top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Color Flush

Naam: Color FLush

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Geronimo Games/Blue Orange

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 50 kaarten

Schud de 50 kaarten en vorm er een trekstapel mee. Zorg ervoor dat alle zwarte zijdes van de kaarten naar beneden gedraaid zijn, voordat je de kaarten schudt. Leg de trekstapel in het midden van de tafel.

Elke speler trekt 7 kaarten en houdt ze omhoog. Terwijl je kaarten trekt, mag je nooit naar de kleur op de achterzijde kijken. De speler met de bontst gekleurde kleren is de startspeler. Daarna verloopt het spel met de klok mee.


De spelregels

In Color Flush proberen de spelers als eerste een volledige reeks kaarten van dezelfde kleur in de hand te hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de kaarten zijn dubbelzijdig en je mag telkens maar één zijde bekijken. Tijdens je beurt zul je de verschillende acties die je ter beschikking hebt strategisch moeten uitvoeren. Draai, trek en ruil je kaarten, en verzamel zo een winnende combinatie!


Voer tijdens je beurt elk van de volgende 3 acties één keer uit, in een volgorde naar keuze:

  • Geef 1 van je kaarten aan een tegenstander of leg 1 van je kaarten op de trekstapel, zonder de kaart om te draaien.

  • Neem 1 kaart van een andere speler of van de trekstapel en voeg hem toe aan je hand, zonder de kaart om te draaien.

  • Draai 1 van de kaarten in je hand om.

Een witte kaart die naar jou wijst, telt als een joker en geldt als een kleur haar keuze. Als je een witte kaart op de trekstapel legt, ruil dan onmiddellijk al de kaarten in je hand met de kaarten van een tegenstander, zonder de kaarten om te draaien. Zodra je een zwarte kaart in je hand hebt, moet je onmiddellijk al je handkaarten omdraaien. Als je je kaarten omdraait en 1 of meer kaarten aan de andere zijde ook zwart zijn, draai dan de zonet omgedraaide zwarte kaart(en) opnieuw om.


Je mag nooit minder dan 4 of meer dan 10 kaarten in je hand hebben. Tijdens het spel moeten de actieve speler en alle andere spelers erop toezien dat deze regel op elk moment gerespecteerd wordt.

Het spel eindigt onmiddellijk als een speler een volledige reeks kaarten van dezelfde kleur in de hand heeft (daar kunnen ook witte kaarten bij zijn). Dit zou kunnen gebeuren in het midden van de beurt van die speler, of zelfs tijdens de beurt van een tegenstander. Deze speler onthult de winnende reeks en wint het spel.


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De zwarte en witte kaarten geven een leuke twist aan het spel.

+ Je hebt een goed geheugen nodig bij dit spel.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen bij dit spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij als eerste een reeks van dezelfde kleur te verzamelen? Tijdens het spel begint iedere speler met zeven kaarten op hand. Deze kaarten hebben een gekleurde voor- en achterkant. Je ziet tijdens het spel alleen de voorkant en moet ervoor zorgen dat je als eerste een reeks kaarten hebt van dezelfde kleur. Als je aan de beurt bent mag je een van de volgende acties kiezen: een kaart op de trekstapel leggen of aan een andere speler geven, een kaart van de trekstapel nemen of aan een andere speler geven of een kaart uit je eigen hand omdraaien. Sommige kaarten geven een speciale actie die het spel nog leuker maken. De speler die het als eerste een reeks kaarten van dezelfde kleur heeft wint het spel!

De witte en zwarte kaarten geven een leuke twist aan het spel. De witte kaart telt als joker en je mag dan een kleur naar keuze kiezen. Dit werkt in je voordeel, maar als een witte kaart open op de trekstapel ligt dan kan dit een voordeel of nadeel zijn. Je moet namelijk al je kaarten met een tegenstander naar keuze wisselen. Stel dat je bijna een volledige reeks van dezelfde kleur compleet hebt dan is dit flink balen, want dan ben je die dus kwijt. Daarentegen kan je wel de kaarten van je tegenstander zien en weet je dus met wie je het best kan ruilen. Dus als jij een slechte hand hebt dan is het verstandig om de kaarten van een tegenstander te pakken met veel van dezelfde kleur. Dan hoef je alleen nog maar te onthouden waar welke kaart zit. Ook de zwarte kaart is leuk, want dan moet je alle kaarten die je op hand hebt omdraaien. Aan het begin van het spel zitten de zwarte kaarten sowieso met de zwarte zijde naar beneden gedraaid, zodat je niet weet of je die op hand hebt. Ook dit kan weer een voordeel zijn, want je weet wel gelijk beide kanten van je kaarten, maar andere spelers weten dit dus ook en kunnen in hun beurt een kaart van je stelen.

Een goed geheugen bij dit spel is belangrijk, want tijdens je beurt mag je kaarten uit je hand omdraaien. Dan is het wel handig om te onthouden welke kleur er aan de andere kant zat. Het is ook handig om te onthouden wat andere spelers op hand hebben en wat zij al omgedraaid hebben. Je kan natuurlijk kaarten van elkaar stelen en elkaar dus ook dwarsbomen. Denk jij dat een speler bijna een reeks compleet heeft dan is het handig om een kaart te stelen om dit te voorkomen.

Ik vind Color Flush een heerlijk spel voor tussendoor. Dit komt ook door de eenvoudige spelregels en dus kan je het ook gemakkelijk uitleggen aan spelers die nog niet bekend zijn met het spel. Ook de korte speelduur is fijn en zorgt ervoor dat je sneller meerder potjes achter elkaar speelt, echt een aanrader dus!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page