top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Click!

Naam: Click!

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €10.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 47 muurkaarten

 • 3 riksjakaarten

 • 25 compositiekaarten

 • 35 actiekaarten

Geef elke speler vijf handkaarten: drie actiekaarten en twee compositiekaarten. Deze houd je gesloten voor je medespelers.

Leg vervolgens drie compositiekaarten open op tafel. Staan hier draken of panda's op, schud deze kaarten dan terug in de stapel en trek nieuwe kaarten.

Leg de drie riksjakaarten apart. Schud de overige muurkaarten en leg de bovenste vier open in een rij op het midden van de tafel. Deze vormen het begin van de Chinese Muur. Leg vervolgens drie muurkaarten open bij de drie open compositiekaarten. Deze muurkaarten vormen de bank.

Verdeel de overige muurkaarten in drie gelijke stapels. Schud door elke stapel één riksjakaart en plaats de drie stapels gesloten op elkaar. Leg als laatste de stapel actiekaarten gesloten op tafel.

Kies een startspeler en jullie zijn klaar om te beginnen!


De spelregels

Om te winnen dien je zoveel mogelijk foto's van de Chinese Muur te maken. Door de verschillende stukken muur te wisselen en nieuwe stukken toe te voegen, creëer je de juiste composities. Schiet wel op, want medespelers kunnen ook tijdens jouw beurt hun foto's maken!


Elke beurt heeft de volgende stappen: indien er riksja's in het spel zijn, verplaats je deze eerst één plek naar rechts. Kies één open muurkaart en plaats die links of rechts aan de muur. Vul direct de open muurkaarten aan. Wil je geen van de drie open muurkaarten hebben? Dan mag je ook een dichte muurkaart trekken en die aansluiten. Speel altijd één actiekaart. Bij drie spelers mag je twee actiekaarten spelen, en bij vier spelers mag je er drie spelen. Vul je hand weer aan tot drie actiekaarten. Wanneer de muur- of actiekaarten op zijn, schud je de aflegstapel en trek je daarna nieuwe kaarten.

Liever geen actiekaart spelen? Je mag er altijd voor kiezen om je hele hand af te leggen. Leg je actiekaarten op de aflegstapel en schud je compositiekaarten terug in de stapel. Pak nu drie nieuwe actiekaarten en twee nieuwe compositiekaarten. Je beurt is hierna wel voorbij.


Alle spelers hebben twee compositiekaarten gekregen. Liggen de muurkaarten precies zo op tafel dat de volgorde overeenkomt met jouw compositiekaart, roep dan zo snel mogelijk "klik!" Zo maak je een foto van jouw compositie en win je de punten die op de compositiekaart staan.


Er zijn verschillende actiekaarten in het spel, deze zijn:

 • 1 plek verschuiven - verplaats één muurkaart 1 plek naar links of rechts.

 • 2 plekken verschuiven - verplaats één muurkaart 2 plekken naar links of rechts.

 • Omwisselen - verwissel twee muurkaarten uit de muur met elkaar om.

 • Verwijderen - haal één muurkaart uit de muur en leg deze op de aflegstapel.

 • Extra compositiekaart - pak en extra compositiekaart, je mag er nu tijdelijk meer in je hand hebben.

 • Bank wisselen en plaatsen - vervang de drie open muurkaarten door drie nieuwe kaarten. Kies hiervan één muurkaart en plaats deze links of rechts van de muur.

 • Een kaart terughalen - kies één muurkaart uit de aflegstapel en plaats deze ergens in de muur.

Spelers kunnen op elk moment en foto maken van hun eigen compositiekaart. Dit mag in je eigen beurt, maar zeker ook in die van andere spelers. Met uitzondering van de drie open compositiekaarten op tafel. Van deze drie kaarten mag je alleen in je eigen beurt een foto maken.

Er mag geen foto worden gemaakt halverwege het uitvoeren van een actie. Een actie moet helemaal afgerond zijn. Je mag wel tussen twee actiekaarten in een foto maken.

Na het maken van een foto leg je je compositiekaart dicht voor je neer en vul je je handkaarten weer aan tot twee compositiekaarten. De drie open compositiekaarten op tafel worden niet aangevuld. Leg de muurkaarten die voor de foto zijn gebruikt op de aflegstapel. Mocht hierdoor de muur uit minder dan vier kaarten bestaan, dan wordt deze weer aangevuld tot vier kaarten. Deze kaarten worden altijd links aangelegd. Wanneer er een 'gat' in de muur ontstaat, schuif je de kaarten altijd weer naar elkaar toe. Roepen er meerdere spelers "klik!", dan mag de speler die als eerste roept de foto maken. De muurkaarten worden dan eerst verwijderd, daarna kijkt de tweede speler of zijn foto nog steeds gemaakt kan worden.


