top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Clever

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Naam: Clever

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 games

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 scoreblok

 • 1 witte dobbelsteen

 • 1 gele dobbelsteen

 • 1 blauwe dobbelsteen

 • 1 groene dobbelsteen

 • 1 oranje dobbelsteen

 • 1 paarse dobbelsteen

 • 4 viltstiften

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een sorevel en een viltstift. Daarna wordt er bepaald welke speler het spel mag beginnen.


De spelregels

Het spel bestaat uit verschillende rondes. Hoeveel rondes dit zijn hangt af van het aantal spelers. Speel je met 4 spelers dan bestaat het spel uit 4 rondes, met 3 spelers bestaat het spel uit 5 rondes en speel je met 1 of 2 spelers dan bestaat het spel uit 6 rondes. Tijdens een ronde komt iedere speler 1 keer aan de beurt. Als je een ronde begint streep je deze door en neem je de bijbehorende bonus.


Wanneer je aan de beurt bent ben je de actieve speler en mag je in principe 3 keer gooien. Iedere keer dat je gooit leg je 1 van de dobbelstenen op een dobbelsteenveld. Daarna vul je de waarde van de dobbelsteen in de juiste categorie in of kruis je het juiste vakje aan.

Daarna leg je de dobbelstenen die een lagere waarde hebben dan de gekozen dobbelsteen op het zilveren dienblad, deze dobbelstenen kunnen niet meer gebruikt worden door de actieve speler. Hierna mag je nog twee keer gooien en ook deze keren vul je het juiste vakje bij de gekozen dobbelsteen in en leg je dobbelstenen met een lagere waarde op het dienblad. Na de derde keer werpen leg je alle overgebleven dobbelstenen op het zilveren dienblad.

Daarna mogen de passieve spelers kiezen uit de 3 dobbelstenen die op het dienblad liggen, nadat zij gekozen hebben vullen zij dan ook het juiste vakje in. De spelers mogen hierbij ook dezelfde dobbelsteen kiezen. Als je geen mogelijkheid hebt om een dobbelsteen van het dienblad te kiezen, omdat bijvoorbeeld de bijbehorende vakjes al ingevuld zijn dan mag je uit de dobbelstenen kiezen die de actieve speler op zijn veld heeft liggen.

Nadat iedereen de gekozen dobbelsteen heeft ingevuld is de volgende speler aan de beurt. Een ronde eindigt als iedere speler aan de beurt is geweest.


Je hebt als speler tijdens dit spel keuze uit verschillende kleuren dobbelstenen die ieder bij een eigen categorie horen. De dobbelstenen waar je uit kan kiezen zijn:

 • De witte dobbelsteen - dit is een kleurenjoker en mag bij iedere categorie worden ingevuld. Als je deze dobbelsteen bij de blauwe categorie wilt invullen dan tel de de blauwe dobbelsteen bij de witte op.

 • De gele dobbelsteen - als je ervoor kiest om voor de gele dobbelsteen te gaan dan kruis je simpelweg de waarde van deze dobbelsteen aan. Iedere waarde komt 2 keer voor. Bij een complete horizontale of diagonale rij krijg je een bonus en bij een complete verticale rij krijg je punten aan het einde van het spel.

 • De blauwe dobbelsteen - ook bij deze categorie kruis je de waarde van de dobbelsteen weg, maar je telt altijd de witte dobbelsteen hierbij op. Het kan ook zijn dat je de witte dobbelsteen al apart hebt liggen, maar dit maakt niet uit. Je behaalt bij deze categorie bonussen door een horizontale of verticale rij compleet te hebben. Aan het einde van het spel scoor je punten aan de hand van het aantal kruisjes die je hebt gezet.

 • De groene dobbelsteen - in de groene categorie staat er in ieder vakje aangegeven wat de waarde is die je minimaal moet gooien. Bij deze categorie werk je altijd van links naar rechts en je mag hierbij geen vakjes overslaan. Eventuele bonussen staan onderaan de vakjes en aan het einde van het spel staan je punten boven het vakje dat als laatste is aangekruist.

 • De oranje dobbelsteen - in het oranje veld werk je ook van links naar rechts, je mag geen velden overslaan. je vult de vakjes in aan de hand van de waarde van de dobbelsteen. Bij vakjes waar x2 of x3 staat wordt de waarde zelfs vermenigvuldigd. Ook bij deze categorie kan je weer bonussen scoren als je een bepaald vakje behaald. Aan het einde van het spel tel je alle ingevulde waarden bij elkaar op.

 • De paarse dobbelsteen - bij deze categorie werk je ook van links naar rechts, je mag geen velden overslaan. Het maakt niet uit wat de waarde is van de dobbelsteen die je in het eerste vakje invult, maar in het volgende vakje moet de waarde altijd hoger zijn. Na een 6 mag je weer opnieuw beginnen. Ook bij deze categorie staan de bonussen onderaan de vakjes en aan het einde van het spel tel je alle waardes bij elkaar op.

Tijdens het spel kan je ook bonussen ontvangen. Deze kan je behalen als je een bepaald vakje aankruist of een rij compleet hebt. Er zijn bijvoorbeeld bonussen met een X in een vakje van een bepaalde kleur. Bij blauw en geel mag je een vakje naar keuze aankruisen en bij groen het eerstvolgende vakje.

