top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Calavera

Naam: Calavera

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit een scoreblok en 6 dobbelstenen. Iedere speler pakt een scorevel en een pen om de score bij te houden. De jongste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

Als je aan de beurt bent gooi je alle 6 de dobbelstenen. Na elke worp beslis je welke dobbelstenen je aan de kant legt en welke dobbelstenen je opnieuw gooit. Je mag er ook voor kiezen om dobbelstenen die je al eerder aan de kant hebt gelegd toch opnieuw te gooien. Je mag in totaal maar drie keer gooien, dus daar moet je wel rekening mee houden. Als je de dobbelstenen hebt gegooid heb je de keuze uit kleur, jokers en calavera om uit te kiezen.

Je kan na je worpen ervoor kiezen om een kleur op te schrijven, je hebt de keuze uit de kleuren zwart, roze, oranje en groen. Je zet evenveel kruisjes als het aantal dobbelstenen die je in die kleur hebt gegooid. Je mag helaas dus geen dobbelstenen laten vervallen van de gekozen kleur.

Je kan ook roosjes gooien. Deze gelden als jokers en mag je bij iedere willekeurige kleur opschrijven. Je mag deze niet combineren, dus stel je hebt al twee groene gegooid en drie jokers dan moet je kiezen of je twee of drie groene vakjes aankruist.

Het kan ook zijn dat je een schedel gooit. Deze moet je tijdens je beurt altijd opzij leggen en mag je niet opnieuw gooien. Het gooien van schedels heeft ook effect op je medespelers. Als je namelijk een schedel gooit dan moeten zij ook kruisjes zetten op hun scorevel. Jij bent dan wel degene die als eerst mag kiezen uit de overige dobbelstenen. Daarna mogen de andere spelers pas kiezen en zij mogen niet dezelfde dobbelstenen die jij hebt uitgekozen opschrijven. Het kan wel zijn dat meerdere spelers dezelfde overgebleven kleur willen aankruisen, dit mag wel.

Het kan ook zijn dat je drie schedels gooit, dan is je beurt helaas gelijk voorbij. Je mag dan ook geen kruisjes meer zetten op je scorevel. De andere spelers moeten nog wel een van je andere dobbelstenen gebruiken om een kruisje te zetten op hun scorevel. Er is wel een uitzondering, namelijk als een rij al bevroren is of als je naast schedels geen ander resultaat kan opschrijven dan hoef je niets te doen.


Je scoort uiteindelijk punten door een bepaalde rij te bevriezen. Als je met kruisjes zetten in de gele kolommen bent aanbeland dan kan je punten scoren. Dit doe je door een bepaald aantal jokers te gooien. Voor 4, 5 en 6 punten heb je 2 jokers nodig en voor 8 en 10 punten heb je zelfs 3 jokers nodig. Als je dit tijdens jou beurt gooit dan mag je de rij bevriezen. Je mag overigens je worp niet gebruiken om nog een andere kleur aan te kruizen.

Als het je lukt om het juiste aantal jokers te gooien dan omcirkel je het laatst gezette kruisje in die kleurrij en schrijf je het puntenaantal op in de laatste kolom. Deze rij is nu alleen voor jou gesloten, de rest van de spelers mogen hier nog wel kruisjes zetten.


Heb je teveel van een bepaalde kleur gegooid? Dan kan het zelfs zijn dat je in de zone des doods terecht komt, dit is het grijze gebied helemaal aan het einde van je scorevel. Je scoort dan veel minder punten of zelfs minpunten. Als je hier in terecht komt dan bevriest de rij onmiddelijk. Je zet een cirkel om het laatste kruisje en je schrijft in het puntenveld aan het einde op wat je gescoord hebt.


Tijdens dit spel is het ook mogelijk om bonussen te halen. Op je scorevel staat na elk derde hokje een rode verticale lijn. Elke lijn geeft de mogelijkheid om bonussen te halen, om deze te behalen dan moet je alle vier de kleuren tot de verticale lijn aankruisen. Het maakt niet uit of je al met bepaalde kleuren over de bonuslijn heen bent. Daarnaast krijg je ook nog meer punten als je als eerste speler de bonuslijn weet te bereiken met de vier kleuren. Als je de eerste speler bent krijg je bij de eerste bonuslijn 4 punten, bij de tweede bonuslijn 5 punten en bij de derde bonuslijn 6 punten. Maar niet getreurd als je niet de eerste speler was die alle kleuren tot de bonuslijn weet te vullen, maar deze wel bereikt dan krijg je een troostprijs. Bij de eerste bonuslijn 2 punten, bij de tweede bonuslijn 4 punten en bij de derde bonuslijn 4 punten. Je omcirkelt bij het behalen van de bonuslijn het juiste aantal punten.


Het spel stopt onmiddellijk als een speler alle vier zijn rijen heeft bevroren. De rest van de spelers omcirkelt hun laatste kruisje en je mag de punten hiervan neerzetten in de puntenkolom. Je telt nu alle punten en bonuspunten bij elkaar op. De speler met het hoogste aantal punten wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Je kan elkaar flink dwarsbomen tijdens dit spel.


Minpunten

- Het spel heeft een hoge geluksfactor.


Beoordeling

Tijdens een spel Calavera probeer je zoveel mogelijk kruisjes te zetten. Dit doe je door de dobbelstenen in een bepaalde kleur te gooien, maar wees niet te hebberig, want het kan zomaar zijn dat je daardoor in de zone des doods beland.

Het spel is niet moeilijk uit te leggen, het zit simpel in elkaar. Daardoor vind ik ook dat het een geschikt spel is voor jong en oud.

Calavera is een spel waar je nog een soort van interactie met elkaar hebt tijdens het spel. Daardoor is het ook anders dan andere roll & write spellen. Je moet goed opletten wat een speler tijdens zijn beurt gooit, zijn het kleuren en aantallen waar je blij van wordt? En wat kan je in je eigen beurt doen met de score van een andere speler. Ik vind het altijd leuk als je elkaar een beetje kan plagen tijdens een spel. Bij dit spel is dat ook goed mogelijk. Heb je een speler die goed op weg is in een bepaalde kleurrij? Dan kan je proberen in jou worp veel van die kleur te gooien, zodat hij deze moet opschrijven en in de zone des doods beland.

Het spel zit daarnaast in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen. Wat ook leuk is, is dat het spel geen deksel bevat, maar een soort van lade. Deze lade schuif je eruit als je het spel wilt gebruiken. Hierdoor blijft het ook beter in elkaar zitten.

Ik vind dit een heel leuk spel, met een leuk gekozen thema. Bij ons gaat deze zeker nog wel vaker op tafel komen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page