top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Coyote

Naam: Coyote

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: 999 games

Prijs: €10.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 17 speelkaarten

  • 18 spiekkaarten

  • 6 kaarthouders

  • 1 coyotekaart

Voordat het spel begint schud je alle speelkaarten en leg je deze als gedekte stapel op tafel. Iedere speler neemt een kaarthouder en zet die voor zich. Daarnaast neemt iedere speler ook 3 spiekkaarten en legt die, met 2 open en 1 gesloten oog naast elkaar voor zich neer. De overgebleven spiekkaarten gaan terug in de doos.


De spelregels

Je speelt het spel over een aantal ronden. Aan het begin van elke ronde trekt iedere speler 1 speelkaart van de stapel zonder deze te bekijken. Je zet die zo in je kaarthouder dat de achterkant naar jezelf gericht is en de andere spelers de voorkant kunnen zien. Je mag de voorkant van je eigen kaart dus niet bekijken.

Leg daarnaast 1 extra speelkaart van de stapel gedekt midden op tafel. Deze is voor alle spelers onbekend. De jongste speler wordt de startspeler en start de eerste ronde.


De startspeler voert zijn eerste beurt uit door een openingsbod te doen: je kijkt naar de waarden van de speelkaarten van de andere spelers en meld dan een geschatte totale waarde van alle kaarten in het spel, met inbegrip van je eigen kaart en de gedekte kaart midden op tafel. Je mag ieder willekeurig getal zeggen, maar probeer niet te hoog te bieden. Bluffen is uiteraard toegestaan.

Dan is de volgende speler aan de beurt. Hij moet in zijn beurt het bod verhogen of het bod uitdagen. Het spel gaat zo door tot een bod wordt uitgedaagd.


Je kan het bod dus verhogen, dan moet je een getal melden die hoger is dan het door de vorige speler gemelde getal of je kan het huidige bod uitdagen. Dit doe je als je denkt dat de totale waarde lager is dan het door de vorige speler gemelde getal.

Je kan het bod dus verhogen, dan moet je een getal melden die hoger is dan het door de vorige speler gemelde getal of je kan het huidige bod uitdagen. Dit doe je als je denkt dat de totale waarde lager is dan het door de vorige speler gemelde getal. Dan wint de uitdager en wint de voorgaande speler. Maar is de totale waarde van alle kaarten gelijk of hoger dan het huidige bod dan verliest de uitdager en wint de voorgaande speler.

De winnaar draait 1 van zijn spiekkaarten met een gesloten oog naar de kant met een open oog indien mogelijk. De verliezer moet 1 van zijn spiekkaarten terug doen in de doos. Als een speler geen spiekkaarten meer heeft dan verlaat deze speler het spel.

Na het afhandelen van de uitdaging is de ronde voorbij. Schud alle speelkaarten en leg deze weer als nieuwe gedekte stapel op tafel. De verliezer wordt de startspeler in de volgende ronde. Is deze speler nu uit het spel, dan wordt de speler links van hem de nieuwe startspeler.


Er zijn ook speciale kaarten in het spel, deze hebben geen vaste waarde, maar hun functie kan de totale waarde van de kaarten in het spel wijzigen:

  • Vraagteken - vervang deze kaart bij de afhandeling van een uitdaging door de bovenste kaart van de stapel en tel de waarde daarvan bij het totaal op.

  • Max 0 - deze kaart verandert de waarde van de getallenkaart met de hoogste waarde naar 0. Zijn beide speciale kaarten in het spe, trek dan eerst de vervangende kaart voor de ?-kaart, voordat de functie van de max 0-kaart wordt toegepast.

Heeft een speler ten minste 1 spiekkaart die een open oog toont, dan mag hij aan het begin van zijn beurt de speciale functie ervan uitvoeren. Hij draait dan 1 spiekkaart die een open oog toont om en mag dan in het geheim de extra kaart in het midden bekijken. Daarna moet hij het bod verhogen. De startspeler mag tijdens zijn eerste beurt niet spieken.


Het spel gaat door totdat er nog maar 1 speler over is. Deze speler wint het spel.


Er is ook een oplichtervariant van het spel. Je speelt volgens de basisregels, maar met enkele aanpassingen. Iedere speler start met 1 open en 2 gesloten ogen op zijn spiekkaarten.