Er zijn ook gekleurde vakjes met een getal er in. Deze mag je bij de bijbehorende categorie invullen, dus bij paars of oranje.

Bij de start van ronde 4 mag je daarnaast ook kiezen of je een vakje naar keuze aankruist bij of een 6 invult.

Je kan ook vossen behalen. Een vos kan je behalen door een bepaald vakje waar deze onder staat aan te kruizen of een rij te behalen. Aan het einde van het spel zorgt een vos voor extra punten. Een vos is evenveel punten waard als je laagste categorie. Dus bij meerdere vossen loopt je bonus dus op.

Je kan als actieve speler ook nog een keer dobbelen. Als je deze bonus behaalt en inzet mag je je worp nog een keer doen. Je mag geen dobbelstenen erbij pakken die je al eerder aan de kant hebt gelegd en je mag ook geen dobbelstenen opzij leggen.

Je kan ook een +1 bonus halen. Dan mag je aan het einde van je beurt nog een dobbelsteen kiezen die je invult. Als actieve speler mag je dezelfde dobbelsteen nog een keer kiezen, maar niet meer dan één keer. Als passieve speler mag je kiezen uit alle 6 de dobbelstenen die de actieve speler aan het einde van zijn beurt heeft liggen.

De bonussen nogmaals dobbelen en een extra dobbelsteen kan je bovendien behalen bij de start van een nieuwe ronde, welke dat is staat aangegeven in het vakje van de ronde die je in gaat. Deze omcirkel je in het desbetreffende vakje, als je een van deze bonussen inzet dan zet je een kruisje.


Het spel eindigt als in de laatste ronde alle spelers aan de beurt zijn geweest. Daarna tel je alle punten van de categorieën bij elkaar op. Je vermenigvuldigt het aantal vossen wat je behaalt hebt met het aantal punten wat je als laagste score in een categorie hebt gehaald. Deze punten tel je bij je totaalscore op. De speler met de hoogste score wint het spel. Bij een gelijk spel wint de speler met die in een bepaalde categorie het hoogst heeft gescoord.


Je kan dit spel ook alleen spelen. Het spel bestaat dan uit 6 rondes. Je gooit 6 rondes als actieve speler en hiervoor gelden dan dezelfde regels als bij een gewoon spel. Daarnaast gooi je ook 6 rondes als passieve speler. Je gooit echter maar 1 keer en je legt dan de 3 dobbelstenen met de laagste waarde op het zilveren dienblad, je mag dan uit deze 3 dobbelstenen eentje kiezen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is zowel alleen te spelen als met meerdere spelers.

+ Dit spel heeft wat meer diepgang dan andere roll & write spellen.


Minpunten

- Na verloop van tijd zijn de scorevellen op.


Beoordeling

Tijdens een potje Clever probeer je de categorieën zo goed mogelijk te vullen. Dit doe je door tijdens je beurt dobbelstenen opzij te leggen. Je mag 3 keer gooien en iedere keer leg je een dobbelsteen opzij. Aan de categorieën zijn bepaalde regels verbonden voor het invullen hiervan. Bij sommige categorieën kruis je vakjes aan en bij andere vul je getallen in. Zo probeer je een zo hoog mogelijke score te krijgen. Het is alleen niet handig om in je eerste of je tweede beurt gelijk al hoge getallen te kiezen. Je moet namelijk de getallen die lager zijn dan het gekozen getal op het zilveren dienblad leggen en deze mag je niet meer meenemen in een volgende worp. Zo kan het dus zijn dat als je dit wel doet je in de laatste beurt geen dobbelstenen meer hebt om mee te gooien en dan heb je toch echt pech gehad.

Wat ik leuk vind aan dit spel is dat het wat diepgaander is dan andere roll & write spellen. Het is niet simpelweg vakjes aankruisen, je moet echt keuzes maken en vooruit denken. Daarnaast moet je als je niet aan de beurt bent goed opletten. Welke dobbelstenen die een andere speler heeft gegooid zijn voor jou interessant om aan te kruizen? Hoe meer vakjes je vult hoe meer bonussen er trouwens vrij komen. Het is ook leuk dat er soms een kettingreactie ontstaat wanneer je weer een bonus aankruist. Soms mag je dan een bonus in een categorie invullen en dit zorgt er dan weer voor dat je er weer een ander vrij speelt.

Ik vind het helemaal goed bedacht dat je Clever ook alleen kan spelen. Je neemt dan ook de rol van passieve speler aan. Ik heb trouwens mijn high score gehaald in een spel wat ik alleen speelde. Daarnaast is de speelduur van dit spel ideaal, een potje duurt gemiddeld 30 minuten, zowel alleen als met meerderde spelers, en dus speel je dit spel gemakkelijk tussendoor.

Deze eerste versie van Clever raad ik iedereen aan, zeker omdat ik dit toch wel de eenvoudigste Clever vind onder de drie die er nu uitgegeven zijn. Een perfect instapmodel voor wie kennis wilt maken met roll & write spellen of de Clever spellen!

Binnenkort zal ik de reviews plaatsen van Dobbel zo Clever en Clever tot de 3e macht. Daarnaast zal ik deze met elkaar vergelijken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page