top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Brikks

Naam: Brikks

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Schmidt Spiele

Prijs: €12.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 2 dobbelstenen

  • 4 fiches

  • 4 stiften

  • Scorevellen

Voordat het spel begint krijgt iedere speler 2 scorevellen, een fiche en een stift. Op de voorzijde van het scoreblad markeer je de blokken tijdens het spel. Het tweede scoreblad wordt omgedraaid en hierop markeer je het huidige blokje met het fiche.

Als je dit spel met twee spelers speelt dan worden de 3e en 4e cirkel op de energiebalk doorgestreept. Bij een spel met drie spelers streep je alleen de 4e cirkel door.

Je kiest een startspeler uit en daarna kan het spel beginnen. Beginnend met de speler recht van de startspeler en vervolgens met de klok mee, kiest iedere speler een blok uit de 1e kolom uit en markeert deze op de onderste regel. Je mag alleen geen blok kiezen die al door een andere speler gekozen is en je mag dit blokje ook niet draaien. Zo begint iedere speler anders het spel. Als iedere speler gekozen heeft start het spel.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent gooi je beide dobbelstenen. Als je ontevreden bent met het resultaat dan mag je beide dobbelstenen nogmaals gooien. De dobbelsteen met de cijfers bepaalt de verticale kolom en de dobbelsteen met de kleuren bepaalt de horizontale lijn. Het blokje dat eruit komt moet door alle spelers gebruikt worden. Je legt et fiche op het desbetreffende blokje en daarna markeer je blokje op je vel. De blokjes vallen altijd van boven naar beneden, totdat ze de bodem raken of een ander blokje. Je mag dus zelf bepalen als speler waar je blok naar beneden valt. Je tekent de omtrek van het blokje en zet vervolgens een kruis in elk vierkant van het blokje.

Tijdens het naar beneden vallen kan een blokje wel naar links of rechts worden verplaatst om het in een passende opening of om het door een smalle plaats te manoeuvreren. Het blokje moet er wel in de hele breedte doorheen passen. Zo kan een blokje onder een ander blokje terecht komen.


Als je een blokje zo weet in te vullen dat je een blokje met dezelfde kleur een cirkel markeert met dezelfde kleur dan mag je 2 energiepunten op de energiebalk activeren op de energiebalk voor later gebruik .Dit doe je door een cirkel te tekenen rondom de twee eerstvolgende vrije punten op de balk.


Energiepunten die zijn geactiveerd kan je dus herkennen aan de cirkel eromheen. Als je ze gebruikt bij acties dan streep je ze daarna door.

Voor het doorstrepen van één energiepunt kan je je fiche en kolom naar links of recht verplaatsen. Daarbij mag je het blokje ook draaien, dit is de enige mogelijkheid om een blokje te roteren. Als je bijvoorbeeld twee energiepunten inzet dan mag je het fiche twee kolommen naar links of rechts verplaatsen.

Kies je ervoor om vijf energiepunten in te wisselen dan mag je een willekeurig blokje naar keuze uitkiezen.

Zodra je een cirkel tekent rondom een energiepunt met een roze X dan mag je een kruisje zetten op de gele puntenbalk. Je begint hierbij aan de linkerkant. Door dit te doen worden er extra punten geactiveerd. Aan het einde van het spel krijg je evenveel punten als het veld naast het laatst aangekruiste veld.


Als je erin slaagt om 2 volledige lijnen te voltooien zonder een opening te laten dan mag je 1 extra kruis op de puntenbalk zetten. Bij 3 volledige lijnen krijg je 2 kruisen en bij 4 volledige lijnen krijg je zelfs 4 kruisjes.

In een heel zeldzaam geval kan het voorkomen dat je meer dan 14 kruisjes weet te behalen op de puntenbalk. Kruisjes die je daarna nog weet binnen te halen tellen niet meer mee. Je kan niet meer dan 75 punten halen.


Mocht een blokje op geen enkele manier passen in het plan wat je hebt dan mag je het huidige blokje opblazen met een bom. Je hoeft het blokje dan niet meer te gebruiken, maar krijgt dan ook geen vervangend blokje meer. Er zijn 3 bommen beschikbaar voor iedere speler tijdens het spel. Je kruist de bommen aan van boven naar beneden en aan het einde van het spel krijg je punten voor de bommen die over zijn. De punten staan aangegeven op de bommen.


