top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Cat Lady

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021

Naam: Cat Lady

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: AEG

Prijs: €18.17


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 102 kaarten

  • 13 zwerfkatten kaarten

  • 6 overwinningstokens

  • 1 kattentoken

  • 60 voedselblokjes

Voordat het spel begint schud je de 13 zwerfkatten en vorm je een gesloten stapel.

De overige kaarten vormen de trekstapel, maar het aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Bij een spel met 2 spelers verwijder je alle kaarten met een nummer 3 en 4 in de rechterbovenhoek. Daarnaast verwijder je ook 2 willekeurige kaarten, zonder deze te bekijken. Bij een spel met 3 spelers verwijder je alle kaarten met een 4 in de rechterbovenhoek en ook bij dit aantal spelers verwijder je 2 willekeurige kaarten uit het spel. Bij een spel met 4 spelers doen alle kaarten mee.

Je schud dan alle kaarten en legt deze gesloten neer. 9 kaarten leg je open op tafel in een raster van 3x3. Drie zwerfkattenkaarten leg je eveneens open op tafel.

De speler met de meeste katten is de startspeler. De speler die rechts naast de startspeler zit neemt de kattentoken en plaatst deze naast een van de rijen of kolommen.


De spelregels

De startspeler begint het spel en daarna speel je met de klok mee. Tijdens je beurt moet je een

hele rij of kolom van drie kaarten uit het raster pakken. Je mag alleen niet de rij of kolom kiezen waar de kattentoken bij ligt. Nadat je de kaarten gepakt hebt verplaatst je de kattentoken naar die rij of kolom, de lege plekken vul ja aan met nieuwe kaarten. Je mag een Lost Cat of Spray Bottle kaart spelen op ieder moment tijdens je beurt.


Als je een kattenkaart neemt plaats je deze open voor je. Aan het einde van het spel moeten al je katten gevoerd worden, aan de onderkant van de kaart staat wat voor soort en hoeveel voeding de kat wilt. Als je kat volledig gevoed is dan krijg je overwinningspunten gelijk aan het aantal wat aan de linkerkant van de kaart staat.

Sommige katten hebben een of meer kleuren, zwart oranje of wit. Bepaalde katten zorgen voor extra overwinningspunten als je katten bezit van bepaalde kleuren. In de linkerbovenhoek staat ook de referentie van de kleur. B=zwart, O=oranje en W=wit.

Voedselkaarten zijn nodig om je katten aan het einde van het spel te voeden. Er zijn drie soorten voedsel: kip, tonijn en melk. Als je een voedselkaart neemt, moet je deze direct afleggen en het voedelsblokje van dezelfde kleur pakken. Er zijn ook x2 kip, x2 tonijn en x2 melkkaarten. Wanneer je een van deze kaarten pakt dan mag je ook 2 blokjes van die kleur pakken. Als je een wildfoodkaart pakt leg je deze ook af en pak je een paars blokje. Deze blokjes kunnen als ieder type voedsel ingezet worden.

Als je een kostuumkaart pakt, neem je deze op hand tot het einde van het spel. Aan het einde van het spel zal de speler met de meeste kostuums 6 overwinningspunten krijgen. Bij een gelijkspel worden deze overwinningspunten gelijkmatig verdeeld. Wanneer je helemaal geen kostuums hebt aan het einde van het spel dan verlies je 2 overwinningspunten.

Als je een kattenkruidkaart neemt, hou je deze in je hand tot het einde van het spel. Als je aan het einde van het spel 1 kattenkruid hebt dan verlies je 2 overwinningspunten. Als je 2 of 3 kattenkruiden hebt dan krijg je 1 overwinningspunt voor iedere gevoede kat. Bij 4 of meer kattenkruiden krijg je 2 overwinningspunten voor iedere gevoede kat.


Als je een speelgoedkaart pakt, bewaar hem dan in je hand tot het einde van het spel. Je krijgt overwinningspunten op basis van de verschillende soorten speelgoed die je hebt. Bij 1 soort krijg je 1 punt, bij 2 soorten 3 punten, bij 3 soorten 5 punten, bij 4 soorten 8 punten en bij 5 soorten krijg je 12 punten.

Wanneer je zwerfkattenkaarten neemt mag je zelf bepalen wanneer je deze speelt.

