top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Cheese Thief

Naam: Cheese Thief

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 4 - 8 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €21.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 kaasdief

 • 7 slaapkoppen

 • 1 muizenvalkaart

 • 8 dobbelsteenbekers

 • 8 dobbelstenen

 • 1 kaas

Voordat het spel begint neem je evenveel slaapkoppenkaarten als dat er spelers zijn, min één. Je schud deze kaarten samen met de kaasdiefkaart. Iedere speler krijgt vervolgens een kaart en bekijkt deze kaart zonder deze te laten zien aan de andere spelers.

Het kaasfiche plaats je in het midden van de tafel, binnen handbereik van alle spelers.

Iedere speler krijgt ook een dobbelsteen en een dobbelbeker. Tussen de dag en nachtfase gooien alle spelers de dobbelsteen in hun beker en draaien ze deze beker om op tafel. Je mag stieken het resultaat bekijken en dan de beker iets naar het kaasfiche toeschuiven, zonder het resultaat te veranderen.

Als laatste selecteer je een speler die de moderator van het spel is of je download de Cheese Thief app en laat deze als moderator fungeren.


De spelregels

Het spel bestaat uit een dag- en een nachtfase.

Alle spelers (inclusief de moderator) moeten hun ogen gesloten houden tijdens de nachtfase.

De moderator kondigt de uren aan van 1 tot 6 en telt bij ieder uur af van 10 tot 0. De spelers kunnen alleen hun ogen openen wanneer de moderator de tijd roept die overeenkomt met hun dobbelresultaat. Wanneer de tijd van een speler wordt geroepen, dan heb je 10 seconden om stilletjes een actie uit te voeren die overeenkomt met je kaart:

 • Wanneer de tijd van de kaasdief is geroepen, moet deze de kaas weghalen en verbergen. Het maakt niet uit of andere spelers ook hun ogen open hebben.

 • Als een Slaapkop zijn ogen opent en de enige is die dat doet, dan mag hij naar één van de dobbelstenen van de andere spelers gluren onder hun beker.

 • Als een slaapkop zijn ogen opent en andere spelers hetzelfde doen, dan gebeurt er niets.

Voor een spel met 5 tot 8 spelers worden de volgende regels toegevoegd om een of meer volgers te introduceren naar het spel. Een volger verandert eigenlijk ook in een kaasdief.

 • Voor 5 spelers - als de Kaasdief steelt in het zicht van een slaapkop, dan wordt de slaapkop een volger. Als meer dan één slaapkop naar de kaasdief kijkt, dan kiest de kaasdief zo snel mogelijk een speler door deze aan te wijzen.

 • Voor 6 spelers - na de oproep van 06:00 uur en voordat iedereen zijn ogen opent, zegt de moderator het volgende: “Iedereen, steek je rechterhand uit naar het midden. kaasdief, open alsjeblieft je ogen en kies in stilte je volger door het aanraken van een van de handen. 5, 4, 3, 2, 1. Volger, open je ogen en maak oogcontact met de kaasdief. 5, 4, 3, 2, 1 Sluit nu alsjeblieft je ogen.

 • Voor 7 spelers - na de oproep van 06:00 uur en voordat iedereen zijn ogen opent, zegt de moderator het volgende: “Iedereen, steek je rechterhand uit naar het midden. kaasdief, open alsjeblieft je ogen en kies in stilte je 2 volgers door het aanraken van een van de handen. 5, 4, 3, 2, 1. Volgers, open jullie ogen en maak oogcontact met elkaar 5, 4, 3, 2, 1 Sluit nu alsjeblieft je ogen. zij weten dus van elkaar, maar niet wie de kaasdief is.

 • Voor 8 spelers - na de oproep van 06:00 uur en voordat iedereen zijn ogen opent, zegt de moderator het volgende: “Iedereen, steek je rechterhand uit naar het midden. kaasdief, open alsjeblieft je ogen en kies in stilte je 2 volgers door het aanraken van een van de handen. 5, 4, 3, 2, 1. Volgers, open jullie ogen en maak oogcontact met elkaar en de kaasdief 5, 4, 3, 2, 1 Sluit nu alsjeblieft je ogen.

Nadat het 06:00 is geweest volgt de dagfase. De slaapkoppen zullen er alles aan doen om de kaasdief te identificeren, maar de kaasdief zal er alles aan doen om de gestolen kaas te verdoezelen en zelfs proberen om een zondebok te vinden door middel van zijn volgers.

