top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Chili Dice

Naam: Chili Dice

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 games

Prijs: €12.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 6 dobbelstenen met elk een verschillende rode zijde

  • 1 scoreblok

Iedere speler ontvangt een notitievel. De speler die als laatst pittig heeft gegeten mag het spel beginnen.


De spelregels

De eerste keer gooi je alle 6 de dobbelstenen. Wanneer je een rode zijde hebt gedobbeld moet je beslissen of je deze naar een ander getal wilt draaien of dat je deze laat liggen. Daarnaast beslis je of je verder wilt gooien of dat je punten gaat scoren.


Wanneer je een dobbelsteen met een rode zijde gooit dan mag je deze dus omdraaien naar een ander getal. Je mag dit enkel na de worp doen. Als je eenmaal een dobbelsteen met een rode zijde opzij hebt gelegd dan mag je deze niet op een later moment meer veranderen.


De speler die aan de beurt is mag zelf bepalen hoe vaak hij wilt dobbelen. Bij normale dobbelspellen mag je vaak maar 3 keer gooien, bij Chili Dice mag je tijdens het hele spel 30 keer gooien. Je moet dus zelf beslissen of je tevreden bent een een score of dat je door gooit. Wanneer je tevreden bent dan kruis je het aantal worpen die je gebruikt hebt af op het scorevel en vul je je resultaat in één van de 10 velden in. Je mag daarbij uitsluitend lege velden kiezen. Bij een mislukte worp vul je 0 punten in.

In de meeste gevallen geeft een rode dobbelsteen een bonus en soms mag je het gegooide resultaat zelfs in een ander veld noteren.


De scorevelden op het notitieblok en de regels daarbij zijn:

  • De cijfervelden 1 tot en met 6 - je telt alle ogen van het gekozen cijfer bij elkaar op. Als zich hier een rode zijde onder bevindt dan mag je het resultaat verdubbelen.

  • Rood - je krijgt voor iedere rode zijde die je hebt gedobbeld 10 punten.

  • STR (straat) - wanneer je 1 tot en met 6 hebt gedobbeld dan heb je een straat en verdien je 21 punten. Bevindt zich daar een rood cijfer tussen dan mag je er ook voor kiezen om 21 punten in te vullen bij dat cijfer.

  • GLK (gelijke waarden) - komt elke gedobbelde waarde tenminste twee, drie of vier keer voor, tel dan de som van de dobbelstenen bij elkaar op. Bevindt zich daar een rode zijde tussen, dan mag je er ook voor kiezen om de som in dat betreffende cijferveld in te vullen.

  • Kans - je punten zijn de som van het aantal ogen dat je hebt gegooid. De rode dobbelsteen geeft hierbij geen extra bonus.


Het kan ook zijn dat je 6 dezelfde getallen gooit. Bij de getallen 1, 2 en 3 heb je een kleine chili gegooid en mag je 50 punten in het desbetreffende veld invullen. Je kan er ook voor kiezen om 25 punten in een veld naar keuze in te vullen, als je bijvoorbeeld het scoreveld van het getal al ingevuld hebt.


Bij de getallen 4, 5 en 6 heb je een grote chili gegooid en mag je 75 punten in het desbetreffende veld invullen. Je kan er ook voor kiezen om 50 punten in een veld naar keuze in te vullen.


Als laatste kan je ook een pitte chili gooien. Dit heb je als je 6 dobbelstenen gooit met een rode zijde. Je mag dan 100 punten invullen bij rood of straat of 50 punten in een veld naar keuze.


Het spel eindigt na 10 rondes. Als je als speler niet al je worpen hebt gebruikt dan ontvang je 5 punten voor iedere worp die je nog over hebt. Iedere speler telt dan de velden en de bonus bij elkaar op. De speler met de hoogste score wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Je bepaalt zelf hoe vaak je gooit.


Minpunten

- Het spel heeft een hoge geluksfactor.


Beoordeling

Chili Dice is een pittig spelletje waarbij je 10 vakjes moet invullen. Het spel heeft veel weg van Yahtzee, maar het grote verschil is dat je zelf bepaalt hoe vaak je gooit. Daarnaast heeft iedere dobbelsteen een rode zijde en als je één van deze zijdes gooit dan krijg je bij bijna alle vakjes een bonus. Als je bijvoorbeeld ervoor kiest om dobbelstenen van een bepaald cijfer te verzamelen en daar ook een dobbelsteen met een rode cijfer bij zit dan mag je je score voor dat vakje verdubbelen. Zo kan je dus met een beetje geluk hele hoge scores halen.

Geluk is leuk, maar dit spel heeft wel een hele hoge geluksfactor. Dat is ook gelijk het enige nadeel aan het spel, het is grotendeels gebaseerd op geluk. Je moet maar net goed gooien om een hoge score te halen aan het eind. Wel heb je een gedeelte zelf in de hand, doordat je zelf mag bepalen hoe vaak je gooit. Zo kan je bijvoorbeeld na 2 worpen al een hele goede score hebben, maar soms ook pas na 5 keer. Je moet op tijd weten wanneer je stopt, want in totaal mag je maar 30 keer gooien tijdens dit spel. Als je dus niet oppast dan ben je al snel door je worpen heen en kan je dus niet al je vakjes invullen.

Ik vind Chili Dice een heel erg leuk dobbelspel, wat snel geleerd is en lekker makkelijk wegspeelt. De rode zijdes van de dobbelsteen en het feit dat je zelf mag bepalen hoe vaak je gooit voegt echt wat toe aan het spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page