top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Codenames Disney

Naam: Codenames Disney

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €29.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 200 Disneykaarten

  • 60 sleutelkaarten (20 makkelijk en 40 moeilijk)

  • 1 Mickey Mouse kaartenstandaard

  • 8 rode afdekkaarten

  • 8 blauwe afdekkaarten

  • 7 neutrale afdekkaarten

  • 1 extra afdekkaart

  • 1 einde van het spel afdekkaart


Voordat het spel begint maak je twee teams van gelijke grootte en niveau. Elk team kiest één speler als spelleider, deze spelers nemen plaats aan een kant van de tafel. De andere spelers zitten aan de andere kant van de tafel.

Vervolgens pak je 16 Disneykaarten en je legt deze in een raster van 4x4 naar je teamgenoten toe. Je kan ervoor kiezen om een met alleen plaatjes te spelen of alleen met woorden.


Elk spel heeft één sleutel, deze geeft de locatie van de Disneykaarten van elk team op tafel aan. Er voor elk spel een willekeurige sleutel gekozen en deze wordt in de kaarthouder geplaatst. De sleutel wordt geheim gehouden voor de teams, want de rode vakjes zijn de vakjes die het rode team moet raden en de blauwe vakjes zijn voor het blauwe team. De beige vakjes zijn neutrale kaarten en horen bij geen van beide teams.

Elke spelleider heeft 5 afdekkaarten voor zich en het startende team pakt een afdekkaart extra. Het team wat mag beginnen herken je aan de vier lichtjes die aan de zijkanten van de sleutel staan.


De spelregels

Om en om zijn de teams aan de beurt. De spelleider van het startende team geeft een aanwijzing in de vorm van één woord en het aantal kaarten wat daarbij hoort. Bijvoorbeeld PRINSES 2, dan weet zijn team dus dat het om twee kaarten gaat en zij moeten proberen de juiste kaarten te raden. Als spelleider mag je verder geen hints geven en ook mag je niet seinen naar de juiste kaart. Pas als een kaart is aangeraakt door de spelers van zijn team mag hij een afdekkaart pakken. Is de kaart goed geraden? Dan pak je en afdekkaart met het kleur van jou team en leg je deze over de kaart, je team mag eventueel doorgaan met raden. Wordt er een kaart van het andere team of een neutrale kaart aangewezen? Dan leg je een afdekkaart van dat soort er op en eindigt je beurt.

Elke beurt bestaat dus slechts uit één aanwijzing van de teamleider, bestaande uit een woord en een getal. Je mag altijd stoppen met raden, maar je wilt natuurlijk zoveel mogelijk woorden zien te raden. Per beurt mag je overigens ook één keer extra raden, maar dan moeten de eerste paar keer dat je hebt geraden wel goed zijn. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je bij vorige beurten niet alle kaarten hebt kunnen vinden, doordat je een foute kaart aan hebt gewezen.

Verder is het wel toegestaan om woorden te spellen om je team in de juiste richting te sturen. De aanwijzingen die je als teamleider geeft moeten wel echt gaan over de plaatjes of woorden. Je mag dus geen aanwijzingen geven over het patroon van de sleutel of de letters die er in voor kunnen komen. Dus bijvoorbeeld: dichtbij, de kaarten die het dichtst bij liggen of S, de kaarten die starten met een S. Als je speelt met de kant van de woorden dan mag je geen woorden gebruiken die op de kaartjes staan.

Het team dat als eerste alle Disneykaartjes van hun kleur vindt wint het spel. Het kan wel zo zijn dat je wint tijdens de beurt van een tegenstander, als zij bijvoorbeeld een kaartje van jou aanwijzen.


Je kan ook verschillende varianten spelen van Codenames Disney. Als je het spel bijvoorbeeld moeilijker wilt maken kan je een 5x5 raster neerleggen. Er zijn dan ook meer kaartjes die je met je team moet raden, namelijk 8 of 9 kaartjes afhankelijk van wie er begint. Ook zit er bij deze versie een einde van het spel kaart in. Als een team deze kaart aanraakt en kiest dan is het spel direct afgelopen en wint het andere team. De rest van de regels zijn hetzelfde bij de gevorderde versie.


Als je de gevorderde versie nog wat moeilijker wilt maken kan je bijvoorbeeld een aanwijzing geven met een onbeperkt aantal kaartjes, zo weten je teamgenoten niet hoeveel kaartjes zij moeten raden. Ook kan je juist zeggen aanwijzing 0, dan weten ze dus dat er van van de aanwijzing die is gegeven geen kaartjes in het spel zitten.


Je kan het spel ook met z'n tweeën of drieën spelen. Dan zijn de basisregels hetzelfde, maar je bent om de beurt de teamleider en de persoon die moet raden. De basisregels zijn hetzelfde maar er is ook een fictief team. Iedere beurt dekt de teamleider een woord af voor dit team. Als je eerder alle Disneykaarten weet te raden dan het fictieve team dan win je.


Pluspunten

+ Disney!

+ Je kan verschillende varianten op dit spel spelen.

+ Je kan zowel met woorden als met plaatjes spelen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Als je Dinsey niet goed kent kan het spel vrij lastig zijn.


Beoordeling

Ik ben groot fan van Disney, ik denk dat ik bijna alle films wel heb gezien. Daarnaast vind ik Codenames ook een heel leuk partyspel. Hoe leuk is het dan dat er ook een Disney versie is van Codenames?

Als het spel begint deel je je op in twee teams, ieder team heeft een teamleider. Alleen de teamleider weten welke kaartjes de rest van het team moet zien te vinden. Door middel van codewoorden proberen de teamleiders hun teamgenoten de juiste kaarten aan te laten wijzen. Het team wat als eerste alle juiste kaarten vind wint het spel.

Het leuke aan de Disney Codenames vind ik dat ik echt weer terug ga naar mijn jeugd. Alle films komen bij bekend voor. Daarnaast kan je het spel spelen met woorden of met plaatjes. Bij mij gaat mijn voorkeur wel uit naar plaatjes, ik vind dit net even wat makkelijker. Daarnaast zien de afbeeldingen er ook nog is heel erg leuk en kleurrijk uit.

Het kan wel zijn dat je dit een iets moeilijkere versie vind als je niet alle Disney films kent. Dan zie je misschien niet gelijk de combinatie die je kan maken.

Wanneer je dit spel al vaker hebt gespeeld kan je er ook voor kiezen om het nog even wat moeilijker te maken. Normaal gebruik je namelijk een raster van 4 x 4 en bij de gevorderde variant maak je een raster van 5 x 5. Er zit dan ook een kaartje tussen die jij en je teamgenoten niet mogen aanwijzen. Als je dat wel doet dan ben je gelijk af en heeft het andere team gewonnen.

Codenames Disney is een leuk spel voor de hele familie. Ik vind deze variant ook wat toegankelijker dan de normale Codenames, waardoor ik hem ook sneller uit de kast zal pakken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page