top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Connecto

Bijgewerkt op: 30 okt. 2022

Naam: Connecto

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 1 - 10 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €20.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 96 kaarten

  • 5 dubbelzijdige spelersborden

  • 5 uitwisbare stiften

  • 1 zandloper van 30 seconden

Meng de speelkaarten niet: ze zijn gesorteerd om ervoor te zorgen dat je het spel geleidelijk aan onder de knie krijgt.

Voordat het spel begint nemen alle spelers een stift en een spelersbord, dat ze met de zijde met de gekleurde symbolen naar boven leggen.

Zet de zandloper binnen het bereik van alle spelers. Als er een genummerde kaart bovenaan de stapel ligt (zoals bij jullie eerste spelletje), leg die dan in het midden van de tafel.

Maak met de bovenste 5 kaarten een aparte stapel en leg die tussen de spelers in (de neutrale kaart bedekt de 4 speelkaarten die eronder liggen),


De spelregels

Een spelletje bestaat uit 8 raadsels, met symbolen die over één of meer paden verspreid zijn. Zodra het raadsel wordt onthuld, mogen de spelers gelijktijdig de symbolen op hun spelersbord verbinden in de volgorde die de kaart aangeeft. Probeer zo snel mogelijk te raden wat je tekent, ook al heb je nog niet alle symbolen met elkaar verbonden, Om cirkel 1 of 2 sterren als je de snelste was. Na 8 raadsels wint de speler die de meeste sterren heeft omcirkeld.


Om het spel sneller te leren, raden we aan te beginnen met de 3 oefenspelletjes: die hebben een oplopend niveau.

Oefenspel 1 bevat 3 spelletjes om het basisprincipe onder de knie te krijgen: symbolen verbinden.

Oefenspel 2 bevat 3 spelletjes met een extra stap: symbolen omcirkelen.

Oefenspel 3 bevat 3 spelletjes met de laatste stap: bogen maken.

Draai aan het begin van elk oefenspel de genummerde kaart om en onthul het voorbeeld op de rugzijde. Het niveau van het raadsel staat aangegeven in de hoek van de kaart.


Oefenspel 1: symbolen verbinden

Voor elk open pad: begin bij het symbool aan een van de uiteinden van het pad, en volg het pad om alle symbolen op je spelersbord te verbinden.

Voor elk gesloten pad: begin bij om het even welk symbool en volg het pad in een richting naar keuze om alle symbolen op je spelersbord te verbinden. Je moet het laatste symbool verbinden met het eerste.


Zodra je denkt de tekening te hebben opgelost (onthoud: je hoeft hiervoor niet alle symbolen van het raadsel met elkaar te verbinden), noteer je je antwoord aan de zijkant van je spelersbord. Draai daarna je spelersbord om. Draai ook de zandloper om en zet hem voor je neer. Je mag je antwoord niet meer aanpassen. De andere spelers krijgen nu nog 30 seconden om de rest van hun symbolen te verbinden en een antwoord te noteren.

Soms zal het nodig zijn je spelersbord te draaien om de getekende vorm te kunnen interpreteren!


Als de zandloper leeg is, onthullen alle spelers hun antwoord. Als de spelers het niet eens raken over de oplossing, of als het niet duidelijk is om welke vorm het gaat, kunnen ze de oplossing aflezen in de handleiding, met behulp van het cijfer in de hoek van de raadselkaart.

Synoniemen zijn toegestaan. Bijvoorbeeld: "boot" en "schip" zijn allebei juist. Het antwoord "wagen" volstaat echter niet om en vuilniswagen of een vrachtwagen te omschrijven.

Voor de speler die de zandloper omdraaide, geldt: als je antwoord juist is, omcirkel je 2 sterren op je spelersbord. Als je antwoord fout is, moet je 1 ster uitwissen! Als je nog geen omcirkelde sterren had, ontvang je geen straf.

Voor alle andere spelers geldt: als je antwoord juist is, omcirkel je 1 ster op je spelersbord. Als je antwoord fout is, gebeurt er niets.

Als er zowel ervaren als minder ervaren spelers meedoen, kunnen jullie overeenkomen dat de meest ervaren spelers hun spelersbord ondersteboven moeten bekijken nadat ze een ster hebben gescoord.


Alle spelers wissen hun spelersbord uit (behalve hun omcirkelde sterren!) Als een speler bij het vorige raadsel 2 sterren scoorde, draait die zijn spelersbord om naar de zijde met de grijze symbolen. Alle andere spelers blijven de zijde met de gekleurde symbolen gebruiken.

Bij elk nieuw raadsel mag er slechts één speler zijn die de zijde met de grijze symbolen gebruikt.

Speel verder met het volgende raadsel. Draai als iedereen klaar is de raadselkaart om (of leg hem af als jullie beide zijden van de kaart al en keer hebben getekend).


Na het 8e en laatste raadsel (dus na 4 dubbelzijdige kaarten) wint de speler met de meeste omcirkelde sterren. In het geval van een gelijkspel delen deze spelers de overwinning.


Voorbereiding van het volgende spel: stop de 4 gebruikte raadselkaarten in een zakje en leg ze aan de kant. Je gebruikt ze pas opnieuw als je alle 184 raadsels in het spel hebt opgelost. Leg de neutrale kaart op de stapel raadselkaarten waarmee jullie nog niet hebben gespeeld.

Als er een genummerde kaart bovenaan de stapel ligt, leg hier dan de neutrale kaart onder.


Er zijn daarnaast verschillende varianten op het spel. Zo heb je een teamvariant voor 4 tot 10 spelers. Vorm teams van 2 spelers. Elk team bestaat uit een tekenaar en een gids. De tekenaars gaan aan de ene kant van de tafel zitten en de gidsen aan de andere, tegenover hun teamgenoot.