Zodra je als speler niet meer een staat bent om een blokje volledig in te vullen dan stopt het spel voor jou, je mag ook niet meer met de dobbelstenen gooien. De andere spelers gaan door tot ze ook niet meer kunnen. Zodra de laatste speler niets meer kan stopt het spel en worden de punten berekend.

Je schrijft de punten voor elke lijn aan de linkerkant in het lichtblauwe gebied. Voor iedere volledige regel met 10 kruisjes krijg je 5 punten. Een rij met 9 kruisjes (1 gat) geeft 2 punten en een rij met 8 kruisjes (2 gaten) geeft 1 punt. Voor rijen met meer gaten krijg je helaas geen punten.

In het oranje gebied, rij 6 tot en met 10, worden de punten verdubbeld en in de bovenste rij worden de punten verviervoudigd.

Vervolgens tel je alle punten bij elkaar op, dus de punten naast de rijen, de punten in de puntenbalk, de overgebleven bommen en je krijgt ook nog 1 punt per 2 niet geactiveerde energiepunten. De speler met het hoogste puntenaantal wint het spel.


Het basisspel is gelijk aan niveau 2, maar je kan het spel makkelijker maken of juist moeilijker:

  • Niveau 1 - zodra je een cirkel van de verkeerde kleur door een blokje bedekt krijg je 1 energiepunt. Wanneer een blokje van dezelfde kleur een cirkel bedekt krijg je 2 energiepunten.

  • Niveau 2 - wanneer een blokje van dezelfde kleur een cirkel bedekt, worden 2 energiepunten geactiveerd.

  • Niveau 3 - dezelfde regel als niveau 2, maar als een cirkel met de verkeerde kleur door een blokje wordt bedekt, verlies je een reeds geactiveerd energiepunt.

  • Niveau 4 - dezelfde regel als niveau 2, maar als een cirkel met de verkeerde kleur door een blok worden bedekt, worden 2 energiepunten gedeactiveerd.

De spelers kunnen er ook voor kiezen om allemaal op een ander niveau te spelen, zo kunnen kinderen op niveau 1 spelen, maar volwassenen bijvoorbeeld op niveau 3 of zelfs 4.


Daarnaast is het ook mogelijk om een duel te spelen tussen 2 spelers, maar hierbij gaat het niet om het aantal punten wat je binnen haalt, maar om zo lang mogelijk in het spel te blijven.

Je kan het spel ook alleen spelen. Je mag dan maar één keer met de dobbelstenen gooien en het aantal punten wat je behaalt laat zien hoe goed je bent.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Er zijn verschillende niveaus beschikbaar.

+ Je kan dit spel ook alleen spelen.


Minpunten

- De scorevellen zijn na verloop van tijd op.


Beoordeling

Ken je Tetris nog? Er is nu ook een roll & write variant van, Brikks. Iedere speler kiest aan het begin een startblokje, deze is bij iedere speler anders. Daarna gooi je de dobbelstenen en de combinatie daarvan lees je af op je scorevel. Daar komt een blokje uit die iedere speler moet invullen op zijn scorevel. Je kan die blokje alleen niet draaien, tenzij je je energiepunten inlevert. Deze verdien je als je een blokje weet te plaatsen over een bolletje met dezelfde kleur. Zodra je geen enkel blokje meer kwijt kan stopt het spel en tel je je punten per rij, plus je bonuspunten bij elkaar op. De speler met de hoogste score wint het spel.

Het leuke aan Brikks is dat je zo kan beginnen, de spelregels zijn niet moeilijk en zo uitgelegd. Iedere speler start met een ander blokje, dus je krijg ook niet dezelfde ingevulde scorevellen. Het is nog leuker als je je scorevel een beetje afschermt van de andere spelers. Dan krijg je dus echt allemaal andere ingevulde scorevellen.

Wat ook fijn is, zijn de verschillende niveaus. Je kan het spel makkelijker te maken of moeilijker door bijvoorbeeld energiepunten te deactiveren als je deze invult met een verkeerde kleur blokje. Je kan ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld voor volwassenen het spel moeilijker te maken of voor kinderen het spel juist makkelijker.

Brikks is een leuke roll & write waarbij je altijd goed moet nadenken hoe je een blokje plaatst. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk energiepunten verdienen en de rijen zo goed mogelijk vullen. Wel vind ik het spel grotendeels gebaseerd op geluk. Je bent natuurlijk afhankelijk van je worp, maar je kan zelf kiezen hoe je die worp invult.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page