top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Breken en delen

Naam: Breken en delen

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 10 - 15 minuten

Leeftijd: 4+

Uitgever: Mathplay

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Breken en delen zijn eigenlijk 8 spellen in 1 spel, door deze spellen kan je eenvoudig leren rekenen met breuken. Het spel bestaat uit 44 speelkaarten en 4 kaarten (voor en achterkant) waar de spelregels op staan. Je kan de speelkaarten onder verdelen in vier verschillende soorten:

 • breuken

 • verdelingen

 • stukken

 • borden


De spelregels

Het spel bestaat dus uit 8 verschillende spellen. Hieronder staat per spel beschreven met hoeveel personen je het spel kan spelen, vanaf welke leeftijd, welke kaarten je ervoor nodig hebt en natuurlijk hoe je het spel speelt. De 8 spellen zijn:

 • Delen memory - je speelt dit spel met 1 tot 6 spelers vanaf 5 jaar. De kaarten die je gebruikt zijn stukken en borden. Voordat het spel begint leg je al deze kaarten gesloten neer. Je draait vervolgens om de beurt twee speelkaarten om. Heb je een gelijke verdeling? Dan mag je dit koppel houden en nog een keer. Als dit niet het geval is dan draai je de kaarten weer om en is de volgende speler aan de beurt. Als alle koppels zijn gevormd dan is het spel afgelopen. Je kan het spel moeilijker maken door er breuken of verdelingen bij te doen.

 • Samen één memory - dit spel kan je spelen met 1 tot 4 spelers vanaf 4 jaar. Je speelt het spel met stukken en borden, deze leg je gesloten op tafel. Als je aan de beurt bent draai je twee kaarten om. Als deze samen een koppel vormen (dus samen een pizza of alle borden vol) dan mag je deze kaarten houden en nog een keer. Zo niet? Dan draai je de kaarten weer om en is de volgende speler aan de beurt. Als alle koppels zijn gevormd dan is de volgende speler aan de beurt. Je kan het spel moeilijker maken door te variëren met verdelingen of breuken.

 • Vreemde koppels memory - dit spel speel je met 1 tot 4 spelers vanaf 6 jaar. Je gebruikt hiervoor de stukken en borden. Voordat het spel begint worden alle speelkaarten omgekeerd op tafel gelegd. Als je aan de beurt bent dan draai je twee kaartjes om. Als je twee kaarten hebt omgedraaid waar een samen-een-verdeling op staat dan mag je dit koppel houden, ook al zijn ze niet van hetzelfde soort. Daarna mag je nog een keer, draai je kaarten om die geen gelijken zijn dan eindigt je beurt en draai je de kaarten weer om. Dan is de volgende speler aan de beurt. Als alle koppels gevormd zijn dan eindigt het spel, de speler met de meeste koppels wint het spel. Door de verdelingen en de breuken erbij te doen kan je het spel moeilijker maken.

 • Delen koppelen - je kan dit spel met 1 tot 4 spelers spelen vanaf 4 jaar. Je speelt het spel met stukken en borden. Alle speelkaarten worden vervolgens open op tafel gelegd. Om de beurt pak je vervolgens twee kaarten die dezelfde verdeling hebben. Het spel eindigt als alle koppels gevormd zijn. Je kan het spel ook moeilijker maken door de breuken en verdelingen erbij te doen.

 • Hoger of lager - dit spel is geschikt om te spelen met 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar. Je speelt dit spel met alle borden. Iedere speler krijgt vier speelkaarten. Deze leg je vervolgens gesloten voor je neer op volgorde van klein naar groot. Als je aan de beurt ben pak je een kaart van de stapel. Deze leg je dan open tussen of naast de gesloten kaarten. Als je een gelijke verdeling hebt mag je raden naar de verdeling op een gesloten kaart van je tegenstander. Je wint het spel als jou kaarten het langst gesloten blijven.

 • Grootste deel - dit spel kan je met 2 tot vier spelers spelen en is geschikt vanaf 6 jaar. Je speelt het spel met stukken en borden. Voordat je begint schud je de kaarten en verdeel je deze over de spelers. Iedereen moet een gelijke dichte stapel hebben. Iedere speler draait dan de bovenste kaart om, de speler met de grootste verdeling wint de ronde en krijgt alle kaarten. Bij een gelijk spel draai je nogmaals je bovenste kaart om, om te kijken wie er wint. Het spel eindigt als alle kaarten op zijn, de speler met de meeste kaarten wint. Je kan het spel moeilijker maken door alle kaarten erbij te doen.

 • Breken of barsten - dit spel speel je met 2 tot 4 spelers vanaf 7 jaar. Je speelt het spel met alle borden. Iedere speler krijgt 1 open kaart en 1 gesloten kaart. Als je aan de beurt bent kan je twee dingen vragen. Als je om meer vraagt krijg je een extra speelkaart en dan tel je deze bij je speelkaarten op. Mocht het totaal van het aantal delen meer dan 2 zijn dan 'barst' de speler en dan eindigt je spel. Je kan er ook voor kiezen om te stop te zeggen, je krijgt dan geen kaart. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest dan draai je je gesloten kaart om en tel je deze bij de totale waarde op. De speler met het grootste totale deel wint de ronde. Je speelt het spel door net zo lang totdat de kaarten op zijn, de speler die dan de meeste rondes heeft gewonnen wint het spel.

 • Samen één - je speelt dit spel met 1 tot 4 spelers vanaf 4 jaar. De kaarten die je gebruikt zijn stukken en borden, deze leg je voor je begint op tafel met de afbeeldingen naar boven. Om de beurt pak je twee speelkaarten die een koppel (samen 1) maken. Als alle koppels zijn gevormd eindigt het spel. Je kan het spel ook nog moeilijker maken door de verdelingen en breuken erbij te doen.


Pluspunten

+ 8 spellen in 1.

+ Het spel is geschikt vanaf hele jonge leeftijd.

+ Het spel is educatief.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan dit spel alleen spelen, maar ook met meerdere personen.


Minpunten

- Sommige spellen zijn wel heel makkelijk.


Beoordeling

Dit spel bestaat eigenlijk uit 8 kleine spelletjes. Dus als je een van de spellen wat minder leuk vindt kan je altijd nog een ander spelen. Je kan dit spel alleen spelen, maar je kan er ook voor kiezen om het meerdere personen te spelen. De memory spellen kan je natuurlijk al alleen spelen en ik vind het tegenwoordig ook leuk om spellen alleen te spelen, want door corona kan je niet altijd meer met grote groepen afspreken.

Daarnaast zit het spel in een super klein doosje. Ik denk dat dit spel het kleinste spel is wat ik heb, je kan het zelfs in je broekzak meenemen.

Bij dit spel leer je eigenlijk weer rekenen met breuken. Je moet bijvoorbeeld door middel van memory dezelfde breuken vinden of juist breuken die samen 1 vormen. De spelletjes zijn al vanaf 4 jaar te spelen. Je kan dus kinderen op deze manier al op jonge leeftijd kennis laten maken met breuken en deze manier van rekenen. Het spel is dus niet alleen leuk om te spelen, maar ook nog is educatief. Ik zelf vond de meeste spelletjes wel vrij simpel, maar je kan ze ook nog wat moeilijker maken door verdelingen en breuken toe te voegen, zodat je wat langer bezig bent.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page