top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Candy Lab

Naam: Candy Lab

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Geronimo Games / Funny Fox Games

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 27 zuurstokken

 • 42 orderkaarten

 • 1 goudenzuurstokkaart

 • 4 overzichtskaarten

Voordat het spel begint leg je de zuurstokken in willekeurige volgorde in een rij in het midden van de tafel, met de cijfers en symbolen zichtbaar naar boven. De rij stelt de lopende band in de fabriek voor. Hierop liggen de zuurstokken die de spelers kunnen gebruiken om hun orders samen te stellen.

Leg daarna de gouden-zuurstokkaart aan de kant en geef iedere speler een overzichtskaart.

Schud de orderkaarten en deel ze gedekt uit: 5 kaarten per speler bij 3 en 4 spelers of 6 kaarten per speler bij 2 spelers. Bijzondere regel bij 2 spelers: geef beide spelers 6 kaarten en leg daarna 6 kaarten gedekt aan de kant als een 'derde hand' die in de loop van het spel kan worden gebruikt. Leg de rest van de orderkaarten als een gedekte trekstapel op de tafel en draai de bovenste 3 kaarten open naast de stapel. De spelers bekijken hun kaarten zonder ze aan de andere spelers te laten zien.

De speler die als laatste snoep heeft gegeten, is de startspeler.


De spelregels

Te beginnen met de startspeler en daarna met de klok mee, voeren de spelers in hun beurt een van de volgende 3 acties uit:

 • Speel een kaart uit je hand om een order samen te stellen.

 • Breng1 tot 3 zuurstokken terug in het spel en trek kaarten van de trekstapel.

 • Trek 1 kaart. De spelers mogen deze actie alleen uitvoeren als ze geen kaart kunnen spelen en geen zuurstokken terug in het spel kunnen brengen.

De speler speelt en kaart uit zijn hand om een order samen te stellen en legt deze open voor zich. Hij legt volgende gespeelde kaarten boven op de eerder gespeelde kaarten, zodat de andere spelers alleen de laatst gespeelde kaart zien.

De speler neemt de combinatie van zuurstokken die op de kaart staat en legt ze voor zich. Hij schuift daarna de rij zuurstokken weer tegen elkaar.

Als de zuurstokken effecten veroorzaken, moet de spelers ze meteen uitvoeren. Tenzij hij de laatste zuurstokken in de rij nam, in dat geval voert hij de effecten niet meer uit.

De waarde op de kaart geeft het aantal punten aan dat de speler aan het einde van het spel voor deze kaart krijgt.

De zuurstokken moeten in precies dezelfde volgorde naast elkaar in de rij liggen, maar de spelers mogen de kaart wel draaien.

Zuurstokken met 3 kleren zijn jokers: de spelers mogen daarvoor een zuurstok in een willekeurige kleur nemen.


De spelers mogen de effecten van zuurstokken in en willekeurige volgorde uitvoeren. Als ze een effect niet kunnen uitvoeren, gebeurt er niets. De verschillende effecten zijn:

 • Trek de bovenste kaart van de trekstapel of neem en openliggende kaart. Als en speler en open kaart neemt, vult hij de rij open kaarten aan met de bovenste kaart van de trekstapel.

 • Trek een kaart uit de hand van een andere speler en verwijder deze. Doe de kaart terug in de doos, deze wordt in dit spel niet meer gebruikt.

 • Neem een zuurstok van dezelfde kleur bij een andere speler en leg deze terug in de rij. De zuurstok moet dezelfde kleur hebben als de zuurstok die het effect veroorzaakte. De speler legt de zuurstok aan het begin of einde van de rij zonder zijn effect toe te passen.

 • Verwijder de laatst gespeelde kaart van en andere speler. Doe de kaart terug in de doos, deze levert de speler aan het einde van het spel geen punten op. Dit heeft geen effect op de zuurstokken van de speler.

 • Ruil je handkaarten met die van en andere speler. Een speler die geen kaarten meer in de hand heeft, kan dit effect ook uitvoeren. In dat geval mag de speler met wie hij ruilt, 1 kaart naar keuze behouden. In en spel met 2 spelers mogen de spelers ook ruilen met de 'derde hand' die je aan het begin van het spel vormden.

Als een speler geen kaart kan spelen of nieuwe kaarten in zijn hand wil, kan hij 1 tot 3 zuurstokken terug in het spel brengen. Hij legt ze aan het begin of einde van de rij zuurstokken. Hij mag ze verspreiden. Daarna trekt hij evenveel kaarten als de som van de waarden van de zuurstokken die hij terug in het spel brengt. Hij mag openliggende kaarten nemen of kaarten van de trekstapel trekken. De speler kan pas de volgende beurt en kaart spelen.