Voordat de uitdaging wordt afgehandeld, moeten van alle spelers behalve de uitdager en de laatste bieder tegelijk raden wie van de 2 de winnaar wordt. Tel af van 3 naar 1 en wijs naar de speler die volgens jou gaat winnen. Als je goed hebt geraden draai je 1 van je spiekkaarten naar de open kant, maar heb je het verkeerd dan draai je 1 van je spiekkaarten dicht.

Leg tijdens de voorbereiding ook de coyotekaart in het midden op tafel. De verliezer van een ronde krijgt deze kaart en legt deze voor zich neer. Je mag de functie ervan de volgende ronde eenmaal gebruiken. Aan het begin van je beurt mag je de bovenste kaart van de stapel trekken, in het geheim bekijken en gedekt naast de kaart in midden van de tafel leggen. Deze kaart telt ook mee voor de totale waarde. Leg de coyotekaart op deze kaart en verhoog het bod. De spelers mogen tijdens het spieken niet de nieuwe kaart bekijken. Gebruik je de coyotekaart niet, dan gaat deze de volgende ronde alsnog naar de verliezende speler.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het is een leuk spelletje voor tussendoor.

+ De speciale kaarten maken het spel een stuk leuker.

+ Er zijn meerdere varianten die je kan spelen.


Minpunten

- Als je niet van bluffen houdt is het spel niets voor jou.


Beoordeling

Ben jij goed in bluffen en inschattingen maken? Dan is Coyote een spel voor jou! Je moet tijdens het spel de totale waarde van de kaarten die voor de spelers staan inschatten, inclusief je eigen kaart. Er is alleen een probleem, je eigen kaart kan je niet zomaar zien, maar die van de andere spelers wel. Dan breng je een bod uit waarvan jij denkt dat het totaal is. Andere spelers mogen uitdagen of een hoger bod uitbrengen. Daag je een andere speler uit dan denk je dat de totale waarde lager is. Is dit inderdaad het geval dan win je. De verliezer moet een van je drie spiekkaarten wegdoen. Zijn je spiekkaarten op dan lig je uit het spel, de speler die het langst overblijft wint!

De spiekkaarten kan je trouwens goed gebruiken tijdens het spel. Je krijgt drie van deze kaarten aan het begin van het spel, waarvan er 2 open liggen. Win je een uitdaging dan mag je een gesloten spiekkaart open draaien. Deze kaarten kan je gebruiken om geoorloofd te spieken. Als je zo'n kaart inzet moet je wel daarna een hoger bod uitbrengen. Het kan dus zomaar zo zijn dat je zelf ene kaart hebt die voor minpunten zorgt. Dan moet je zien te bluffen en hopen dat andere spelers je geloven en daarna nog een hoger bod inzetten. Maar zij kunnen jou kaart natuurlijk wel zien, dus ze kunnen misschien wel een inschatting maken.

Naast de spiekkaarten zijn er nog meer kaarten in het spel die alles flink in de war kunnen schoppen. Zo heb je het vraagteken die bij de afhandeling van de uitdaging wordt vervangen door de bovenste kaart van de stapel, dan weet je dus niet wat voor getal ervoor in de plaats komt. Daarnaast heb je ook max 0, die verandert het hoogste getal naar 0. Je hebt dus twee kaarten die het spel nog spannender maken, zeker als je niet weet dat je deze kaarten voor je hebt, maar andere spelers wel.

Coyote is niet een moeilijk spel. De spelregels passen op een a4tje en dus kan je zo beginnen met spelen. Het spel is uitermate geschikt voor een spelletje tussendoor of om een avond mee af te sluiten. Met hoe meer spelers je speelt hoe leuker het spel wordt, want dan zitten er natuurlijk meer kaarten in het spel en de kans op een speciale kaart is dan groter. Ik vind Coyote echt een vermakelijk spel. Je moet goed nadenken over welke kaarten er in het spel zitten en een beetje kunnen bluffen.

Kan je niet genoeg van Coyote krijgen? Dan kan je ook nog een variant op het spel spelen. Je speelt met de coyotekaart en als je deze bezit mag je de bovenste kaart van de stapel bekijken en gedekt neerleggen. Deze kaart doet ook mee voor de totale waarde en andere spelers weten dus niet wat er op deze kaart staat. Dit maakt het spel nog een stukje uitdagender, want hoe ver durf je te gaan?

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page