top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Calico

Naam: Calico

Soort spel: Puzzelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €39.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 quilt spelersborden

 • 108 lapjestegels, 6 sets van 18 tegels

 • 24 opdrachttegels, 6 tegels in elk van de 4 spelerskleuren

 • 6 zwart-witte lapjestegels

 • 5 dubbelzijdige kat scoretegels

 • 80 katfiches

 • 1 stoffen tegelzak

 • 1 scoreblok

 • 52 knoopfiches

 • 1 knoopscoretegel

 • 1 quiltmeester medaille

Als je het spel voor de eerste keer speelt kan je de voorbereiding voor beginners doen, maar deze review is geschreven op basis van het standaard spel.

Voordat je het spel begint verdeel je de kat scoretegels in 3 stapels aan de hand van de stippen in de hoek. Je pakt vervolgens 1 van deze scoretegels van elke stapel, deze leg je met een willekeurige zijde in het midden van de tafel. De bijbehorende katfiches (deze kan je zelf kiezen) leg je bij de scoretegels. De rest van de scoretegels en de katfiches gaan terug in de doos.

Bij elke kat scoretegel leg je vervolgens 2 willekeurige zwart-witte lapjestegels neer. De lapjestegels worden vervolgens geschud en je stopt deze in de tegelzak.

De knoop scoretegel en de knoopfiches komen in het midden van de tafel te liggen. Iedere speler krijgt een quilt spelersbord en 6 opdrachttegels in zijn kleur. Deze kleur kan je herkennen aan het stiksel op het spelersbord of op de achterkant van de opdrachttegels. Je schud de opdrachttegels en legt deze gedekt neer. Draai er 4 om en kies er daar 3 van uit, deze drie tegels leg je op de daarvoor aangegeven plekken op het spelersbord. De overige opdrachttegels gaan terug in de doos. Elke speler pakt vervolgens 2 lapjestegels uit de stoffen zak en laat deze niet aan de andere spelers zien.

Als laatste worden er nog 3 lapjestegels open in het midden van de tafel gelegd, dit is de lapjesmarkt. De speler die als laatst een kat heeft geaaid mag het spel beginnen.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent voer je de volgende twee stappen uit:

 • Een lapjestegel plaatsen - je plaatst een van de tegels uit je hand op een leeg veld naar keuze op je eigen quilt spelersbord. Daarbij controleer je of je een kat- of knoopfiche hebt verdiend. Als dit het geval is plaats je dit fiche op een van de tegels waarmee je dit fiche verdiend hebt.

 • Een lapjestegel uit de lapjesmarkt kiezen - als je een tegel op je bord hebt gelegd dan mag je een nieuwe lapjestegel uit de lapjesmarkt kiezen. Zodra je een tegel hebt gepakt dan vul je de lapjesmarkt weer aan met een tegel van de gedekte stapel uit de stoffen zak.

Een opdrachttegel bestaat uit twee opdrachten en aan het einde van het spel kan je bij een goede voltooiing punten verdienen. Je kan op basis van de 6 tegels die rondom de opdrachttegel liggen punten verdienen. Je verdient één keer punten voor de kleuren en één keer voor de patronen. Als je één opdracht weet te voltooien dan krijg je de punten die in het blauwe vakje staan. Wanneer je beide opdrachten weet te voltooien dan krijg je de punten die in het oranje vakje staan. De verschillende opdrachttegels zijn:

 • Twee streepjes met een streep erdoor - allemaal verschillende kleuren of allemaal verschillende patronen.

 • AAA-BBB - twee verschillende 3 van dezelfde kleur of twee verschillende 3 met hetzelfde patroon.

 • AA-BB-CC - drie verschillende paren van kleuren of drie verschillende paren van patronen.

 • AAAA-BB - 4 van dezelfde kleur en een paar van één kleur of 4 met hetzelfde patroon en een paar van één patroon.

 • AAA-BB-C - 3 van dezelfde kleur, een paar van één kleur en één enkele kleur of 3 met hetzelfde patroon, een paar van één patroon en één enkel patroon.

 • AA-BB-C-D - twee verschillende paren van kleuren en twee verschillende enkele kleuren of twee verschillende paren van patronen en twee verschillende enkele patronen.


De patronen op de lapjestegels kunnen ook verschillende soorten katten aantrekken om op je quilt te gaan liggen. Elke kat heeft twee voorkeurspatronen, ze hebben ook een voorkeur voor een bepaalde groepsvorm of groepsgrootte. De halve en hele tegels die zich al op het speelbord bevinden mag je meetellen voor je groep. Als je een kat hebt aangetrokken pak je een katfiche en leg je deze op één van de lapjestegels waarmee je de kat hebt verdient. De katfiches zorgen aan het einde van het spel voor punten, hoeveel dit er zijn kan je zien aan de stipjes die op de scoretegel staan.

Wanneer je vormen met hetzelfde patroon laat grenzen aan een groepje die al een kat hebben aangetrokken gebeurt er niets. Je trekt dan dus geen extra kat aan.

De verschillende katscoretegels en hun voorkeuren zijn:

 • Batman - een groep van 3 of meer met hezelfde patroon.

 • Twiggy - een groep van 4 of meer met hetzelfde patroon.

 • Hommel - een groep van 5 of meer met hetzelfde patroon.

 • Isis - een groep van 6 of meer met hetzelfde patroon.

