten hoogste 4 vakjes naar keuze binnen een rooster van 2x2 aankruisen, ongeacht de kleuren. De vakjes hoeven overigens niet te grenzen aan al eerder aangekruiste vakjes en je kan aan het begin van het spel ook vakjes aankruisen die niet in startkolom H liggen.

Je kan ook de speciale actie van een hart gebruiken. Je begint bovenaan en omcirkelt één hart in de hartenkolom. De harten geven je een extra kolombonus. Hoe meer harten je dus in de loop van het spel omcirkelt hoe hoger deze bonus wordt. Elke keer als je een kolom volledig weet aan te kruisen dan ontvang je niet alleen de normale bonus, maar ook de hartenbonus die je op dat moment hebt. Deze bonus kan dus tijdens het spel hoger worden. De hartenbonus schrijf je op onderin de desbetreffende kolom bij het hart.

Je kan ook nog twee sterren gooien. Je mag dan ten hoogste twee sterren aankruisen. Deze sterren moeten wel grenzen aan een al aangekruist vakje.

Je hebt ook nog de actie drie in een rij. Je mag dan ten hoogste drie vakjes in een rij aankruisen. De vakjes hoeven niet aan elkaar te grenzen, maar wel aan al eerder aangekruiste vakjes.

Als laatste speciale actie heb je de actie van kleurenblok. Je mag dan een kleurenblok van één kleur aankruisen. Dit mag een heel leg blok zijn, maar ook een blok waar al eerder aan begonnen is.


Wanneer het je lukt om een kolom volledig te vullen ontvang je de punten die onderaan die kolom staan. Mocht je de eerste zijn die de kolom volledig weet te vullen dan krijg je de bovenste waarde. Alle andere spelers kunnen nog wel de onderste waarde halen. Deze is voor iedere speler beschikbaar en het is dus niet zo dat je deze alleen krijg als je de tweede bent die de kolom weet te vullen.

Het kan zelfs zo zijn dat je in één worp meerder kolommen weet vol te krijgen. Dan krijg je ook de bovenste waarde als je de eerste bent.

Als er meerdere spelers tegelijkertijd een kolom als eerste vol hebben dan krijgen zij allemaal de bovenste punten.


Bij deze versie van Keer op Keer kan je niet alleen een kolommenbonus halen, maar ook een rijenbonus. Als je de eerste bent die en rij hebt weten te vullen dan krijg je naast de puntenbonus ook nog een speciale bonus. De rijenbonussen zijn: een bom, een hart en een speciale dobbelsteen omcirkelen. De overige spelers kunnen alleen nog maar 5 punten halen voor een complete rij en dus niet meer de bonus.


Lukt het je om als eerste alle vakjes van 1 kleur door te kruisen dan ontvang je maar liefst 5 bonuspunten. Voor de andere spelers staat er nog een bonus ter beschikking van 3 punten. Deze bonus geldt voor alle spelers die een kleur weten vol te maken.

Mochten meerdere spelers tegelijkertijd het laatste vakje van een kleur aankruisen dan ontvangen alle die spelers de bonus van 5 punten.


Je kan tijdens dit spel ook minpunten ontvangen. Je ontvang 2 minpunten voor iedere ster die je aan het einde van het spel niet aangekruist hebt.


Het spel eindigt direct als een speler na de worp zijn tweede kleurenbonus omcirkelt, en dus twee complete kleuren aangekruist heeft. Alle spelers mogen nog wel gebruik maken van deze worp en dus kunnen ze ook nog de bijbehorende bonussen ontvangen.

Daarna volgt de puntentelling, aan de zijkant van het scorevel kan je de punten invullen voor de verschillende categorieën. De speler met de meeste punten wint het spel.


Je kan dit spel ook alleen spelen. Je probeert bij deze variant zoveel mogelijk punten te scoren. De gewone basisregels gelden bij dit spel, alleen gooi je maar met 2 cijferdobbelstenen en 2 kleurendobbelstenen. Na iedere worp zet je in de lettervelden een schuine streep en in totaal 2, zo ontstaat er dus een kruisje. Het spel is afgelopen als in ieder veld 2 schuine strepen staan, dit zijn in totaal 30 worpen. Daarna tel je je punten.


Pluspunten

+ Er zit meer diepgang in dit roll & write spel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je speelt dit spel tegelijkertijd.

+ Er is een solovariant op dit spel.


Minpunten

- De scorevellen zijn na verloop van tijd op.


Beoordeling

Keer op Keer 2 is de opvolger van Keer op Keer. Ook dit spel speel je met alle spelers tegelijkertijd. In deze versie zit meer variatie en uitdaging dan de eerste versie. De basis van het spel is in principe hetzelfde. Om de beurt is er iemand de actieve speler, deze speler gooit alle dobbelstenen en combineert dan kleurendobbelsteen en een cijferdobbelsteen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je het aantal aangrenzende vakjes van een kleur mag afkruisen. Zo kan je weer de kolommen vullen en op deze manier scoor je punten. De rest van de spelers mogen ook nog een combinatie uit de overige dobbelstenen kiezen om zo ook hun vel zo snel mogelijk vol te krijgen. Je scoort daarnaast ook nog bonuspunten als je een complete kleur vol weet te krijgen. Het spel eindigt als een speler twee kleuren vol heeft, de speler met de meeste punten is dan de winnaar. Het grote verschil met de eerste versie van Keer op Keer is dat je bij deze variant een dobbelsteen hebt met extra acties. Door deze tactisch in te zetten kan je nog beter de vakjes afkruisen. Dit vind ik het grootste pluspunt van het spel. Je hebt bij deze variant bijvoorbeeld bommetjes, waardoor je snel meerdere vakjes tegelijkertijd kan wegkruisen en deze mogen ook van verschillende kleuren zijn. Dit kan je zomaar helpen om een rij als eerste vol te hebben of helpen om het spel te winnen. Of misschien vindt je het wel handig om harten te sparen voor extra kolom bonus. Zo kan je bij een volle rij meer punten scoren en kan je alsnog winnen van je tegenstanders. Ik vind deze bonussen echt een goede toevoeging op het spel. Je gaat veel tactischer kijken naar bepaalde aspecten in plaats van simpelweg zo snel mogelijk allemaal vakjes aankruisen.

Ik denk ook zeker dat ik Keer op Keer 2 er sneller bij zal pakken dan de eerste versie. De spelregels zijn ook bij deze versie snel uitgelegd, de enige toevoeging zijn dus de bonussen. Je kan dit spel dus zo er even bijpakken op je spelletjesavond, of meenemen in je tas om te spelen als je ergens naar toe bent.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page