top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Burger Academy

Naam: Burger Academy

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Ultra PRO Entertainment

Prijs: €15.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 19 burgeronderdelen

  • 50 kaarten

  • 40 franse frietjes kaarten

  • 1 friethouder

  • 6 burger wijzerplaten

  • 4 borden

Voordat het spel begint leg je de vier borden op de tafel. De burgeronderdelen verdeel je random in drie gelijke stapels. Elke speler kiest een wijzerplaat van de 6 kleuren.

Daarna beslis je over de moeilijkheidsgraad door kaarten te nemen met hamburgers met een specifieke moeilijkheidsgraad van de gemakkelijkste tot de moeilijkste. Aan de hand daarvan verwijder je een aantal onderdelen uit het spel. Level 1 is het makkelijkst en daarbij verwijder je alle sla en uien uit de stapels. Level 2, 3 en 4 zijn iets moeilijker en daarbij verwijder je alleen de uien uit de stapel en level 5 is het moeilijkst bij dit level gebruik je alle onderdelen.

Nadat je het level hebt gekozen schud je alle doelkaarten en leg je 10 kaarten open op tafel. Dan kan het spel beginnen.


De spelregels

Elke ronde draai je eerst een burgerkaart om. Daarna begint de biedingsfase. Alle spelers berekenen hoeveel bewegingen zij nodig hebben om de burger te bouwen die op de kaart staat. Elke speler doet hun bieding op de wijzerplaat en plaatst deze gesloten voor zich. Voor extra moeilijkheid kan van spelers worden verlangd dat ze de winnende burger alleen op een bord maken (niets boven of onder).


Daarna onthullen alle spelers hun biedingen. De speler met het laagste nummer op hun wijzerplaat wint de bieding en mag proberen de burger te bouwen. Als er een gelijkspel is tussen biedingen dan mag de speler die als eerst zijn bod plaatste de burger proberen te bouwen.


Spelers bouwen hun burger door een of meer burgeronderdelen te bewegen op de volgende manieren:

  • Door de bovenste onderdelen van de ene stapel naar de ander te bewegen.

  • Een of meer onderdelen op de zelfde stapel omdraaien.

  • Een of meer onderdelen naar een verplaatsen en omdraaien.

Er kunnen nooit 4 stapels burgers ontstaan. Zodra je beide handen los hebt van de onderdelen is de beweging voldaan en telt hij. Je kan hem dan niet meer terug nemen.


Als het je lukt om de burger te bouwen binnen het aantal bewegingen mag je een frietje pakken als overwinningspunt. Als het de bouwer niet lukt mogen de andere spelers allemaal een frietje pakken.


Speel je met 2 tot 4 spelers dan wint de speler die als eerste 10 frietjes weet te behalen. Mochten meerdere spelers 10 frietjes behalen aan het einde van de ronde dan delen de spelers de overwinning. In een spel met 5 spelers wint de speler die als eerste 8 frietjes weet te behalen en in een spel met 6 spelers wint de speler die als eerste 7 frietjes weet te behalen.


Je kan dit spel ook alleen spelen. Probeer dan de burger te behalen in het aantal bewegingen wat op de kaart aangegeven staat.

Of je probeert zoveel mogelijk kaarten te behalen in 10 minuten. Daarna kan je je score proberen te verbeteren.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het is een leuk spel voor tussendoor.

+ Je kan verschillende niveaus spelen.

+ Het is net of je echte burgers aan het maken bent.

+ Je kan de burger op verschillende manieren maken.


Minpunten

- Het spel heeft niet echt veel strategie.


Beoordeling

Ben jij goed in het flippen van burgers? Tijd om het uit te testen in een potje Burger Academy. Je bepaald aan het begin van het spel welk niveau je wilt spelen. Aan de hand daarvan leg je de 10 doelkaarten die bij dat niveau horen gesloten op tafel. Op tafel liggen ook 4 borden en 3 gelijke stapels met onderdelen van burgers. Dan draai je de eerste doelkaart om en moet je bepalen in hoeveel stappen jij de burger kan maken. De speler met het laagste bod mag proberen de burger te maken. Als dit lukt binnen het genoemde aantal stappen dan verdien je een frietje, maar lukt dit niet dan verdienen de andere spelers een frietje. De speler die als eerste 10 frietjes heeft verzamelt wint het spel!

Het fijne aan Burger Academy is dat je het spel in verschillende niveaus kan spelen. Je kan het dus zelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. Wil je een moeilijk spel spelen, dan speel je met alle onderdelen, maar wil je het makkelijker maken dan speel je het spel zonder sla en uien. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je met kinderen speelt, zodat het voor hen wat makkelijker wordt. Het spel is ook zeer geschikt om met kinderen te spelen. Niet alleen door de verschillende niveaus, maar ook omdat het spel er fantastisch uit. Het is net of je echte burgers aan het maken bent. Het overige speelmateriaal ziet er overigens ook leuk uit. Zo heb je frietjes die de punten aangeven en een wijzerplaat in de vorm van een burger. Het spel is dus sowieso een lust voor het oog.

Heeft het spel veel strategie? Ik denk niet heel veel, maar het is sowieso leuk om tussendoor te spelen. Je kan wel de burger op verschillende manieren maken. Zo mag je onderdelen flippen of onderdelen van de ene burger naar de andere verplaatsen. Je hebt dus wel verschillende manieren om de burger in elkaar te zetten. Dus dan kan het zomaar zo zijn dat jij een manier verzint om de burger te maken in minder stappen dan je tegenstanders.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page