Wanneer de riksjakaart wordt omgedraaid, wordt deze direct op de meest linkse muurkaart geplaatst. Ligt hier al een riksja, dan komt de nieuwe riksja op de eerstvolgende vrije muurkaart. Trek direct ook en vervangende muurkaart om verder te gaan met de handeling waar je mee bezig was.

Zolang er een riksja op en muurkaart ligt, kan er geen foto van deze muurkaart worden gemaakt. Ook kan de muurkaart niet worden verplaatst of verwijderd. Bij aanvang van de volgende beurt schuift de riksja één plek op naar rechts. Houdt de muur op, dan gaat de riksja naar de aflegstapel.


Kaarten met een toren kunnen niet worden verplaatst of verwijderd met en actiekaart. Wel kunnen er met de verschuifkaarten andere muurkaarten naast worden gelegd.

Draken moeten altijd kloppend op de foto. Dit betekent dat voor en compositiekaart met twee draaksymbolen er een foto moet worden gemaakt met een voor- en achterkant van de draak. Bij drie draaksymbolen heb je ook een middenstuk nodig voor een geslaagde foto.


Het spel is direct afgelopen zodra alle drie de open compositiekaarten op tafel zijn gefotografeerd. Het spel eindigt ook wanneer de laatste dichte compositiekaart wordt getrokken. Wanneer dit gebeurt zijn alle spelers nog één keer aan de beurt.

De spelers tellen nu alle punten op hun behaalde compositiekaarten. De speler met de meeste punten heeft gewonnen. Bij gelijkspel wint de speler met de meeste compositiekaarten. zijn dit er evenveel, dan hebben beide spelers gewonnen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Er zijn speciale kaarten die het spel leuker maken.

+ Het spel is eco-friendly.

+ Het artwork van het spel is super leuk.


Beoordeling

Er is van alles te zien op de Chinese Muur, maar weet jij tijdens Click! ook de beste foto's te maken? Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 2 compositiekaarten en 3 actiekaarten. Als je aan de beurt bent mag je een muurkaart van de markt of trekstapel aan de linker- of rechterkant van de muur leggen. Daarna speel je een actiekaart om bijvoorbeeld kaarten uit de muur te verwijderen, te verplaatsen of terug te halen uit de aflegstapel. Zodra jou compositiekaart voorkomt in de muur roep je klik!, dit kan tijdens je eigen beurt, maar ook tijdens de beurt van andere spelers. Als alle 3 de compositiekaarten van tafel zijn gefotografeerd of als de trekstapel met die kaarten op is eindigt het spel. Spelers tellen nu hun punten van de compositiekaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Er zitten dus verschillende actiekaarten in het spel die het een stuk spannender maken. De actiekaarten geven al dat beetje extra, want daardoor ziet de muur er toch weer anders uit. Naast het verwijderen van kaarten uit de muur kan je bijvoorbeeld ook twee kaarten met elkaar omwisselen of een kaart een aantal plekken verplaatsen. Zo kan je misschien ervoor zorgen dat je een foto kan maken van jou compositiekaart. Torens moeten wel altijd op hun plek blijven liggen in de muur en kan je dus niet omwisselen. Er zitten ook 3 riskjakaarten in het spel die je het knap lastig kunnen maken. Trek je namelijk zo'n kaart dan leg je deze aan de linkerkant van de muur, elke beurt schuift deze kaart een plekje op naar rechts en als de muur ophoudt kan je deze kaart verwijderen, maar zolang deze kaart er ligt kan je helaas geen foto van de muur maken. Je kan ook draken fotograferen, maar deze moeten wel kloppen en dus een voor- en achterkant hebben, een lastige opgave dus! Ik vind al deze speciale kaarten het spel echt leuk maken. Je kan door zulke kaarten te spelen het spel flink opschudden.

Click! is trouwens ook een eoc-friendly spel. Dit houdt in dat tijdens het produceren van het spel er gebruik is gemaakt van FSC-materialen en biologisch afbreekbare lijm, inkt en plastic. Ook nog is goed voor het milieu dus!

Click! is daarnaast ook nog is een super mooi kaartspel. Er staan zoveel verschillende dingen op de kaarten afgebeeld. Van schattige panda's tot draken en van marktkraampjes tot spelende kinderen, het komt allemaal voor op de kaarten van het spel. Zo krijg je iedere keer weer een andere Chinese Muur te zien.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page