Je mag 2 zwerfkattenkaarten afleggen die je in je hand hebt om er eentje te pakken die open ligt, deze voeg je toe aan het gebied voor je. Zwerfkatten zijn net zoals gewone katten en deze moeten dus aan het einde van het spel gevoed worden, anders verlies je 2 overwinningspunten. Zodra je een zwerfkat uit het open gebied pakt, wordt deze niet vervangen door een kaart van de stapel.

Je mag er ook voor kiezen om 2 zwerfkattenkaarten af te leggen om een token te pakken met 2 overwinningspunten. Zwerfkatten in je hand aan het einde van het spel hebben geen waarde.

Wanneer je een spuitfleskaart neemt, hou je deze in je hand totdat je ervoor kiest om deze te spelen. Als je deze kaart speelt kan je het kattenfiche verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat je de volgende spelers misschien blokkeert om de kaarten te nemen die hij wilde of om zelf een geblokkeerde rij die je graag wilt op hand te nemen. Deze kaarten hebben aan het einde van het spel geen waarde.


Het spel eindigt wanneer een er een lege rij of kolom moet worden aangevuld en er geen kaarten meer op de stapel liggen. De speler met het meeste overgebleven eten na het voeren van de katten verliest dan 2 overwinningspunten, bij een gelijkspel verliezen alle gelijkspelende spelers 2 overwinningspunten. Daarna tellen alle spelers de overwinningspunten bij elkaar op van katten, zwerfkatten, kostuums, kattenkruis, speelgoed en de tokens, inclusief eventuele boetes.

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler die de meeste katten gevoed heeft.Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Op de kaarten staat nog extra uitleg.

+ Je kan op verschillende manieren punten scoren.

+ Door de zwerfkatten kan je extra punten scoren.


Minpunten

- De kaarten zijn in het Engels.


Beoordeling

Ben jij een echte Cat Lady? Probeer dat uit te vinden tijdens dit spel. Voor je ligt een raster van 3 bij 3, als je aan de beurt bent dan pak je of een rij of een kolom van 3 kaarten. Deze kaarten scoren op verschillende manieren punten, maar het grote doel is om katten binnen te halen en deze te voeden. Op iedere kattenkaart staat namelijk welke soorten voedsel deze katten willen. De lege plekken worden opgevuld door nieuwe kaarten, maar deze kaarten mogen niet gelijk de volgende beurt gepakt worden. De speler die daarna aan de beurt is pakt dus een andere rij of kolom. Zodra de laatste 3 kaarten worden neergelegd, mag de speler die aan de beurt is nog 3 kaarten pakken en daarna is het spel afgelopen. Iedere speler telt dan zijn of haar punten en de speler met de meeste punten wint.

De spelregels van Cat Lady zijn niet moeilijk, dit komt ook doordat de staat wat je moet doen en hoe je de punten scoort. De kaarten zijn wel in het Engels, dus als je niet goed Engels kan is dit wel een nadeel.

Het leuke aan Cat Lady is dat je op verschillende manieren punten kan scoren. Het hoeft dus niet te betekenen dat je alleen maar katten hoeft te voeren om veel punten te scoren. Wij hebben dit spel met z'n tweeën gespeeld en het is ook voorgekomen dat een van ons bijvoorbeeld veel soorten speelgoed had aan het einde van het spel. Dan scoor je ook aardig wat punten.

Weet jij zwerfkatten te scoren door lost cat kaarten te spelen? Dan scoor je aan het einde van het spel misschien extra punten. Je kan bijvoorbeeld een zwerfkat binnen halen die 2 punten geeft per zwarte kat die je weet te voeren. Of er is een zwerfkat die 1 punt geeft voor ieder stuk speelgoed wat je hebt. Dus de verschillende manieren hoe je punten weet te scoren geeft wel iets extra's aan het spel. Ieder spel is ook anders, doordat je met een raster werkt en je de kaarten iedere keer schudt. Daardoor sta je iedere beurt voor een keuze welke rij of kolom je gaat pakken. Soms kan het zo zijn dat je voedsel moet pakken waar je niets aan hebt of een kat die je niet kan voeren. Ik vond wel dat de spellen zo afgelopen zijn, opeens zijn er nog maar 3 kaarten over en heb jij bijvoorbeeld net een nieuwe kat gepakt. Je moet dus goed vooruit denken en de kaarten pakken waar jij wat aan hebt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page