top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Crime Scene: Brooklyn

Naam: Crime Scene: Brooklyn

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1+ spelers

Speeltijd: 120 minuten

Leeftijd: 18+

Uitgever: Selecta Toys

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 afbeelding Plaats Delict

  • 1 boekje met Misdaadverhaal

  • 64 kaarten

Voordat het spel begint sorteer je de kaarten in vier stapeltjes, maar schud ze niet en verander de volgorde ook niet. De bewijskaarten gaan van start naar 30, reputatiekaarten van 1-13, dossierkaarten en tipkaarten van A tot J.

Leg de vier stapeltjes en foto van het plaats delict klaar. Zorg voor een pen en papier om aantekeningen te maken. 4. Kies iemand die het eerste deel van het verhaal leest en geef hem het dossier.


De spelregels

Het verhaal in het spel geeft je een beeld van de misdaad, zodat je weet wat je te wachten staat. Luister goed, want een aantal details van het verhaal kom je later weer tegen.

De foto van het plaats delict is verdeeld in vakjes. leder vakje heeft een nummer. Tijdens het spel moet je naar bijzonderheden zoeken op deze plaats delict foto en dan is het nummer van het vakje belangrijk. Die nummers verwijzen naar bepaalde bewijskaarten, die je, op hun beurt, weer terug kunnen verwijzen naar andere dingen op de plaats delict foto. Kijk naar de onderstreepte woorden op de kaarten en los de raadsels op, zodat je verder kunt naar de volgende stap. Lees, om te beginnen, deel 1 van het verhaal.


Als je deel 1 van het verhaal hebt gelezen, pak je de bewijskaart waar start opstaat. Dit is de eerste kaart van je bewijsbord, waarmee je werk begint. Leg alle Bewijskaarten die je tijdens het spel opendraait op tafel. Je puzzelt ze aan elkaar met behulp van de rode, groene, blauwe en gele touwtjes.

Lees de startkaart en vind het onderstreepte woord. Zoek nu naar dit voorwerp op de foto van het plaats delict.

Gevonden? Pak de bewijskaart met het nummer van het vakje waarin het voorwerp zich bevindt. Let erop dat je de juiste kaart hebt. De gekleurde touwtjes aan de achterzijde van de eerste bewijskaart en deze nieuwe kaart moeten overeenkomen. Nu is het tijd om de eerste puzzel op te lossen.

Als de touwtjes niet aan elkaar passen, leg de kaart dan terug. Ga terug naar de plaats delict foto om de juiste bewijskaart te kunnen pakken.

Staan er zwart/witte touwtjes aan de puzzelzijde van de bewijskaarten? Voor en aantal puzzels heb je extra bewijskaarten nodig om ze op te lossen. Dat is het geval voor de puzzels met zwart/witte touwtjes.

Het aantal zwart/witte touwtjes dat je ziet, geeft aan hoeveel extra bewijskaarten je nodig hebt om de puzzel op te lossen. De afbeelding op de eerste bewijskaart geeft je een aanwijzing naar hetgeen je op zoek bent. Denk logisch na en volg je intuïtie - wat op de plaats delict foto houdt verband met de afbeelding op de kaart?

Controleer of je de juiste kaarten hebt gevonden door de zwart/witte touwtjes op de extra kaarten te vergelijken met de touwtjes op de bewijskaart.

Als ze niet overeenkomen, of als de nummers van de vakjes je naar een kaart sturen die al gebruikt is, controleer dan opnieuw waarnaar je moet zoeken.

Als je dit symbool op de bewijskaart ziet RECHTHOEK+RECHTHOEK, hoef je geen extra bewijskaarten te zoeken. Tel de nummers van de vakjes waarnaar de kaarten je stuurden dan bij elkaar op.

Als je de puzzel hebt opgelost, leg je de extra bewijskaarten aan de kant; die blijven niet in je bewijsbord.


Je hebt de juiste bewijskaart gevonden, nu moet je de puzzel oplossen. Sommige puzzels zijn moeilijker dan andere, dus kijk ernaar vanuit verschillende invalshoeken. Maar onthoud: de oplossing van iedere puzzel is een rijtje getallen!

Als je denkt dat je de juiste oplossing hebt gevonden, controleer dan de dossierkaart met de letter die overeenkomt met de letter op de bewijskaart. Als je oplossing tussen de mogelijke oplossingen op de dossierkaart staat, kies dan het rijtje getallen dat ernaast staat. (zoiets: XX-XX-XX).

Die getallen verwijzen je naar het verhaal dat je bij de start hebt gelezen. Zoek naar de alinea, een regel en een woord die kloppen met de gevonden getallen. Het woord dat je in de tekst vindt, stuurt je naar een voorwerp op de plaats delict foto.

