top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Cosmic Cows

Naam: Cosmic Cows

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 2+ spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Ultra PRO Entertainment

Prijs: €20.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • 5 dobbelstenen

 • 10 koeien

Voordat het spel begint zet je 9 koeien op de middelste lijn van het speelbord. Eén speler speelt aan de oranje kant van het speelbord en de andere speler aan de paarse kant. Iedere speler gooit een dobbelsteen en de speler die het hoogst gooit mag het spel beginnen.De spelregels

Om koeien te laten bewegen gooi je de dobbelsteen om te bepalen of je enkele koeien mag laten bewegen. Je mag in totaal 3 keer gooien, maar je mag beslissen om eerder te stoppen met gooien. Je mag dobbelstenen opzij leggen, maar met het gooien beslissen om deze toch weer mee te nemen in je worp. Het maakt niet uit of deze dobbelstenen al sinds de eerste keer gooien opzij liggen.

Koeien zijn neutraal, het maakt daarbij niet uit waar de koeien zich bevinden op het speelbord. Een koe die zich al in de witte zone bevindt kan er bijvoorbeeld wel uitgehaald worden als je tegenstander de dobbelstenen juist weet te gooien. Spelers hebben geen exacte telling nodig om een koe terug te brengen naar de laatste regel in de winzone. Overtollige zetten gaan verloren.


Er zijn 9 stralen op het speelbord waar de koe op kan bewegen: kans, 1, 2, 3, super straal, 4, 5, 6 en straat. Om een koe te bewegen moet je een van de volgende combinaties gooien:

 • Paar - verplaats de koe in de corresponderende straal die de nummers van het paar laten zien. Verplaats de koe twee plaatsen naar je toe.

 • Drie van een soort - verplaats de koe in de corresponderende straal die de nummers van de drie dobbelstenen laten zien. Verplaats de koe drie plaatsen naar je toe.

 • Vier van een soort - verplaats de koe in de corresponderende straal die de nummers van de vier dobbelstenen laten zien. Verplaats de koe vier plaatsen naar je toe.

 • Twee paar - verplaats beide koeien twee plekken. Dus als je twee 4en gooit en twee 6en dan verplaats je de koe in de 4 en de koe in de 6 twee plekken.

 • Full house - je gooit een paar en drie van dezelfde. Verplaats de corresponderende koeien twee en drie plekken naar je toe.

 • Vijf van een soort - dit is de super straal. Je mag de koe helemaal verplaatsen naar je witte zone. Als de koe zich in de winnende zone van de tegenstander bevindt dan mag je de koe weer terug verplaatsen naar het midden. Je moet de koe in de super straal verplaatsen als dat mogelijk is. Als je koe al in de winnende zone is dan mag je in plaats daarvan het nummer wat je gegooid hebt vijf plekken naar je toe verplaatsen.

 • Straat - gooi je een kleine straat dan verplaats je de koe 3 plekken en gooi je een grote straat dan verplaats je de koe 4 plekken.

 • Chance - hierbij kijk je naar het totaal van je vijf gegooide dobbelstenen. Is dit totaal 10, 11, 12, 23, 24 of 25 van verplaats je je koe 3 plekken. Gooi je 5, 6, 7, 8, 9, 26, 27, 28, 29 of 30 dan verplaats je je koe 4 plekken.

De speler die als eerste 3 koeien in zijn winnende witte zone weet te krijgen wint het spel!Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens het spel.

+ Je speelt op hetzelfde speelbord.

+ De regels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Stuur jij als eerst alle koeien de ruimte in? Cosmic Cows is een dobbelspel gebaseerd op Yatzhee. Wanneer je aan de beurt bent mag je 3 keer gooien en na je laatste worp wordt je score bepaalt. Gooi je bijvoorbeeld 4 dezelfde dobbelstenen dan mag je de koe die op dezelfde dobbelsteen staat 4 vakjes verplaatsen. Gooi je twee paar dan mag je maar liefst twee koeien 2 vakjes verplaatsen. Alleen je speelt samen op een speelbord, dus je tegenstander kan proberen de koe weer terug te halen naar zijn kant. De speler die als eerste 3 koeien in zijn witte zone weet te krijgen wint het spel.

Het enige nadeel is dat het spel natuurlijk volledig is gebaseerd op geluk. Het is natuurlijk een dobbelspel, dus dat is niet zo gek. Je moet natuurlijk 3 van je koeien aan jou kant zien te krijgen, dus je kan wel enigszins keuzes maken in welke het handigst zijn. Natuurlijk kan je ook zien hoe je tegenstander het doet en deze flink dwarsbomen. Is hij bijna met zijn koe aan de overkant? Zorg er dan voor dat je juist dat getal gooit om ervoor te zorgen dat hij weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Door het speelbord gaat het spel een beetje heen en weer. De ene keer sta jij weer voor en de andere keer je tegenstander. Normaal gesproken speel je met dobbelspellen op je eigen speelbord of heb je een scorevel waarop je je scores bijhoudt, bij Cosmic Cows is dit dus niet het geval, hier speel je echt samen. Ik vind dit echt een leuk idee.

Cosmic Cows is een leuk spel voor de hele familie om tussendoor te spelen. Het is geen zwaar spel, dus je zal het niet de hele avond spelen. Cosmic Cows ziet er daarnaast ook nog is heel leuk uit, want de koeien zijn 3D koeien die echt lijken op te stijgen via de lichtstralen. Zeker een spel wat wij nog vaker zullen spelen voor een beetje vermaak! En doordat je de regels waarschijnlijk al kent van Yatzhee zul je het er sneller bijpakken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page