 • Teun - een groep van 7 of meer met hetzelfde patroon.

 • Marieke - een groep met hetzelfde patroon waarvan er 1 tegel boven en 2 tegels onder liggen, de vorm mag gedraaid worden.

 • Simba - een groep met hetzelfde patroon waarvan en drie op een rij liggen, de vorm mag gedraaid worden.

 • Leo - een groep met hetzelfde patroon waarvan en vier op een rij liggen, de vorm mag gedraaid worden.

 • Taiyo - een groep met hetzelfde patroon waarvan er 2 tegels boven en 3 tegels onder liggen, de vorm mag gedraaid worden.

 • Popeye - een groep met hetzelfde patroon waarvan en vijf op een rij liggen, de vorm mag gedraaid worden.


Ook kunnen de kleuren van je lapjestegels knopen opleveren die je aan je quilt kan vastnaaien. Zodra je een groep van drie tegels van dezelfde kleur op je quiltbord hebt geplaatst verdien je een knoop, deze leg je op één van de tegels. Je ontvangt geen knoop als je de groep weet uit te breiden. Wanneer je nog een knoop van dezelfde kleur wilt verdienen dan moet je een afzonderlijke groep maken. Een groep mag een willekeurige vorm hebben.

Aan het einde van het spel is elke knoop 3 punten waard. De tegels die al op het speelbord staan mag je bovendien ook gebruiken voor een groep. Als het je nog een keer lukt om een groep te maken van dezelfde kleur dan ontvang je regenboogknoop. Deze leg je op een willekeurige tegen van die groep en aan het einde van het spel ontvang je 3 punten.


Het spel eindigt als alle spelers hun spelersbord volledig hebben gevuld met lapjestegels. Je kan het scoreblok gebruiken om de punten te noteren van de opdrachttegels, katfiches en knoopfiches. De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijkspel dan wint de speler met de meeste katfiches. Mocht er dan nog een gelijkspel zijn dan wint de speler met de meeste knoopfiches.


Naast de standaardvariant kan je er ook voor kiezen om de familie- of solovariant te spelen.

Bij de familievariant volg je de standaard voorbereiding alleen de opdrachttegels doen niet mee. Deze leg je wel op het speelbord als obstakels. Je probeert bij deze variant zoveel mogelijk katten en knopen te verzamelen.

Voor de solovariant kan je de beginners- of standaard voorbereiding gebruiken. Je speelt het spel net zoals normaal, maar nadat je een tegel van de markt hebt gekozen verwijder je de tegel die het verst van de voorraad vandaan is. Daarna vul je de markt weer aan.


Pluspunten

+ Katten!

+ De regels zijn eenvoudig uit te leggen.

+ Het is een tactisch tegellegspel.

+ De herspeelbaarheid is heel erg hoog.

+ Je kan dit spel ook alleen spelen.

+ Het spelmateriaal ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog is super stevig.


Minpunten

- Je moet maar net het geluk hebben dat de juiste tegeltjes voor je liggen.

- Er is niet heel veel interactie met andere spelers.


Beoordeling

Je gaat je eigen quilt maken! Je quilt bestaat uit verschillende tegels met elk hun eigen kleuren en patronen. Je kan deze quilt natuurlijk niet zomaar maken, aan het begin van het spel kies je 3 opdrachten die je zo goed mogelijk probeert te vervullen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je rond de opdrachttegel lapjestegels plaatst die allemaal een andere kleur of patroon hebben. Daarnaast kan je ook katten verzamelen door groepjes te vormen met hetzelfde patroon of knopen door groepjes te vormen met dezelfde kleur. Dit maakt het spel heel erg tactisch, want waar is nou de slimste plek om die ene lapjestegel nou te plaatsen?

Je hebt tijdens je beurt maar een aantal tegels waar je uit kan kiezen. Dit vind ik ook gelijk een nadeel, dat je maar uit enkele tegels kan kiezen. Je moet maar net het geluk hebben dat dit de juiste zijn om ervoor te zorgen dat je puzzel goed komt. Wel wordt het hierdoor uitdagender, door tegels die je eigenlijk niet nodig hebt toch goed te plaatsen. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk scoren. Er komt dus veel tactiek bij kijken, maar het is niet super moeilijk. De regels zijn helder opgeschreven, dus ik denk dat wat oudere kinderen dit spel ook goed kunnen spelen.

Iedereen is tijdens Calico wel echt bezig met zijn eigen spel, je hebt niet echt veel interactie met elkaar, maar dit is zeker geen heel groot nadeel. En dat je niet echt interactie met elkaar hebt is ook wel weer een voordeel, want je kan het spel namelijk ook alleen spelen.

Wat ook een groot voordeel is aan Calico is dat het spelmateriaal van hele goede kwaliteit is. De speelborden zijn stevig en zelfs alle kleinere spelmaterialen zijn gemaakt van sterk karton.

De herspeelbaarheid van Calico is daarnaast heel erg hoog. Je hebt namelijk verschillende opdrachten waar je aan het begin van het spel een keuze uit maakt. De opdrachten kunnen elke keer anders zijn. Daarnaast pak je natuurlijk iedere keer andere lapjestegels, waardoor geen quilt er hetzelfde uit zal zien. Ik wil het spel aan iedereen aanraden, niet alleen omdat het er heel mooi en vrolijk uit ziet, maar ook door de tactiek en doordat geen spel hetzelfde is.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page