Bijvoorbeeld: 15-5-3 betekent de 15e alinea, de 5e regel van die alinea en het 3e woord van die regel.

Als het woord dat je hebt gevonden geen zelfstandig naamwoord (ding of voorwerp) is, dan was je oplossing van de puzzel fout. Ga terug naar de puzzel en probeer hem opnieuw op te lossen.


Als je het idee krijgt dat je vastloopt met een puzzel, kun je de tipkaart voor die puzzel (A-J) inzien, maar dat kost je en reputatiekaart; leg dus een reputatiekaart weg. De tipkaart geeft je en aanwijzing die je helpt om de puzzel op te lossen.

Schrijf je oplossing van de puzzel op. Het is soms verstandig om de nummers waarmee je bent geëindigd bij elkaar op te tellen en te controleren of dat getal op de dossierkaart staat.

Als het woord dat je hebt gevonden in het verhaal geen voorwerp of ding is, controleer dan eerst even het aantal alinea's, regels en woorden. Als het woord dan nog steeds niet klopt, dan heb je de puzzel niet goed opgelost. Die fout kost je en reputatiekaart.

Ga terug om te kijken waar de fout kan zitten. Je weet dat de juiste oplossing en van de mogelijke oplossingen op de dossierkaart moet zijn. Probeer te ontdekken welke het is.


Nadat je de laatste puzzel hebt opgelost, moet je een keuze maken. Als je goed kiest, dan heb je de zaak tot een goed einde gebracht.

Als erom gevraagd wordt, draai je alle reputatiekaarten om, die je over hebt en je legt ze in de juiste volgorde. Laat ruimte over voor iedere ontbrekende kaart. De kaarten geven je en belangrijke aanwijzing voor wat die laatste keuze zou moeten zijn. Hoe meer reputatiekaarten je kwijt bent, hoe zwakker die aanwijzing is.

Maar het is aan jou om die aanwijzing goed te lezen en de juiste keuze te maken! Pak de kaart met jouw keuze en lees in het verhaal hoe de zaak eindigt. De zaak wacht op jou om opgelost te worden. Jij bent nu aan zet.


Pluspunten

+ Het spel zorgt voor een avond vol spanning.

+ Er is geen tijdsdruk.

+ Er zijn meerdere puzzels tijdens het spel.

+ Je kan het spel alleen spelen, maar ook met meerdere spelers.

+ Er zijn hintkaarten beschikbaar.

+ Je kan het spel doorgeven.


Minpunten

- Je kan het spel maar 1 keer spelen.

- Het spel is niet geschikt voor jongere spelers.


Beoordeling

Ben jij klaar voor een avondje spanning? Verplaats jezelf in de rol van detective en probeer een moord op te lossen die is gepleegd in Brooklyn, New York. Zoek naar bewijs en aanwijzingen en leg de juiste links. Weet jij alle puzzels op te lossen en de dader te pakken? Alleen zo kan je Crime Scene: Brooklyn winnen.

Het fijne aan dit spel is dat er geen tijdsdruk is. Normaal gesproken heb je bij spellen zoals Crime Scene: Brooklyn altijd een tijdslimiet, maar nu kan je dus onbezorgd puzzelen. De puzzels leiden je als het ware door het spel heen. Mocht je een fout maken dan kom je daarachter door het woord die je krijgt na de puzzel. Is dit woord zelfstandig naamwoord is dan weet je dat je fout zit en moet je nog even verder puzzelen.

Het leuke aan Crime Scene: Brooklyn is ook dat je het spel alleen kan spelen, maar ook met meerdere spelers. Persoonlijk vind ik het altijd leuker om met meerdere spelers te zijn. Maak het dan lekker spannend en speel het spel 's avonds met sfeerlicht. Dan kan je je waarschijnlijk nog meer inleven in het spel.

Kom je er even niet uit? Geen probleem! Bij dit spel zijn er hintkaarten beschikbaar die je kunt gebruiken om verder te komen. Je levert dan wel een reputatiekaart in en die kaarten heb je wel nodig aan het einde van het spel om tot een goede oplossing te komen. Hou daar dus wel rekening mee en probeer niet te snel een hint te pakken.

Er zijn wel twee kleine minpuntjes aan dit spel. De eerste is dat je dit spel maar één keer kunt spelen, daarna ken je natuurlijk de oplossing al. Gelukkig hoef je niet op spelmateriaal te tekenen of het te vouwen, dus je kan het spel daarna wel doorgeven aan andere spelers en hun ook laten genieten van de misdaad en een avondje spanning. Hou daarbij wel rekening met de leeftijd, want ik denk niet dat dit spel geschikt is voor de kleinste spelertjes, er is natuurlijk wel een moord gepleegd. Speel het spel dus met volwassenen of met wat oudere kinderen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page