Spelers mogen alles zeggen, maar ze kunnen hun karakterkaarten niet onthullen of laten zien, net zoals hun dobbelstenen. Wanneer de discussie ver gevorderd is kan er een stemming volgen.

Elke speler moet deelnemen aan deze stemming om te laten zien wie zij denken dat de kaasdief is. Het resultaat van deze stemming bepaalt wie er wint. De moderator start de stemming door van 3 af te tellen en STEM! te roepen. Iedereen wijst vervolgens tegelijkertijd naar de speler van wie zij denken dat de kaasdief is. De speler met het meeste aantal stemmen onthult zijn karakterkaart en bij een gelijke stand worden beide kaarten onthult.

Wanneer de kaasdief goed wordt aangewezen dan winnen de slaapkoppen het spel. Maar wordt er een slaapkop aangewezen, zelfs al is deze speler een volger, dan wint de kaasdief (en zijn volgers).


Je kan ook een variant met vier spelers. De regels zijn inpricipe hetzelfde, maar iedere speler gooit 2 dobbelstenen en kiezen er daar één van uit om wakker te worden. De kaasdief mag op beide tijden wakker worden en beslissen om de kaas te stelen.

Daarnaast heb je ook nog een variant met een muizenvalkaart. Deze kan alleen worden toegevoegd bij een spel van 6 tot 8 spelers. Je vervangt bij de voorbereiding één van de slaapkoppen door de muizenvalkaart. Deze speler volgt dezelfde regels als een slaapkop, maar probeert juist de meeste stemmen te verzamelen. Deze speler wint alleen als hij de meeste stemmen krijgt.


Pluspunten

+ Het spel is een heel leuk partyspel.

+ Hoe meer spelers, hoe leuker.

+ Je kan goed discussiëren tijdens dit spel.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Soms kan je meteen horen wie de kaasdief is.


Beoordeling

Tijdens een potje Cheese Thief is er één kaasdief tussen alle spelers. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een kaart. De meeste kaarten bevatten slaapkoppen, maar er is één speler de kaasdief. Iedere speler krijgt ook een dobbelsteen en een beker. Je gooit de dobbelsteen en verstopt deze onder je beker zodat niemand, behalve jijzelf, het getal kan zien. De cijfers van de dobbelsteen stellen een uur voor waarop je wakker mag worden. Een van de spelers zegt welk uur het is, beginnend bij 12 uur en telt af van 10 tot 0. Je mag alleen je ogen open doen tijdens het uur wat je dobbelsteen aangeeft. Als je als kaasdief wakker wordt dan moet je de kaas stelen en als je als slaapkop wakker wordt moet je kijken of de kaas weg is of dat je kaasdief kan ontmaskeren. Wanneer het 6 uur is geweest wordt iedereen wakker en ga je discussiëren over wie de kaasdief kan zijn. Daarna volgt een stemming, wanneer de kaasdief goed wordt aangewezen dan winnen de slaapkoppen, maar wordt er een slaapkop aangewezen dan wint de kaasdief.

Het spel wordt pas echt leuk als je met meer spelers speelt. Niet alleen wordt het dan moeilijker om er achter te komen wie de kaasdief is, maar ook worden er volgers toegevoegd aan het spel. Deze spelers zijn niet de kaasdief, maar kunnen wel winnen als de kaasdief niet aangewezen wordt. Ze kunnen zichzelf ook opofferen als zondebok, maar dan moet je natuurlijk niet teveel opvallen. Je moet tijdens dit spel een goede discussie kunnen voeren en met argumenten komen waarom je het juist wel of niet hebt gedaan. Hoe meer spelers dit spel heeft hoe meer volgers er zijn. Dit maakt het spel ook wat moeilijker voor de andere spelers, want wie kan je nog vertrouwen?

De dagfase bij dit spel is ook leuk, want dan mag je discussiëren over wie jij denkt dat de kaasdief was. Het kan zo zijn dat jij bijvoorbeeld om 4 uur wakker bent geworden en de kaas toen al weg was, dit kan je dan als argument aanvoeren. Andere spelers kunnen natuurlijk wel bluffen over welk getal zij op hun dobbelsteen hebben, want deze blijven ook geheim. Het enige nadeel vind ik wel dat je soms kan horen wie de kaasdief is. Als deze de kaas luidruchtig pakt dan is het spel snel over.

Cheese Thief is een spel om te spelen tijdens feestjes, maar je kan het spel ook heel goed spelen in een gezin met kinderen. Zo leren ze hoe ze goed kunnen bluffen en discussiëren. Kortom, het is een spel geschikt voor elke gelegenheid en leeftijd.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page