Gebruik de doos om de raadselkaart voor de tekenaars te verbergen. De gidsen mogen de

raadselkaart ook fotograferen met hun smartphone als dat makkelijker is.

Bij het begin van het spel omschrijft elke gids de symbolen en eigenschappen die zijn tekenaar moet vinden. Teamgenoten mogen vrijuit met elkaar communiceren, maar de gids mag de exacte locatie van de gezochte symbolen op het spelersbord niet aangeven. Het is wel toegestaan te wachten tot de tekenaar een lijn heeft getrokken en daarna te vragen deze lijn uit te wissen als de gids opmerkt dat het symbool fout is.

De gids mag het antwoord niet influisteren bij de tekenaar: enkel die laatste mag een oplossing noteren.

Het einde van de ronde en de verdeling van de sterren verlopen op dezelfde manier als in het gewone spel. De teamgenoten wisselen van rol voor de volgende ronde. Na 8 raadsels is het spel afgelopen.


Ook is er een coöperatieve variant voor 3 tot 6 spelers vanaf 6 jaar. Op één speler na nemen alle spelers een raadselkaart, een spelersbord en een stift. De resterende speler is de tijdmeester en ontvangt de zandloper en de tijdkaart (rugzijde van de neutrale kaart).

De tijdmeester zet de zandloper op veld 1 van de tijdkaart en draait hem om. Alle andere spelers mogen hun raadselkaart tekenen op hun spelersbord.

Als de zandloper leg is, roept de tijdmeester "Stop!": de spelers geven al hun speelstukken door naar links (spelersbord, raadselkaart en stift of zandloper en tijdkaart). De nieuwe tijdmeester draait de zandloper om op het volgende veld van de tijdkaart, en er wordt op de vorige tekeningen verder getekend.

Leg na 4 rondes (als de zandloper op veld 4 staat en leeg is) alle spelersborden en gebruikte raadselkaarten in het midden van de tafel, Per kaart stellen alle spelers samen één oplossing voor.

Jullie winnen het spel als jullie alle tekeningen juist hebben geraden.

Afhankelijk van het ervaringsniveau van de spelers kunnen jullie beslissen een ronde meer of minder te spelen.


Als laatste variant kan je ook een solospel spelen. Probeer de tekeningen te vinden met zo weinig mogelijk verbonden symbolen! Neem een spelersbord en een eerste kaart. Stop met tekenen als je denkt de oplossing te hebben gevonden. Noteer en controleer je antwoord: als de oplossing juist is, omcirkel je 1 ster als je alle symbolen hebt verbonden. 2 sterren als je één of twee symbolen niet hebt verbonden. 3 sterren als je minstens drie symbolen niet hebt verbonden. Als de oplossing fout is, moet je 1 eerder omcirkelde ster uitwissen.

Bepaal na 4 tekeningen je score: 0 tot 5 omcirkelde sterren is een leerling, 6 tot 9 omcirkelde sterren is een kampioen en 10 tot 12 omcirkelde is een meester.


Pluspunten

+ Connecto is een perfect partyspel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De spelersborden zijn uitwisbaar.


Minpunten

- Als je het spel vaak speelt dan zijn na verloop van tijd de kaarten op.


Beoordeling

Verbindt jij als eerste alle symbolen en weet jij het raadsel te ontcijferen? Iedere speler krijgt een spelersbord, deze zijn identiek aan elkaar. In totaal worden er 8 raadsels gespeeld. Alle spelers spelen tegelijkertijd, zodra een kaart wordt omgedraaid mag er begonnen worden met tekenen. Je moet zo snel mogelijk proberen de symbolen die op de kaart staan te verbinden. Als je denkt te weten wat de oplossing is schrijf je dit op je spelersbord, pak je de zandloper en draai je deze om. De andere spelers hebben dan nog 30 seconden. Als de tijd om is worden de antwoorden bekeken. Alle spelers die het antwoord goed hebben verdienen één ster. De speler die de zandloper omdraait verdient twee sterren als hij het antwoord goed heeft. Na 8 raadsels wint de speler met de meeste sterren.

Connecto is echt een goed voorbeeld van een perfect partyspel. Tekenen, snelheid en een goed reactievermogen komen aan bod bij dit leuke spel. Ik vind het wel soms moeilijker dan ik van tevoren had gedacht. Soms moet je alle symbolen verbinden om tot een antwoord te komen of soms zie je het antwoord vrij snel. Ondanks dat de spelersborden identiek zijn begint iedereen vaak toch weer anders, want de er is niet een begin gemarkeerd op de kaarten met raadsels. Het kan dus zijn dat een speler daardoor sneller tot een antwoord komt.

Wat echt super handig is, is dat de spelersborden uitwisbaar zijn. Met een whiteboardstift connect je de verschillende symbolen. Na ieder raadsel kan je dit weer uitvegen en het spelersbord weer opnieuw gebruiken, dit scheelt weer in materiaal. Voor de rest is het artwork van Connecto niet heel erg speciaal. Het zijn gewoon symbolen die op de kaarten staan en sommige lijken op elkaar om het een beetje moeilijker te maken.

Connecto heeft wel 96 kaarten die op de voor en achterkant een raadsel bevatten, in totaal zijn er dus wel 184 raadsels die je kan spelen. Ieder spel speel je 4 van deze kaarten, dus je kan wel even voort. Na verloop van tijd zijn helaas wel alle raadsels gespeeld, dit is wel pas als je het spel heel vaak speelt. Je kan dan wel de kaarten nogmaals spelen, maar dat zou ik zelf pas na verloop van tijd doen als je de antwoorden op de raadsels misschien al vergeten bent.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page