Je mag ook 1 kaart van de stapel trekken. De spelers mogen deze actie alleen uitvoeren als ze geen kaart kunnen spelen en geen zuurstokken terug in het spel kunnen brengen. De speler mag de getrokken kaart pas in de volgende beurt spelen.


Tips: wacht niet tot je geen kaarten meer hebt om de zuurstokken terug in het spel te brengen, denk vooruit!

De kaarten met daarop 3 zuurstokken speel je het beste in het begin van het spel, want het aantal combinaties daalt naarmate het spel vordert.

Denk goed na welke zuurstokken je terug in het spel brengt, want hun effecten zijn dan opnieuw beschikbaar.


Het spel eindigt direct als en speler de laatste zuurstok neemt. Deze speler krijgt dan de goudenzuurstokkaart, die hem 3 extra punten oplevert.

Als een speler de laatste kaart van de gedekte trekstapel trekt eindigt het spel ook. In dat geval krijgt geen enkele speler de goudenzuurstokkaart.

De spelers tellen de punten op hun gespeelde orderkaarten en de zuurstokken in hun bezit op. De speler met de meeste punten wint het spel en wordt uitgeroepen tot meester-inpakker! Bij een gelijke stand wint van hen de speler die de meeste punten heeft dankzij zijn zuurstokken. Is het dan nog gelijk, dan delen die spelers de overwinning.


Speel je het spel met 2 spelers dan geef je iedere speler 6 kaarten en leg nog 6 gedekte kaarten opzij als een "derde hand'. Als een speler een zuurstok neemt met daarop het effect ruil-effect mag hij de kaarten in zijn hand te ruilen met een andere speler of met de 'derde hand' die aan het begin van het spel werd gevormd.


Pluspunten

+ Snoepjes!

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens het spel.

+ Het spel is strategisch.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel ziet er super vrolijk uit.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Tijdens een potje Candy Lab ben je medewerker in een snoepfabriek en probeer je de meeste orders in te pakken. Aan het begin van het spel leg je alle zuurstokken in willekeurige volgorde in een rij op tafel. Iedere speler krijgt een aantal kaarten met daarop bestellingen. Als je aan de beurt bent kan je een kaart uit je hand spelen om een order te voltooien of eventueel zuurstokken terug in het spel brengen om kaarten te pakken. Als je een kaart speelt moet deze overeenkomen met zuurstokken in de rij. De zuurstokken in de rij zorgen voor verschillende effecten en zo kan je je tegenstanders flink dwarsbomen! Zodra de laatste zuurstok wordt gepakt of de stapel met kaarten op is stopt het spel. Je scoort punten voor iedere bestelling die je hebt voltooid en de zuurstokken die je hebt verzamelt. De speler met de meeste punten wint!

Tijdens Candy Lab kan je elkaar goed dwarsbomen. Ik vind dit altijd leuk aan spelletjes, want zo heb je veel interactie met elkaar. De zuurstokken die je uit de rij pakt hebben namelijk bijna allemaal een symbool die overeenkomen met een effect. Zo kan je bijvoorbeeld een orderkaart van een andere speler verwijderen, je handkaarten ruilen met een andere speler of een zuurstok van een andere speler terug brengen in het spel. Mocht je meerdere zuurstokken uit de rij pakken dan moet je goed nadenken welke effecten eerst uitvoert. Zo kan je bijvoorbeeld de handkaarten van een andere speler ruilen met die van jezelf en een kaart van een andere speler verwijderen, maar het is natuurlijk niet handig om eerst die kaart te verwijderen.

Wil je het spel wat leuker maken voor echt kleine kinderen dan kan je de zuurstokken omdraaien en zonder de effecten spelen. Dit maakt het spel zeer geschikt voor families.

Het spel is ook super eenvoudig uit te leggen door de gemakkelijke spelregels. Een spelletje is trouwens ook zo opgezet, je hoef alleen maar de zuurstokken in een rij te leggen en de kaarten uit te delen. Ik vind het spel trouwens strategischer dan van tevoren gedacht. Doordat je elkaar kan dwarsbomen, maar ook doordat er steeds meer zuurstokken uit de rij verdwijnen en er dus ook veel minder opties overblijven. Het wordt dus moeilijker om orders te voltooien. Je wilt trouwens wel ervoor zorgen dat jij de laatste zuurstok pakt, want dan krijg je de gouden zuurstok en dan scoor je extra punten.

Het spel ziet er daarnaast ook nog eens super vrolijk uit door de gekleurde, doorzichtige zuurstokken en de leuke kaarten. Ik heb na het spelen van dit spel echt trek gekregen in snoep!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page